Höjda dieselpriser att vänta när EU:s antiryska sanktioner träder i kraft

Om dieselpriset varit uppe på höga nivåer hittills, är det inget mot vad som väntar framöver när EU kommer få svårt att ersätta rysk diesel när förbudet mot landets sjöburna oljeprodukter samt medföljande pristak träder i kraft den 5 februari.

Enligt Bloomberg som tittat på fartygsspårningsdata från Vortexa, importerade EU cirka 220 miljoner fat dieselliknande produkter från Ryssland 2022 och i december kom cirka 40% av bränslet till blocket från det sanktionerade landet.

Å ena sidan minskade regionens beroende av ryska petroleumprodukter förra året, å andra sidan var mer än hälften av alla sjöburna transporter till EU och Storbritannien ryska, vilket ytterligare illustrerar svårigheten att ersätta de fat som kommer att falla under förbudet om mindre än tre veckor.

Data visar att EU redan har börjat öka dieseltransporterna från Saudiarabien och Indien, vilket enligt analytiker kan komma att öka ytterligare i år genom ett antal nya oljeraffinaderier som snart kommer online. Experter pekar också på att USA har potential att leverera mer diesel till blocket. Dessutom kan Kina indirekt hjälpa regionen att skaffa diesel då landets export av dieselbränsle förutspås vara liknande i volym som vad EU och Storbritannien brukade få från Ryssland innan sanktionerna. Även om dessa transporter vanligtvis inte hamnar i Europa, kan de ersätta volymer från andra tillverkare, som sedan skulle vara fria att leverera sitt bränsle till regionen. Kina har således nyckeln till all överskottsraffineringskapacitet globalt.

EU skulle också kunna använda mellanländer för att få bränslet. Turkiet som inte är ett medlemsland och därmed inte part i sanktionerna mot Moskva, skulle kunna öka importen av rysk diesel och sälja den till blocket efter raffinering, vilket är tillåtet enligt villkoren i förbudet och pristak. Den slutliga kostnaden för bränslet kan dock bli mycket högre.

Experter varnar för att sanktioner kan leda till att ryska fat helt och hållet försvinner från den globala marknaden, om landet inte hittar nya köpare utanför EU, vilket skulle tvinga Moskva att dra ner på produktionen och följaktligen minska det totala utbudet samt driva upp priserna. Tillsammans med hög efterfrågan kan detta leda till att energikrisen i EU-blocket förvärras ytterligare.

Summa summarum borde även den mest blinda hönan vid det här laget ha insett att EU:s idiotiska sanktionspolitik kostar oss medborgare enormt mycket samtidigt som förtjänsten ökar för diverse tvivelaktiga leverantörsländer, för att inte nämna klimatpåverkan när importen ökar från länder på andra sidan jordklotet.

Men politikereliten i Bryssel har inte en tanke på att hejda sig och ett tionde sanktionspaket som slår tillbaka på oss själva är snart redo att implementeras, medan de korrupta ledarna ser fram mot att inom kort mingla i Davos där World Economic Forum tar emot med öppna armar för att sätta agendan som kommer göra oss ännu fattigare framöver.

#vibetalar

3 reaktioner till “Höjda dieselpriser att vänta när EU:s antiryska sanktioner träder i kraft

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s