Rysslands utökade samarbete med Iran och Kina ger USA huvudvärk

Trots västvärldens otaliga försök att krossa Ryssland, hittar landet hela tiden nya sätt att kringgå de många sanktionerna och fortsätta gå med vinst.

Det senaste exemplet är att Ryssland och Iran byggt en ny transkontinental handelsrutt som snabbt expanderar leveranskedjorna efter att ha ökat de ömsesidiga lastleveranserna över Kaspiska havet, vilket Bloomberg rapporterade om häromdagen med hänvisning till spårningsdata.

Handelskorridoren sträcker sig från Azovska sjön och Donflodens mynning i Ryssland till iranska nav vid Kaspiska havet samt i slutändan Indiska oceanen. Fartygsspårningsdata som sammanställts av nyhetsbyrån visar hundratals både ryska och iranska fartyg längs floder som leder till Kaspiska havet. Irans geografiska läge tillåter Ryssland att på ett säkert sätt transportera varor via handelskorridoren genom iranskt territorium hela vägen till Asien och Indien utan att riskera västerländska sanktioner.

Nikolay Kozhanov, Gulfexpert vid Qatar University;

-”När de europeiska transportnäten stängs av är de fokuserade på att utveckla alternativa handelskorridorer som stödjer Rysslands vändning österut. Du kan införa kontroller över sjövägar, men landvägar är svåra att övervaka. Det är nästan omöjligt att spåra dem alla.”

Enligt chefen för den ryska handelskammaren och industrikammaren, Sergey Katyrin, ses handeln med Iran som en logistisk bro mellan Ryssland och Mellanöstern, såväl som Syd- och Sydostasien,

Vid ett ekonomiskt forum i september uppmärksammade Rysslands president Vladimir Putin också behovet av att utveckla fartygs-, järnvägs- och väginfrastrukturen längs rutten, eftersom det kommer att ge ryska företag nya möjligheter att ta sig in på marknaderna i Iran, Indien, Mellanöstern och Afrika samt underlätta leveranser från dessa länder i gengäld.

Ryssland är också enligt uppgift i slutskedet av att upprätta regler som skulle ge fartyg från Iran rätt att passera längs floderna Volga och Dons inre vattenvägar.

Handeln mellan Ryssland och Iran har ökat i år, med en omsättning som översteg 4 miljarder dollar under januari-oktober 2022 och förväntas överstiga 5 miljarder dollar i slutet av året, enligt Rysslands federala tulltjänst. Den ryska exporten till Iran har hittills ökat med 27% jämfört med förra året, medan importen har ökat med 10%.

Samtidigt visar nya siffror att den årliga inflationen i Ryssland avtagit ytterligare förra veckan enligt landets officiella statistikbyrå Rosstat.

Intressant i sammanhanget är också att Kina strävar efter att fördjupa sina band med Ryssland, vilket den kinesiske utrikesministern Wang Yi signalerade i går. Wang, som talade via video under en konferens i den kinesiska huvudstaden, försvarade sitt lands ståndpunkt om kriget i Ukraina och signalerade att Kina skulle fördjupa banden med Ryssland under det kommande året. Han anklagade också USA för försämringen av relationerna mellan världens två största ekonomier och sa att Kina bestämt har förkastat USA:s felaktiga Kinapolitik. Krigsfartyg från de två länderna höll också gemensamma marinövningar i Östkinesiska havet förra veckan.

Wang sade att Kina skulle fördjupa det strategiska ömsesidiga förtroendet och ömsesidigt fördelaktiga samarbetet med Ryssland.

-”När det gäller Ukrainakrisen har vi konsekvent upprätthållit de grundläggande principerna om objektivitet och opartiskhet, utan att gynna den ena eller andra sidan, eller lägga bränsle på elden, ännu mindre efter att söka själviska vinster från situationen.”

Att Ryssland närmat sig både Iran och Kina måste skapa en rejäl huvudvärk för det amerikanska styret, för att inte tala om Israel som inte vill att Iran växer sig starkare. Men som man bäddar får man ligga och västvärldens ledare borde nog gjort en konsekvensanalys innan man satte sin djävulska plan i verket som snarare skadat de själva mer än Ryssland. Kanske är det detta som till slut får någon att sätta stopp för proxykriget, återstår att se vad som händer nästa år.

#followthemoney

https://www.rt.com/business/568649-trade-route-russia-iran-sanctions/

https://www.rt.com/business/568741-russia-annual-inflation-drop/

https://www.dailysabah.com/world/asia-pacific/china-looks-to-deepen-russia-ties-despite-moscows-war-in-ukraine

11 reaktioner till “Rysslands utökade samarbete med Iran och Kina ger USA huvudvärk

 1. Japp så är det…. Väst´s styre över 1/8 av världens befolkning krackelerar och rätt så…. väst talar om suveräna stater…. vi har ett färskt exempel….. rörande Ukraina…. MEN varför flyttar USA biolab till andra länder än Ukraina…. från en suverän stat…. för inte ens ett år sedan fanns inte ett enda biolab där…. sedan sade VN att det fanns visst sådana….. i denna artikel ser vi att det fann/finns kanske ett tjog lab som nu flyttas…. imponerande att man på under ett år hunnit bygga nivå4 lab i mängd där….. MEN kanske USA ljuger…. minns hur mycket WMD det fanns i Irak och trots att man med bomber vänder på så gott som varje sten hittade man inga det var hittepå … förr hade man kolonier nu har man bara utsugning… se bara hur våra flesta berikande företag köpts av utländska intressen….. och vår politiker gör inte ett p-ss…… USA´s flyttfirma.. tack och lov att vi har MSM som försörjer oss med rätt information….. kompisen tror att https://www.bignewsnetwork.com/news/273260753/us-moving-bioweapons-research-out-of-ukraine-moscow

  Gilla

 2. Västvärldens ledare har inte förstått att delar av världen seglar förbi dem, du beskriv det hela väldigt bra med ”västvärldens ledare borde nog gjort en konsekvensanalys innan man satte sin djävulska plan i verket”

  Gillad av 1 person

 3. Huvudvärk?? Kina har stora interna ekonomiska problem pga av, för det första sina stränga karantäner pga nolltolerans mot Covid-19, nu har har man bytt politik och då man inte har haft ett effektivt vaccinprogram så sprider sig viruset med en otrolig fart då flertalet saknar ett grundskydd mot den ursprungliga varianten och därmed även angrips lättare av muterade varianter, de har tom ändrat i sina redovisningsmodeller för att dölja hur det ser ut. Vad det gäller Rysslands angrepp mot Ukraina så har Kina inte gett något politiskt stöd och deklarerat att de inte tänker ge något militärt stöd.
  Iran har även de stora interna problem, vem vet om det står en revolution för dörren??
  Sanktionerna mot Ryssland slår hårt mot Ryssland och nya handelsvägar kan möjligen ge lite lindring men kompenserar inte från det ekonomiska bortfallet från väst. Tex oljehandeln har minskat trots nya köpare och ekonomiskt är det en katastrof då Ryssland varit tvunget att rabattera den kraftigt. Fast tror man på allt vad Putins propagandamaskin säger så….

  Gilla

   1. Jenny, tar du del av någon annan media överhuvudtaget, än RT? China Daily skriver om ett enskilt sjukhus: https://www.chinadaily.com.cn/a/202212/27/WS63aaf161a31057c47eba676f.html
    Protesterna i Iran har du själv skrivit om, och proteter fortsätter trots statligt våld och tom dödande av demonstranter. Protesterna påminner till stor del om vad som hände tiden innan den förra revolutionen som togs över av religiösa organisationer. Du får vidga dina vyer lite och läsa vad som skrivs på andra ställen än RT!

    Gilla

   2. Du påstår att Kina inte vill samarbeta med Ryssland trots att deras utrikesminister sagt det i helgen och Du säger att Ryssland inte går med vinst trots att det beskrivits i flera artiklar i bl.a. The Economist, Bloomberg och Financial Times. Så återigen, var är dina källor?

    Gilla

  1. @Joshua december 26, 2022 kl. 21:47
   Kina har inga interna ekonomiska problem, utvecklingstakten har bara tillfälligt gått ner. Det är inte problem. Nolltoleransen var något som folket krävde, och själva införde. Inte myndigheterna. Jag var själv med, det var vi själva som 2020 satte vårt eget bostadsområde i karantän. Kina har inte bytt ”politik” utan bytt strategi, för att folkviljan så krävde. Kina är folkstyrt. Regeringen följde folkvilja på 48 timmar. Kinas vaccinationsprogram är världens effektivaste, men det är inte efter modell hagelsvärm. Man fokusera hårt på riskgrupperna. Inte bara skjuter vilt på måfå. Skyddet fungerar, i USA har en miljon dött, i Kina har 4.5 miljoner räddats till livet. Kina ändrade och avskaffade redovisningsmodellen, för det finns inte längre tillräckligt med sjuka att rapportera. Den befarade smittvågen inträffade inte utan stoppades. Folk tömde apoteken på Traditional Chinese Medicine (TCM). Det fungerade.
   Den enda plats vi vet, källa CIA, som det står en revolution för dörren är USA. Vi kan väl hoppas på Sverige dessutom.
   ”Sanktionerna mot Ryssland slår hårt mot Ryssland” Jaså, det går i alla fall bättre för Ryssland än USA och Europa.

   Gilla

 4. Kina var en gång, 1949 för att vara bestämd, ett land med 98% analfabetism och 97% fattigdom. Medelåldern var 30 år. Sedan byggde Kina själva med eget arbete ett framtidsland, det ledande framtidsland vi ser idag. Nu börjar Kina att bygga världens framtid, Kina har börjat med Ryssland och Iran.

  Gilla

  1. Karl W, du verkar ha missat allt som hänt sedan revolutionen då dåvarande KKP segrade över Kuomintang! Mao var ledare och Kina fick igång en självförsörjning på mat, fick igång en industri, som klarade inhemsk utveckling av jordbruk och viss tillverkning, de fisatsade på sjukvård och försörja befolkningen. Hela tiden fanns det olika meningar i KKP och det ledde bla till kulturrevolutionen, på gott och på ont, tror ingen kines vill uppleva den tiden igen. Efter Maos död blev det konflikt igen om vilken väg Kina skulle gå. Då valde KKP, inte kinesiska folket att köra på statskapitalism, där satsningen varit att utveckla produktion utan att ta hänsyn till de i befolkningen som inte lever upp till förväntningarna.. Himmelska Fridens Torg, där hyllade demonstranterna Mao, men blev nermejade av kulor, från Folkets Befrielsearme, Mao hade vänt sig i sin grav om han kunnat!
   Det var ju först som det blev öppna demonstrationer, som delvis, åtmistone , blev våldsamt nedslagna som diktaturen släppte restriktionerna! En statskapitalistisk stat är Kina idag, finns inget kvar av Maos idéer om att folket ska bestämma, han misslyckades och nuvarande regim har inga önskemål om det, överhuvudtaget! Kina är en diktatur precis som Ryssland, ledarna vill ha makt och pengar, men skiter i folket!

   Gilla

   1. @joshua @december 27, 2022 kl. 23:04
    Jag har inte missat något, jag har varit del av det de senaste 50 åren, eller så. För det första segrade KKP inte över KMT, det var folket i KMT som tog till harvärjan och stack över till KKP. Så fanns det ingen att slåss med längre. Då stack KMT till Taiwan. Mao fick inte igång industrin alls, men han fick igång jordbruket. Glöm inte, Mao var bonde och kom från landet. Jordbruksreformen som startade 1946. Det var personer som nyzeeländaren Rewi Alley som fick igång industri med sin GungHo rörelse. Under Mao tiden startades utbildningen, att avskaffa analfabetismen, barfotaläkarna, som lade grunden till hälsovården, och familjeplaneringen, senare ettbarnspolitiken, som lade grunden till välfärden. Okänt är att det var inte Mao som drev detta utan Soong Ching-ling, (1893-1981). Hon utsågs senare till ”Hederspresident för Folkrepubliken Kina”. Det var i verkligheten hon som osynligt ledde Kina under så många år. Få vet, men kvinnor har spelat en otrolkigt viktig roll i Kinas historia.
    Kommunistpartiet ÄR Kinas folk. Det är inget avskiljt politisk parti, som i Sverige. Kommunistpartiet grundades 1921 på på initiativ av Soong Ching-ling, (1893-1981), som en ”revolutionär folkrörelse” och inget har ändrats till denna dag. Det är inte, och har aldrig varit, ett politiskt parti typ Sverige i någon form.
    Ingen mejades ner på Himmelska Fridens Torg, det skedde vid Muxidi, en annan plats där förmodade CIA agenter attackerade obeväpnade värnpliktiga med automatvapen. Ingen hyllade heller Mao på Himmelska Fridens Torg, tvärt om, flera ville ha ett blodbad, och CIA var på plats och villig att hjälpa till. Alla lämnade torget i god ordning och fredligt på slutet.
    Det blev inge konflikt efter Mao’s död, det blev kaos, tills Deng motvilligt övertalades att ta ledningen. Idag fyller XiJinping samma roll som Deng då.
    Idag har Kina ett fungerande folkstyre, folket leder. Exempel, avskaffandet av den amerikanska spelinduustrin, införandet av nedstängningar och tester för att stoppa Covid, och avskaffandet av nedstängningar för att stoppa Covid.
    Vi som är folket har det väldigt bra i Kina. Vi behöver inte leva med förtryck, massövervakning, kontroller, äta hundmat, kalla bostäder, välja mellan mat eller värme, betala 84 kronor för en dusch, eller duscha kallt osv som ni diktaturen Sverige. Samtidigt kan vi ta kvällspromenaden och vara säkra på att komma hem med mobil, jacka, skor och livet i behåll – olika Sverige.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s