EU-eliten fortsätter låta rika yachtägare komma undan med enorma föroreningar

CO2-utsläppen blir allt dyrare. Sedan 2005 har flera stora industriföretag varit tvungna att köpa certifikat för sina CO2-utsläpp som ett resultat av EU:s system för handel med utsläppsrätter som successivt har utökats sedan dess. Sedan 2012 har till exempel flygbolag också varit tvungna att skaffa certifikat för flygningar inom Europa. Enligt beslut från EU i slutet av förra året, ska systemet byggas ut igen och framöver även inkludera såväl vägtrafik som bebyggelse.

När beslutet kom att utöka handeln med utsläppsrätter till att inkludera även sjöfarten, var det många som firade och såg det som ett stort genombrott. Dock finns det några märkliga undantag, från 2024 kommer nämligen endast stora passagerar- och lastfartyg över 5000 bruttoregisterton att påverkas.

Ägare eller hyresgäster av påkostade yachter kan således vara helt lugna eftersom de kan dra nytta av en undantagsregel för handel med koldioxidutsläpp. Med andra ord behöver ingen miljardär köpa CO2-rättigheter för sitt enorma fartyg oavsett hur mycket den används.

Utsläppen från yachter är enorma eftersom de förbrukar enorma mängder bränsle – 350 liter, 500 liter eller till och med mer än 1000 liter diesel per timme enligt uppgift från Tagesschau. De 1500 största yachterna i Europa släpper ut cirka 725 ton CO2 per år i genomsnitt.

Superrika yachtägare orsakar de facto mer föroreningar på en sommardag än vad majoriteten av människor gör under hela sin livstid, men våra styrande politiker fortsätter att låta dem komma undan med det. Hyckleri av stora mått precis som allt som har med klimathysterin att göra och det naiva folket fortsätter låta sig luras av den ”gröna” agendan medan toppskiktet fortsätter leva på som vanligt eftersom vi betalar samt gör som vi blir tillsagda.

#klimathyckleriet

#followthemoney

Large yachts of the super-rich spared from EU’s new CO2 tax

3 reaktioner till “EU-eliten fortsätter låta rika yachtägare komma undan med enorma föroreningar

 1. Jag har aldrig sett någon skorsten på denna typ av lyxjollar, så det är väl som med småbåtar med inombordare. Där leds avgaserna från dieseln ner i vattnet och inte direkt ut i luften, med allt vad det innebär …

  Gilla

 2. Äger en några år gammal bil (Bonus malus) Golf, fick efter besiktning nyligen en faktura från myndigheten, det gällde degraderade miljöbilensbilens Gofs Co2-utsläpp, 500kr per år.
  Den väger en fis i universum jämfört frikorten glassiga skepp på > 5.000 bruttoregisterton.
  Snacka om att
  Sila mygg och svälja kameler.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s