Många västerländska företag fortfarande aktiva i Ryssland trots sanktionerna

När kriget i Ukraina bröt ut tillkännagav ett stort antal västerländska företag planer på att lämna Ryssland i protest, men trots allt prat om ett stort uttåg är många västerländska företag fortfarande verksamma i Ryssland.

Enligt forskare på Schweiz University of St. Gallen och International Institute for Management Development, har ett stort antal företag med huvudkontor i EU och G7-nationer ännu inte lämnat Ryssland. Studien av Simon Evenett och Niccolò Pisani visade en mycket begränsad reträtt. Den schweiziska livsmedelsjätten Nestlé, Microsoft och Ford Motors är exempel på företag som alla hittat sätt att fortsätta sin verksamhet.

Detta strider mot det narrativ som media målat upp om en strid ström av västerländska företag som överger den ryska marknaden på grund av sanktionerna som införts av EU. I själva verket har många företag med huvudkontor i dessa länder motstått påtryckningar från regeringar, media och icke-statliga organisationer att lämna Ryssland sedan invasionen av Ukraina.

Vid starten av den militära operationen den 24 februari 2022 var totalt 2.405 dotterbolag ägda av 1.404 EU- och G7-företag aktiva i Ryssland och i slutet av november 2022 hade mindre än 9% av företagen avyttrat minst ett dotterbolag i Ryssland. Dessa avyttringsgrader förändrades dessutom mycket lite under fjärde kvartalet 2022.

Istället var företag med huvudkontor i USA mer benägna att avyttra sin verksamhet i Ryssland än företag baserade i EU eller Japan. Resultaten tyder dock på att färre än 18% av amerikanska dotterbolag som är verksamma i Ryssland har följt sanktionsföreskrifterna. Bland japanska företag har 15% lämnat Ryssland, medan det bland EU-företag är 8,3%.

Resultatet ifrågasätter västerländska företags vilja att frikopplas från ekonomier som deras regeringar nu anser vara geopolitiska rivaler. Studiens resultat är en verklighetskontroll av berättelsen om att nationella säkerhetsproblem och geopolitik leder till en grundläggande avveckling av globaliseringen.

Men det lär ni inte få läsa om i västerländsk media eftersom det ruckar den bilden som man så framgångsrikt sålt in till allmänheten. Eller kanske Dagens Nyheter som i dag i en programförklaring proklamerar att de ska stå upp för fri och oberoende journalistik kan göra ett nedslag i verkligheten?

Citat: ”Det är journalistikens roll i en demokrati att lysa upp samhället – inte minst där makten finns – så att medborgarna bättre kan förstå vad som pågår och fatta sina egna beslut.”
Peter Wolodarski, chefredaktör DN

Tror det först när jag ser det.

#moneytalks

What sanctions?

https://www.dn.se/for-en-upplyst-varld/

4 reaktioner till “Många västerländska företag fortfarande aktiva i Ryssland trots sanktionerna

 1. Wolodarski klipp-å-klistrar bara något han uppenbart saknar förståelse för. Han är dock långt ifrån ensam inom branschen med bristande ordförståelse och kännedom om historien …

  Gillad av 1 person

 2. Först skall vi komma ihåg att de så kallade sanktionerna är olagliga under internationell lag. Endast Säkerhetsrådet kan utfärda lagliga sanktioner. Dessa är USA sanktioner med avsikt att skada all konkurrent mot USA.
  Sedan vill nog åtskilliga företag vara kvar inom världens största marknad, utanför USA hegemonin. Flyttar dom ut kommer Ryssland och kinesiska företag att ta över och stärka sin marknadsandel.

  Gilla

 3. När det gäller Wolodarskis upplysnings drev var det något annat mycket obehagligt som omedelbart slog mig
  Journalistiken på media är inte fri och absolut inte oberoende. Precis som journalistiken i Nazityskland tjänare regimen tjänar journalistiken idag regimen i diktaturen USA, och det gäller speciell DN, och mycket tydligt så. Till och med formuleringarna och ordvalet blir allt mer lika Nazityskland. DNs senaste slogan ”För en upplyst värld” rimmar mycket väl med nazisternas budskap i Tredje Riket. Tysklands Propaganda ministerium hette ju ”Reich Ministry of Public Enlightenment and Propaganda”. ”Enlightenment” betyder just ”upplysning”, och nu vill DN ge hela världen samma metod med upplysning för att skapa samma ”upplysta värld” som då. Nu ikläder sig DN allt tydligare samma roll. Det är DNs och tydligt USAs version som skall upplysa världen. Det är knappas vad man kallar ”oberoende”.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s