Skattebetalarna finansierar ogenomtänkta beslut via skattsedeln

Det är inte bara drivmedel för det egna fordonet som gräver djupa hål i folks plånböcker, via skattsedeln ska vi även bekosta klimatbedrägeriets konsekvenser utan att knorra.

Exemplet Lunds kommun har blivit belönade x flera för sina ”klimatsatsningar” och en del i att bli fossilbränslefria enligt EU:s Green deal där Europeiska unionen ska bli klimatneutralt till 2050, har varit att satsa på biogasbilar.

Lunds kommuns fordon är idag fossilbränslefria till 99%, vilket gjort att kommunen utsetts till årets klimatstad flera gånger. I nuläget utgör biogasbilar 72% av bilbeståndet, vilket gör att man är en av de kommuner som har störst antal biogasbilar – resten utgörs av eldrift och biodiesel.

Biogas är ett förnybart bränsle som kan framställas av matavfall, kobajs eller avloppsslam. Koldioxidutsläppet är lågt och tidigare har biogaspriset varit fördelaktigt jämfört med bensin/diesel, varför många privatpersoner, kommuner och regioner har valt biogas.

I och med energikrisen och de antiryska sanktionerna från EU:s sida har dock priserna det senaste året ökat kraftigt. En toppnotering på 71,99 kronor/kilo nåddes i Göteborg i augusti förra året, vilket motsvarar ett bensinliterpris på över 55 kronor.

Således har även notan för bränslet i Lunds kommun stuckit iväg med 2,7 miljoner kronor i ren kostnadsökning. Enligt kommunens miljöstrateg måste bilkörandet minska och man ska börja titta på andra alternativ.

Även Region Skåne har satsat på biogas för att dra ner sitt koldioxidutsläpp och 73% av fordonsbeståndet drivs av biogas, men även här märks de stigande biogaspriserna.

Den totala kostnadsökningen är ännu inte fastslagen, men för 183 av de 588 biogasfordonen man har i regionen har kostnaden för biogasen ökat med 1.118.312 kronor under 2022 jämfört med året innan.

Mikael K Nilsson, ansvarig för fordonen i regionen:

-”Vi har betalat betydligt mer för exakt samma produkt. Det har varit lite av en chock. Det känns inte bra att skattebetalare finansierar det, men just nu är det svårt att hitta andra fordon på grund av leveranssvårigheter.”

Så är det väl generellt i landets kommuner och regioner som följer de styrande politikernas direktiv i den gröna omställningens namn, oavsett vad det är för energislag det rör sig om – vi betalar mer för samma produkt. Den stora skillnaden är att våra politiker i toppen inte beklagar att det är skattebetalarna som får stå för notan.

#vibetalar

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/lund-betalar-dyrt-for-sin-miljostatus-kraftiga-prishojningar-pa-biogas

2 reaktioner till “Skattebetalarna finansierar ogenomtänkta beslut via skattsedeln

  1. Alla politiker i Lund borde omgående sälja sina bilar om de är bensin eller diesel. Då kanske de förstår att man inte kan fatta korkade beslut.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s