134 års kextillverkning är nu historia – avindustrialiseringen fortsätter i takt med de höga kostnaderna

Ännu ett anrikt företag har lagt ned verksamheten i Sverige och flyttar utomlands. I går var ugnarna på Göteborgs kex i Kungälv igång för sista gången och hädanefter kommer klassiker som Ballerina, Singoalla och Mariekex istället tillverkas i Lettland. Anledningen är att ägaren Orkla inte såg några möjligheter för expansion på platsen och i stället valt att bygga en ny fabrik i den lettiska huvudstaden Riga.

134 års kextillverkning går nu i graven och Göteborgs kex lär inte vara det sista företaget som väljer att lämna med den här negativa utvecklingen i landet som våra styrande politiker ordnat åt oss. Sorgligt, men folket får vad de röstat för såväl i år som de senaste decennierna.

#swexit

https://samnytt.se/kexjatte-lamnar-sverige-efter-130-ar/

6 reaktioner till “134 års kextillverkning är nu historia – avindustrialiseringen fortsätter i takt med de höga kostnaderna

 1. Förstår inte upprördheten. Företagen har alltid letat efter billigt arbetskraft och billigare produktion.
  Under decennier har man utlokaliserat tekoindustrin, varvsindustrin, bilindustrin osv.
  Konsumenter (alltså du och jag) köper billiga varor producerade i utlandet för att få ut mera av sin lön och kunna köpa bilar, TVapparater, mobiltelefoner, resor, bostäder osv.
  Frågan är om arbetskraften i Sverige vill konkurrera med låga löner och sämre arbetsvillkor.
  Man skulle kunna ta sak i egna händer och bojkotta alla varor som produceras i utlandet och på så sätt tvinga tillbaka företagen.
  Helt ärligt: Tror någon att det går med tanke på Sveriges storlek och beroende av export?
  Var vänlig, om du svarar kom med realistiska förslag.

  Gilla

  1. Tror inte det, svensken vill ha så mycket som möjligt till ett så lågt pris som möjligt, har en vän som precis har lagt ner sin gårdsbutik, alla säger att de handlar svenskt men går man och handlar så ser man att folk går på priset och inget annat. Att detta i längden innebär att väldigt många svenskar kommer att bli utan jobb verkar inte bekymra folket just nu, men den tiden kommer när de förstår vad som håller på att hända, som vanligt alldeles för sent.

   Gillad av 1 person

  2. @Micke december 23, 2022 kl. 18:13
   Frågan är inte om arbetskraften i Sverige vill konkurrera med låga löner och sämre arbetsvillkor, frågan är, vill staten konkurrera med lägre skatter, mindre byråkrati och mindre massövervakning. Sverige håller ju på att bli rena totalitära fascist diktaturen.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s