Korruptionen fortfarande utbredd hos EU-kandidaten som åkt räkmacka in i värmen

De som är bekanta med EU:s revisionsrättsrapport om Ukraina från hösten 2021, kommer inte att bli särskilt förvånade över de senaste händelserna i Ukraina. Biträdande minister Vassyl Losynsky har nämligen gripits för att ha accepterat en sexsiffrig muta.

Ukrayinska Pravda skiver: ”Den nationella antikorruptionsbyrån genomsökte hemmet för biträdande ministern för utveckling av kommuner, territorier samt infrastruktur Vasyl Losynsky och arresterade honom”.

Losynsky anklagas för att ha fått en muta på 400.000 euro vid köp av elgeneratorer. Utredningarna har pågått sedan september och den statsanställde ville tydligen dra nytta av att hans landsmän stod inför en elkris.

Det senaste kapitlet i korruptionsthrillern avslöjades bara 14 dagar efter att den österrikiska dagstidningen eXXpress rapporterat om att presidenten för den ukrainska centralbanken hade flytt till Österrike. Kyrylo Shevchenko gömmer sig just nu i Wien eftersom regeringen i Kiev har anklagat honom för att ha förskingrat 5,42 miljoner euro och i Ukraina har en arresteringsorder utfärdats för bankchefen. Shevchenko har nu ansökt om asyl i Österrike.

Den ukrainska nationalbankchefen har utmärkta internationella förbindelser och bjöds bland annat in till Washington av USA:s finansminister Janet Yellen den 21 april 2022, precis efter starten av den ryska operationen.

Shevchenko är dock inte den enda ukrainaren som flyr undan rättvisan. Den av president Zelensky avstängde tidigare författningsdomstolsordföranden Oleksandr Tupytsky, som stämplats som motståndare till den ukrainske ledaren, bor för närvarande också ostört i Wien.

Enligt officiella uppgifter är dessutom den ukrainske försvarsministern Oleksiy Reznikov misstänkt för överprissatta matinköp till armén, vilket den tyska tidningen Die Welt tidigare rapporterat om. Reznikov har kallats för att inställa sig inför parlamentet. Revisionsrätten kommer även genomföra en särskild granskning i försvarsministeriet.

Tidigare har medierapporter i Kiev om att försvarsministeriet köpte mat till sina soldater till priser som är upp till tre gånger högre än detaljhandelspriserna i butikerna väckt uppståndelse.

Ukraina som åkt räkmacka in i värmen fick förra året status som EU-kandidat i juni och kraven för anslutning inkluderar rättsstatsprincipen samt framsteg i kampen mot korruption, där Ukraina trots många års ansträngningar fortfarande rankas bland de lägsta i världen.

Andra skandaler innefattar den ukrainske presidentrådgivaren Oleksiy Arestovych som tvingades avgå efter att ha sagt att den senaste missilattacken mot ett flerfamiljshus i Dnepropetrovsk orsakades av en ukrainsk SAM-missil och således inte var en riktad rysk attack. Arestovych fördes också upp på den ökända ukrainska Myrotvorets dödslista. Den 16 januari rapporterade den ukrainska lagstiftaren Alexey Goncharenko att en petition inletts för att avskeda Arestovych, som framförallt kritiserat det politiska krig som den ukrainske ledaren har fört mot Ukrainas rysktalande befolkning och ortodoxa kyrka, där han slog fast att ”Zelensky har förklarat krig mot kristendomen”.

Föga förvånande är dessa händelser inget som svensk media följer, utan man kämpar istället för att upprätthålla den tillrättalagda bild som man ägnat ett år åt att måla upp och som man för allt i världen inte vill äventyra.

#sakerviintepratarom

#followthemoney

Corruption thriller: Zelensky’s deputy minister arrested

6 reaktioner till “Korruptionen fortfarande utbredd hos EU-kandidaten som åkt räkmacka in i värmen

  1. Det verkar som råttorna lämnar skeppet i Ukraina. Skojaren Zelensky som är mest korrumperad har enligt uppgift lyxboenden på tre håll i världen, Italien, Israel och Florida. Oligarkerna i Ukraina som är kvar har nog privatplanen tankade och klara om det kollapsar fortare än de tänkt!

    Gillad av 1 person

  2. Finns ju de som för korruptionsregister Ryssland och Ukraina logger vid 30 mått Sverige 80 typ….. vet inte hur länge Sverige legat på plats 4…. MEN Ukraina har väl legat i denna nivå sedan åtminstone 7 år…. någon som tror att korruptionen plötsligen upptäckts….. eller har någon av de som finansierar ”kriget” sagt ifrån…. har de pengar som väst skickar använts till fel saker? iofs så är väl det bra om man tidigt upptäcker vart länder ligger i ranking…. BTW vad jag såg gäller samma ranking 2021 osså…. just saying…. ingen av våra politiker som uppmärksammat detta eller var det inte ett problem förrän nu……

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s