Ännu en dyster ekonomisk prognos för 2023

Internationella valutafonden (IMF) förutspådde i oktober att mer än en tredjedel av världens ekonomi kommer att minska 2023. Nu har dock det brittiska centret för ekonomi och företagsforskning (CEBR) släppt sin årliga World Economic League Table som är ännu mer pessimistisk, baserat på stigande lånekostnader som införts för att bekämpa inflationen.

Världsekonomin översteg 100.000 miljarder dollar för första gången någonsin 2022, men kommer att stanna upp 2023 eftersom kampen mot inflationen inte är vunnen ännu samtidigt som tillsynsmyndigheter kommer fortsätta höja räntorna. Konsultföretaget slog fast att man förväntar sig att centralbankerna ska hålla fast vid sina vapen 2023 trots de ekonomiska kostnaderna. Kostnaden för att få ner inflationen till mer bekväma nivåer har sämre tillväxtutsikter för ett antal år framöver.

CEBR, som baserar sina tillväxt-, inflations- och växelkursprognoser på data från IMF samt en intern modell, sade att inflationen har blivit den viktigaste ekonomiska berättelsen under det senaste året. Analytiker varnade för att även om vi börjar se pristillväxten avtaga i vissa ekonomier, tyder volatiliteten på de globala energimarknaderna och förankrad kärninflation att den kommer kvarstå i centrum även 2023.

Konsultföretaget förutspådde också att Kina skulle överträffa USA och bli världens största ekonomi år 2036 – sex år senare än väntat på grund av landets nolltoleranspolitik mot covid och eskalerande handelsspänningar med väst som har bromsat dess tillväxt. Enligt studien kommer dessutom Indiens ekonomi att bli den tredje största totalt 2032 och kommer att nå 10 biljoner dollar 2035.

Intressanta val som västerländska regeringar måste göra framöver – höja räntorna och öka deras avbetalningar av skulder, det vill säga minskad service till befolkningen, eller låta inflationen stiga och samla in mer intäkter. Vi vet alla vilket de kommer välja eftersom pengarna styr och det de gör är i princip att dölja skadan i räntehöjningar på skuldbetalningar.

Så vad kan vi vanliga dödliga göra för att sätta käppar i hjulet? Till exempel sluta handla på kredit.

Intressant i sammanhanget är också att både Indien och Kina, som ser ut att bli de stora vinnarna på sikt, är allierade med Ryssland i BRICS-samarbetet samtidigt som EU lägger allt krut på att klippa banden med Ryssland samt således lär bli akterseglade även om den politiska eliten i Bryssel fortfarande tycks tro att världen snurrar runt dem.

#followthemoney

https://www.rt.com/business/569106-global-economy-recession-forecast/

6 reaktioner till “Ännu en dyster ekonomisk prognos för 2023

 1. Det felaktiga har varit att man tillåtit räntorna att sjunka mot 0 vilket är grunden till den inflation som vi ser idag och under de kommande åren. De prisökningar /Bubblor som uppstått under de gågna 10- 15 åren är så uppblåsta att dess like förmodligen kommer att ta mycket lång tid att upprepa. För låga räntor leder alltid till bubblor och fellalokeringar av pengar. Kanske ligger något i vad som står i bibeln om 7 goda följda av sju magra år.

  Gillad av 2 personer

  1. Man har tryckt pengar det skapa inflation….. fiat-valutan levererar….. tar man ut mer ur systemet än tillväxten kommer inflationen 1.000 miljarder som skall ”återvinnas” minst efter alla åtgärder under pandemin plus alla permanenta förändringar…..

   Gillad av 1 person

 2. I det stora hela ser vi nu efter pandemin som var illa nog att EU sjunker allt snabbare….. 9 sanktionspaket som bromsar EU, någon klippte gasledningen till Tyskland så tysk energi blir 5ggr dyrare…… EU´s länder skickar miljarder till Ukraina…… även USA skickar/har skickat över 1.000 miljarder… MEN USA har olja, gas så det räcker och blir över…. bara miljötramset försvinner…. om typ 1-2år kommer USA att ha gjort EU till ett antal U-länder typ—– BRICS har struntat i miljöaspekten (om det som görs påverkar ens) Väst har stöttat detta stolleprov….. LNG kommer att bli en av USA´s stora inkomster strax……. samtidigt som om POTUS45 kommer tillbaka vanligt folk i USA få det bra medan vi vanliga i EU får strama åt…. och notera bara hur den billiga svenska elen blivit jättedyr…… MEN vilka företag i Sverige har svenska ägare…. Blackrock, State Street samt Vanguard är inte svenska med de tidigare ägarna fick en del deg……

  Gillad av 1 person

 3. Nu när vi ser vad som är på väg att hända, nu när vi ser konsekvenserna av politiker som inte vill sätta, inte sätter folket och sitt land först. Där vi ser dagens makthavare som alla är förblindade av ideologi, arrogans och en illusion av att sträva efter en verklighet som bara tilltalar eliten. Där nästan all nyhetsövervakning bygger på fantasier, rena lögner och ren propaganda man förändrar inte och man vinner ett krig med lögner eller med propaganda, det som händer är att deras trovärdighet krymper.

  Effekten detta har gett oss är en förändring av den västerländska ställning både inom den politiska men framför allt inom den ekonomiska världen, frågan alla bör ställa sig är hur långt är USA/Nato och den västerländska eliten beredda på att gå för att fortsätta terrorisera de allt mer auktoritära staterna i väst med politiska förslag som snart mer liknar tagna från ett Tyskland 1935.

  Hur långt är det villiga att föra sitt ekonomiska krig som vi får betala? Eller är det så enkelt att det blir ett tredje världskrig fortare än vi vill tro, allt för att ”rädda” dagens makthavare? Frågar ni mig så ligger detta i mitt första scenario, själv hoppas jag att jag har fel men krig har räddat många politiker och makthavare i historian.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s