Politikerna tycks sova gott trots vetskapen om att de är med och krossar landet

Efter träningen i morse svängde jag som vanligt förbi det lokala surdegsbageriet för att inhandla frukostbröd, men den vanligtvis så glada caféföreståndarinnan berättade sorgset att hon och flera andra i personalen – inklusive två bagare – hade fått sparken då ägaren inte längre har råd att betala deras löner. Hädanefter ska ägaren själv sköta driften för att hålla kostnaderna nere. Dessutom kanske brödförsäljningsstället i Simrishamn skulle läggas ned helt pga olönsamhet.

Fullt förståeligt med de skyhöga elpriserna i kombination med de absurt höga livsmedelspriserna och därtill drivmedelspriserna (bageriet ligger på annan ort och levererar till flera försäljningsställen), men det är oerhört tråkigt.

Detta är bara ett exempel av många på hur företagsdöden och arbetslösheten breder ut sig i Sverige pga energikrisen samt inflationen som hade kunnat undvikas om våra beslutsfattare inte följt i Bryssels ledband de senaste decennierna.

Det som är mest frustrerande är att de som är högst ansvariga för samhällsutvecklingen – där både rödgrönt och blått lag ska bära hundhuvudet – som slår hårt mot såväl företagare som privatpersoner, i vanlig ordning undkommer att ta ansvar för den politik som man infört och som nu krossar landet sakta men säkert.

Hur är det ens möjligt att vi medborgare bara accepterar det som sker istället för att kräva ett omedelbart stopp för galenskaperna som pågår? Hur många företag kommer få kasta in handduken det närmaste året för att syltryggarna som styr landet ska få sola sig i glansen av arbetet med den gröna omställningen samt misslyckade antiryska sanktioner som förstör för oss samtidigt som det gynnar den politiska elitens plånböcker? Avskyvärt.

#vakna

#duharenröstanvändden

11 reaktioner till “Politikerna tycks sova gott trots vetskapen om att de är med och krossar landet

 1. Den nuvarande regeringen är en katastrof för arbetare och små företag. Regeringen Maggan gjorde ändå en hel del för mindre företag som tex att ge anstånd med inbetalning av skatt och moms under coronan. Under torkan 2018 fick vi småjordbrukare bidrag för att vi tvingades nödslakta djur. De rödgröna gjorde en hel del som inte tillräckligt uppmärksammades i valrörelsen. Av två onda ting får man ta det minst onda och gör man fel så stå där med uppsagd personal. Jag ger mig sjutton på att en röd regering hade kompenserat för höjda elpriser. Man känner ansvar som helt saknas hos dvärgen,kokainmissbrukaren och den läspande,mao den nuvarande regeringen.

  Gilla

 2. Den förra Regeringen skapade de flesta problem vi nu lever med. Vi har i stort sett ingen brist på el men elen säljs till högstbjudande. Går det att lösa? Antagligen. Kommer nuvarande Regering att lösa det? Förhoppningsvis. Annars går Sverige under.

  Gilla

  1. @uppstigersolen januari 14, 2023 kl. 17:47
   Regeringen vill inte och kommer inte att ”lösa problemet” för dom behöver pengar till massinvandring, amerikanska beordrade rustningar, och infrastruktur investeringar för att hysa se nya amerikanska vapendepåerna och krigsbaserna. Troligtvis även pengar till mer vapen för att köpa från jänkarna. Det går inte att öka skatter och avgifter mera, så detta är den nya formen av dold beskattning. Sälja elektricitet istället för at du får den och driva upp priserna, då blir det klirr i kassan.
   —Staten största vinnaren på höga elpriser
   https://www.dagensps.se/foretag/staten-storsta-vinnaren-pa-hoga-elpriser/
   —Mikael Törnwall:Staten tjänar på elpriset – trots nya miljardstödet
   https://www.svd.se/a/nWX71m/sa-mycket-tjanar-staten-pa-elpriset-trots-miljardstod
   —Staten tjänar också miljarder på höga elpriser
   https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/gPE0k9/staten-tjanar-ocksa-miljarder-pa-hoga-elpriser
   —Kritiken: Staten tjänar miljarder på elkrisen
   https://www.tn.se/hallbarhet/12525/kritiken-staten-tjanar-miljarder-pa-elkrisen/

   Gilla

 3. Hejsan Jenny,
  Ett utmärkt inlägg, som vanligt.
  Men, vad exakt kan vi skattebetalare egentligen göra?
  Vi kan tyvärr inte bestämma över vad våra inbetalda pengar går till…
  Undrar
  Jenny

  Gilla

 4. Två huvudlösa mega-ting:
  1. Oj,oj,oj,WOUW – Sverige har aldrig sålt så ENORMT mycket El till utlandet som 2022.
  Hurra !
  2. En professor Sandström berättade i två tjugominuters Youtubar om några makalösa pengaslukande felsatsningar: Stålverk 80 samt
  HYBRIT (som bara DET behöver hälften av Sveriges Elproduktion
  och ingen stoppar biidragaskakrusellerna runtyomkring. Just idagarna har HYBRIT rätten till 4.9 miljarder – för ett fossilfritt stål, som kostar det dubbla och ingen förståndig nation vill köpa ett enda kilo utav. HEJA -Den Gröna Omställningen

  Gilla

 5. Piper frågar…

  ”Hur är det ens möjligt att vi medborgare bara accepterar det som sker istället för att kräva ett omedelbart stopp för galenskaperna som pågår?”

  … och uppmanar: Använd din röst.

  Jag tror det beror på att vi medborgare inte vet hur vi ska göra. Och, vi har ännu inte alltför dåligt ställt som skulle motivera oss att anstränga oss.

  Vem vill bemöda sig att skriva ett brev till politikerna? Eller knacka på hos grannen för att med plakat demonstrera på torget? Det skulle bara kännas pinsamt, och vi har annat att göra som är för stunden viktigare.

  Vi är nog helt enkelt inte vana att engagera och anstränga oss på ett konkret sätt för vårt samhälles skull (eller våra barns). Det, samhället, har alltid sköts (och styrts, trots Grundlagens regeringsform (RF): ”All offentlig makt i Sverige utgår från folket.”) av politikerna.

  # ta makten i dina egna händer! ge inte bort den vart fjärde år!

  Men vi vet inte hur, och vi har inte tid, eller ork (av slöhet eller för litet kraft/energi).

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s