En sänkning av elskatten skulle gynna hushållen och minska inflationen men regeringen säger nej

Som jag skrivit tidigare finns det ett enkelt sätt för den svenska regeringen att lösa energikrisen som gräver stora hål i hushållens plånböcker, nämligen att sänka elskatten – något som även Konjunkturinstitutet rekommenderar eftersom en sänkning av elskatten skulle bidraga till att pressa ned inflationen.

Regeringen med det Moderatstyrda finansdepartementet i spetsen har dock inga som helst planer på att gå vidare med detta utan har valt att sätta stopp för sänkta elskatter med hänvisning till just inflationen.

Det fina i kråksången är att statens skatteintäkter samtidigt har ökat till följd av de höga elpriserna och enbart förra året drog staten in 45,9 miljarder kronor i elskatt, så självklart vill man inte dra undan matten för sig själv samt riskera att inte längre kunna mata elefanten i rummet.

#vibetalar

https://www.di.se/nyheter/regeringen-ignorerar-ki-s-inflationsdampande-kur/

8 reaktioner till “En sänkning av elskatten skulle gynna hushållen och minska inflationen men regeringen säger nej

 1. Klirret i kassan ska användas för att köpa vapen och tillfredställa krigshetsarna. Efter många år av fred och dåliga affärer måste vapenindustrin hjälpas att överleva.

  Gillad av 4 personer

 2. Av någon outgrundlig anledning tycks politrukerna anse,att folks tillgångar & sk lön är deras, att förvalta efter tycke & smak, & slaktas via skatt samt inflation in absurdum….där har ni Svärje det senaste 40-50 åren.
  Det måste bli ett slut på detta skattefinansierade aktivist/politrukvälde.
  Ska/vill man nu mörka vilka de största elbidragstagarna blir i 20 år framåt så fattar det flesta-att det ligger en hundkennel begraven.

  PS Det är inte sprängningar vi ser/hör utan bombdåd(krigshandling).

  Gillad av 4 personer

 3. Naturligtvis inte…. bara bra… Finland har hivat iväg en handfull miljarder till Ukraina… och vi ska väl inte vara sämre… tvärtom…. 10miljarder 2miljoner hushåll jaa 5 papp se där ja…. dessutom fick vi väl pynta 30?miljarder då vi stängde R2….. denna regering ja de flesta politiker tänker med r_ven om ens det….. förlåt språket…..

  Gillad av 3 personer

 4. Med 61 dödliga skjutningar, 388 skjutningar varav 106 skjutningar med skadlig utgång och totalt 90 sprängningar under 2022, då ska man komma ihåg att varje skjutning kostar samhället ungefär 75 miljoner kronor.

  Nationalekonomen Ingvar Nilsson, verksam vid Institutet för socialekologisk ekonomi, har kommit fram till dessa siffror.

  Han har räknat på gängkriminalitetens kostnader och de socioekonomiska kostnaderna som våldet medför. I scenariot för kostnaden för en skjutning antar man att ett brottsoffer skadas lätt och ett annat får svåra livslånga skador.

  Förmodligen kommer detta att leda till ekonomiska insatser från både Försäkringskassan och Socialtjänsten. Dessutom måste man räkna in hjälpinsatser för anhöriga och eventuella vittnen.

  Sedan tillkommer kostnader för efterföljande polisutredning och rättsväsendet i form av rättegång och slutligen en kostnad för kriminalvården ifall personen blir dömd till ett långt fängelsestraff. Den totala kostnaden landar då alltså på drygt 75 miljoner kronor. Jag vet att det finns andra siffror beroende hur man vill räkna.

  Trygghetsfrågorna är inga symbolfrågor utan handlar om konkreta, mätbara säkerhetsproblem som måste mötas. Brotten lämnar varaktiga avtryck hos brottsoffer och anhöriga. Högst är prislappen för den förlorade tryggheten och tilliten, som inte kan mätas i pengar. Men en ny studie visar att även de ekonomiska konsekvenserna är stora. För de 50.000 personer som söker vård varje år efter att ha utsatts för våld uppgår de samlade kostnaderna för deras förluster till 75 miljarder kronor. Kostnaden för förlorat liv och hälsa bedöms uppgå till 1,5 miljoner kronor för varje drabbad person de följande åtta åren efter våldsbrotten.

  Är samhället berett på att betala för gängkriminella? Idag gör vi det på bekostnad av allt från skola, äldreomsorg, vård ja alla vet ju att vi betalar bland världens högsta skatter men skatten räcker bara till bidrag till de som inte vill vara med och bidrag till vårt skattesystem, mer invandring och att ”rädda kriminella” i socioekonomiska områden. Alla andra blir utan pengar, fast de är vi som borde bestämma vart pengarna ska gå! Det är VI som betalar SKATTEN! Då borde VI rimligtvis även äga vart pengarna ska gå!

  Vi måste välja vart våra skattepengar ska gå, om politikerna får bestämma är snart Sverige ett minne blott, de gör allt för att framstå som ”goda” i elitens ögon. Politikerna är våra fiender som inte sätter Sverige och svenskar i första rummet, politikerna skänker miljarder av våra pengar till allt från SIDA, FN, Ukraina till vapen. Pengar som jag iallafall tycker borde stanna i Sverige och bygga upp vårt samhälle, skapa en trygg och stabil framtid för våra barn och äldre. Inte som det är idag att pengarna rinner ut till alla andra men inte till oss som borde bestämma.

  https://polisen.se/om-polisen/polisens-arbete/sprangningar-och-skjutningar/https://www.epochtimes.se/En-skjutning-kostar-samhallet-75-miljoner-kronorhttps://www.di.se/debatt/ett-trygghetssamhalle-for-alla/

  Gillad av 1 person

  1. Att ”vissa” är värda att skydda och föda resten av deras naturliga liv och även ge dem all möjlig sjukvård för att förhindra att de avlider i fängelset – samtidigt som vi tillåter hemlöshet, svält, och fattigdom. Detta är för mig väldigt svårt att förstå.

   Signaturen Rikard skrev en gång detta, det ligger väldigt mycket i det.
   Citatet: ”Låt straffet motsvara brottet”. (Cicero).
   Därför att vissa gärningar innebär att du för all framtid avsäger dig lagens skydd, din mänsklighet och varje anspråk på att behandlas som människa.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s