Europa har drabbats av en tsunami av kokain

Att få kokain i många av Europas storstäder är nu lika enkelt som att beställa en pizza. I Paris chica områden till exempel åker budåkare runt och lämnar kokain istället för mat – 70 euro för en, 120 för två. De får beställningar och levererar dem. 20 minuter efter att en beställning gjorts via WhatsApp eller Signal kan en återförsäljare vara vid kundens dörr.

Poliskommissarie Virginie Lahaye, chef för Paris narkotikagrupp:

-”Konsumenter föredrager att gå på en plattform och få sina droger levererade av en kille som ser ut som en matleverantör. Det är mycket enklare än att behöva åka till någon skum plats i förorten.”

Cirka 3,5 miljoner européer tog kokain 2021, enligt European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (ECNN) — fyra gånger mer än för 20 år sedan. Enligt chefen för den belgiska federala polisen, Eric Snoeck, har kontinenten drabbats av en ”tsunami” av kokain med 240 ton beslag 2021 enligt Europol, vilket är nästan fem gånger mer än för ett decennium sedan.

Europa har blivit en av de mest lukrativa marknaderna för de stora knarkkartellerna, som inte har tvekat att använda den korruption och det extrema våld som har tjänat dem så väl i Sydamerika. Nordeuropas stora hamnar som Antwerpen och Rotterdam har varit så splittrade av narkotikavåld att själva demokratin har hotats, med gäng som till och med vågat planera för att kidnappa Belgiens justitieminister.

Kokainet som översvämmar Europa börjar sin resa i högbergsplatåerna i Bolivia, Colombia och Peru, där de kokablad som drogen utvinns ur odlas. I ett land där många inte tjänar mer än 7 USD (6,5 euro) per dag kan en kokaodlare tjäna fem gånger så mycket.

Trots de miljarder som spenderats i decennier i kriget mot droger, fortsätter bönderna att odla mer och mer coca med skördar upp mot en rekordnivå på 1.400 ton 2021. ”Kemister” blandar de hackade bladen med bensin, lime, cement och ammoniumsulfat för att göra en vit pasta som sedan förvandlas till pulver i läkemedelslaboratorierna. I Catatumbo säljs pastan för 370 dollar per kilo. När det blandas med en cocktail av syror och lösningsmedel blir det ”koks”, värt mer än 1.000 dollar per kilo.

Europol uppskattar att Europas kokainmarknad nu är värd mellan 7,6 och 10,5 miljarder euro på gatunivå. Chefen för den franska tullens underrättelseenhet, Florian Colas:

-”Den amerikanska marknaden är mättad och koks säljs i Europa till priser som är 50 till 100 procent högre. En annan fördel för människohandlarna är de mindre avskräckande fängelsestraffen och de många logistiska alternativen.”

Ett kilo kokain köpt för 1.000 dollar i Sydamerika kan säljas för 35.000 euro (37.600 dollar) i Europa. Väl ut ur hamnen och skuren med andra ämnen kommer den sedan att säljas vidare till kunderna för 70 euro per gram, och dess värde har gått upp nära 100 gånger när den kommer ut på gatan. Sådana enorma vinster tillåter en enorm krigskassa att köpa loss hamnarbetare, lastagenter, lastbilschaufförer, och ibland tull- och poliser, för att få ut kokain från hamnarna.

För tullare och poliser finns det inte resurser till att kontrollera mer än en procent av de containrar som passerar de franska hamnarna. I Rotterdam, Europas största hamn, har man upptäckt ett s.k. containerhotell med mat och sängar åt de kriminella nätverkens fotfolk som väntar på leveransen av kokain.

Mer detaljer finns i länkade artikeln, men för att knyta an till Sverige så förstår jag inte hur våra ledande politiker år efter år kan fortsätta ignorera det skriande behovet av mer anslag till Tullmyndigheten som åtskilliga gånger larmat om hur såväl droger som vapen kan flöda in fritt i Sverige pga resursbrist, vilket jag skrivit om tidigare.

#followthemoney

https://www.arabnews.com/node/2233141/world

3 reaktioner till “Europa har drabbats av en tsunami av kokain

 1. Enormt stort problem. Tills de ”fina” användarna inte straffas stenhårt kommer eländet att växa. Alla upprörs på hjärndöda knarkare och säljarna men överser på den egna användningen.
  Ingen frågar sig vad den organiserade brottsligheten gör av alla miljarder som inbringas.
  Det köps hotel, restauranger, spa anläggningar, bitcoin etc. etc. Med andra ord: svarta pengar tvättas vitt. Viljan att stoppa katastrofen finns inte eftersom marknadens friheten och den s.k. demokratin är överordnat alla kontroller.

  Gillad av 2 personer

 2. Så länge det finns en marknaden för knark, porr och vapen får vi dras med problemen.
  Lätt förklarat, det finns många fattiga som ser hur många lever i väst och vill ha samma liv som de ser via media, nätet också har de vänner som har lyckats. Sen finns de som gör affärer och skapar imperium av handeln, de är dessa som tjänar de riktigt stora pengarna och får makten att styra sina kriminella nätverk. Sen finns det som låter sig mutas och köpas, sen har vi alla mellanhänder, smugglare och langaren för att till sist hamna i händerna på köparen, den största förloraren, men det tar ett tag innan de fattar det om de någonsin förstår vilka förlorare det är.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s