Medan problemen hopar sig prioriterar Sverige att fördjupa försvarssamarbetet med Ukraina

Gårdagen inramades av nya turer i den svenska Natoprocessen med rubriker om att Turkiet säger nej till Sveriges inträde i krigsalliansen – allt tack vare Paludans koranbränning, men när det handlar om president Erdogan kan man aldrig vara riktigt säker och den turkiska ledaren tycks inte ha stängt dörren helt så fortsättningen lär följa framöver.

Ett plus är att Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson tog bladet från munnen och kritiserade statsministern för hans flathet gentemot Turkiet samt den muslimska världens reaktioner. Ett minus är att EU-kommissionen uppmanar Sverige att vidtaga åtgärder efter helgens koranbränning eftersom det strider mot EU:s värderingar, men har inte syltryggarna i Bryssel heller förstått att vi har lagstadgad yttrandefrihet?

Den svenska regeringen har det hett om öronen just nu – hot om skrotat Natomedlemskap, energikris, inflation och okontrollerad gängkriminalitet är bara några av problemen som hopar sig. Man tycks dock fortfarande prioritera Ukrainas problem framför det egna landets förestående kollaps. Inte nog med att man som om vi vore en rik oljestat som badar i pengar skickar vapen och pengar regelbundet som förlänger konflikten, nu har regeringen dessutom gett Försvarets materielverk (FMV) rätt att förhandla och ingå avtal med Ukraina i syfte att stödja Ukraina inom ramen för myndighetens verksamhet – som i stort sett är att upphandla, utveckla och leverera materiel och tjänster till svenska försvaret.

FMV får tillåtelse att med ukrainsk behörig myndighet förhandla om och ingå i internationella överenskommelser om bland annat upphandling av försvarsmateriel. Beslutet möjliggör också samarbete om stöd i uppbyggnad och utveckling av organisationen, verksamheten för upphandling samt informations- och erfarenhetsutbyte, där Ukraina får använda svenska avtalsstrukturer och rutiner samt ansluta till pågående svenska upphandlingar och svenska beställningar.

Även Svenska kraftnät får grönt ljus av regeringen att skänka material till Ukraina som kan hjälpa till att bygga upp landets energiförsörjning.

Jag hade inte opponerat mig på samma sätt om vår nation blomstrade, men att i en tid av kris prioritera att använda skattemedel till att stödja ett land som varken är våra grannar eller medlemmar i EU med vapen, pengar och resurser som vi behöver själva är så fel. Dessutom saknar det motstycke i nutid att Sverige går in och stödjer ett krigsförande land på det här sättet samt indirekt bidrager till att hålla igång kriget med alla onödiga dödsoffer till följd. Att ingen kritiserar eller ifrågasätter är skrämmande och regeringen tycks ha fria tyglar, ivrigt påhejade av såväl oppositionen som media.

EU tycker tydligen inte heller att de skänkt tillräckligt med miljarder hittills och i går tillkännagav blockets utrikesministrar att man skickar ett nytt stödpaket värt 542 miljoner dollar – exklusive de tyska pansarfordonen som man diskuterat. Det ironiska är att vapenpaketet finansieras via en fond för europeisk fredsfacilitet. Jo, hur var det nu Stoltenberg sade; mer vapen skapar fred.

#vibetalar

#fuckpeace

https://www.svd.se/a/0QonQG/mer-forsvarssamarbete-med-ukraina

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/Rr77qd/aftonbladet-direkt?pinnedEntry=1041903

https://www.rt.com/news/570377-eu-new-package-ukraine/

2 reaktioner till “Medan problemen hopar sig prioriterar Sverige att fördjupa försvarssamarbetet med Ukraina

 1. Sverige, våra folkvaldas självbild är nu den humanitära stormaktens där de denna gång står på rätt sida och inte som då under täcket samarbeta med aspiranten till dåtida Das drittes reich.
  Sveriges politik benämndes då väl vara tredje ståndpunkten, eftergift åt alla håll.
  I dag är det folkvaldas uppfattning att Ryssland aspirerar på att återställa den forna statusen som Sovjetmakt och
  utvidga sina landområden ut över nuvarande EU.

  Stoltenbergs devis liknar mer (romanen 1984)
  ”Krig är fred
  Frihet är slaveri
  Okunnighet är styrka”

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s