Vapenleveranser till Ukraina i Afrika och luftvärnssystem från Sverige oroar

Diverse experter, politiker, poliser och tjänstemän har det senaste året flera gånger varnat för att konsekvenserna av västvärldens återkommande vapenleveranser till Ukraina blir att de istället för att nå fram hamnar på den illegala vapenmarknaden samt sedermera blir ett hot mot den egna befolkningen när allt från kriminella nätverk till terrororganisationer lägger händerna på dessa vapen. Men som bekant har ingen hörsammat budskapet.

Enligt europeisk polis har vapen redan lokaliserats på svarta marknaden och bland annat har handeldvapen och ytluftsmissiler hamnat i Frankrike.

Nigerias president Muhammadu Buhari varnar nu också för att vapen från kriget i Ukraina gradvis läcker in i regionen och har uppmanat till stärkt gränssäkerhet. Buhari menar att det vore en mardröm med tunga krigsvapen i händerna på islamistiska terrorister från Boko Haram till ISIS och i Nigeria börjar denna mardröm nu bli verklighet.

-”Tyvärr fungerar situationen i Sahel och det aktiva kriget i Ukraina som viktiga källor till vapen och krigare som stärker terroristernas led i regionen Tchadsjön. Fler och fler vapen äventyrar regionen och en betydande del av vapen och ammunition avsedda för kriget fortsätter att komma in i regionen Tchadsjön samt andra delar av Sahel. Dessa vapentransporter till regionen har ökat spridningen av handeldvapen och lätta vapen som fortsätter att hota den kollektiva freden samt säkerheten i regionen. Det finns ett akut behov av att påskynda samarbetet mellan gränskontrollorgan och andra säkerhetstjänster för att stoppa cirkulationen av alla illegala vapen i regionen. Pansarvärnsmissiler, automatvapen, ammunition, drönare, till och med minor säljs på Darknet. Tusentals vapensystem som västerländska allierade skickar till Ukraina kan hittas online till försäljning. Det har aldrig varit lättare att få tag i tunga Natovapen än nu, skickade direkt från Ukraina till vilken plats som helst i världen. En enda säljare har enligt uppgift genomfört 32 framgångsrika transaktioner. Särskilt oroande är portabla luftvärnsmissilsystem tillverkade av USA och Sverige. Tillfångatagna terrorister har vittnat om att MANPADS köptes i Ukraina och går in i Afrika via Polen och Rumänien.”

Det hade varit intressant att få höra en kommentar från globalisttrion och tillika regeringsföreträdarna Ulf Kristersson, Pål Jonson samt Tobias Billström. Men eftersom mediahusens enda uppgift är att stryka eliten medhårs, lär de inte medverka till att ställa obekväma frågor till de krigshetsande ministrarna vars våta dröm är att få in Sverige som medlem i krigsalliansen Nato.

#followthemoney

Nigerian President: More weapons for Ukraine end up in Africa

10 reaktioner till “Vapenleveranser till Ukraina i Afrika och luftvärnssystem från Sverige oroar

   1. Att Ylva Johansson ljuger vet jag. Riktigt var hon kommer in i detta är jag inte medveten om. Hon är ju inte citerad i texten. Att ryska vapen kommer på avvägar vet vi. Vilka vapen har buset i Sverige? Kalashnikov är väldigt populära har jag förstått.

    Gillad av 1 person

   2. Fokusförflyttning från din sida. Du skriver att det är lögn i din första kommentar – hur ska du ha det? YJ har som så många andra varnat för att vapenleveranserna till UA riskerar att hamna i fel händer.

    Gilla

   3. Vad Ylva Johansson varnat för har jag ingen koll på. Däremot vet jag att hon ljuger om både det ena och det andra. Varför jag skrev detta först är ju för att hon inte finns med i din artikel. I övrigt ser jag bara Nigerias president namngiven som varnar för att vapen kommer in i landet i händerna på terrorister. Den mannen klarar inte av att styra sitt land. Hela tiden har ju islamiska terrorister kidnappat och mördat utan att han gjort något åt det. Så vad han säger bryr nog inte många sig om. Med tanke på att landet drar in miljarder på olja så kunde han nog gjort lite mer. Har du förresten sett hur det ser ut i Nigeria? Skitland skriver jag.

    Gillad av 1 person

   4. Saxat från din artikel: Buhari menar att det vore en mardröm med tunga krigsvapen i händerna på islamistiska terrorister från Boko Haram till ISIS och i Nigeria börjar denna mardröm nu bli verklighet. Har du läst artikeln själv? Eftersom du skriver att artikeln inte handlade om Nigeria.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s