Väst tycks vilja pressa fram ett nytt krig i forna Jugoslavien

Noterar att flera västländer har ”sänt ett ultimatum” till den serbiske presidenten Aleksandar Vucic och krävt att serberna i den norra delen av Kosovo ska avsluta sitt motstånd mot lokala myndigheter.

Enligt uppgift ska det vara Quint-gruppens ambassadörer, bestående av USA, Storbritannien, Frankrike, Tyskland och Italien, som kräver att barrikader i regionen tas bort inom 24 timmar. Om Belgrad misslyckas med att säkerställa detta kommer västmakterna att låta Albin Kurti, Kosovos etnisk albanska premiärminister, attackera lokala serber. Kurti har tidigare varnat för att borttagandet av dessa barrikader inte kan utesluta offer.

Spänningarna mellan Kosovo och Serbien blossade upp tidigare denna månad när serber, som utgör majoriteten i den norra delen av provinsen, satte upp barriärer för att protestera mot gripandet av en före detta polis som stod anklagad för att ha attackerat en av Kosovos brottsbekämpande patruller. Efter detta bad Vucic Natos KFOR fredsbevarande styrkor om tillstånd att placera upp till 1.000 serbiska trupper och poliser i Kosovo, vilket de har rätt att göra enligt FN:s säkerhetsråds resolution 1244, som satte stopp för Natos bombningar av det forna Jugoslavien 1999. USA har dock motsatt sig dessa planer.

I går sade KFOR att skott hade avlossats nära en Nato-patrull i norra delen av Kosovo nära vägspärrarna och tillade att det inte fanns några skadade. Serbiska medier hävdade dock, med hänvisning till ögonvittnen, att händelsen ägde rum när Kosovos specialstyrkor försökte röja barrikader nära en stad Zubin Potok.

Utan några tecken på att spänningarna avtar, sade generalstabschefen för den serbiska försvarsmakten, Milan Mojsilovic, till lokala medier på söndagen att situationen är komplex och kräver närvaro av den serbiska militären längs den administrativa linjen som skiljer Kosovo från resten av landet.

Återstår att se vad som händer det närmsta dygnet, men västs inblandning och tydliga strävan efter en konfrontation för tankarna till att man är ute efter att starta ett nytt krig i forna Jugoslavien för att försvaga Serbien och då blir även ett tvåfrontskrig mot Ryssland möjligt samtidigt som nya flyktingströmmar till Europa håller BNP uppe.

https://www.rt.com/news/568918-west-ultimatum-serbia-kosovo/

En reaktion till “Väst tycks vilja pressa fram ett nytt krig i forna Jugoslavien

  1. Det var serber som startade kriget i forna Jugoslavien. Serber mördade tusentals i andra delar av forna Jugoslavien. Serber tror att de är finare än andra folk. Serber kan tydligen inte se på när andra folk får det bättre och slipper serbers förtryck. Serber är ungefär som ryssar. De tror också att de är bättre än andra folk. Vi som ser vad de gör ser att både serber och ryssar beter sig illa. Sen finns det givetvis hyggliga exemplar av både ryssar och serber. Men generellt. Skitfolk helt enkelt.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s