Ny studie visar massmedias snedvridna nyhetsbevakning av kriget i Ukraina

Vi är många som det senaste året kritiserat massmedias skeva rapportering om Ukrainakonflikten, där det helt saknats en nyanserad beskrivning av både bakgrund och vad som egentligen händer samt så klart alla kopplingar till den politiska eliten i väst som bedriver ett proxykrig.

Därför är det intressant att ta del av nyheten att University of Mainz förra veckan publicerade en studie om tysk nyhetsbevakning av händelser i Ukraina. Slutsatserna bekräftar att media sedan den 24 februari har spelat en stor roll i att hålla igång konflikten och göra en förhandlad uppgörelse mindre sannolik.

Forskare vid universitetet analyserade tyskspråkig rapportering om Ukrainakonflikten mellan den 24 februari och den 31 maj och bedömde innehållet i omkring 4.300 separata artiklar publicerade av landets åtta ledande tidningar och TV-stationer: FAZ, Suddeutsche Zeitung, Bild, Spiegel, Zeit, ARD Tagesschau, ZDF Today samt RTL Aktuell.

Under denna tid porträtterades Ukraina positivt i 64% av all täckning och president Vladimir Zelensky i 67%. Däremot framställdes Ryssland nästan uteslutande negativt 88% av tiden och president Vladimir Putin i 96% av fallen. Nästan alla rapporter – totalt 93% – tillskrev Putin och/eller Ryssland ensam skulden för kriget. Väst utsågs ha medansvar i endast 4% av fallen, Ukraina ännu mindre med 2%. Rysslands perspektiv på konflikten beaktades eller nämndes bara i 10% av nyhetsrapporterna, mindre än något annat lands synpunkter, inklusive Rysslands grannar.

Alternativ för Tyskland och Vänsterpartiet, som båda motsätter sig att beväpna Ukraina och förlänga striderna, hade praktiskt taget ingen medial närvaro i rapporteringen om kriget. Regeringens meddelanden och uttalanden från ministrar var helt dominerande och var i fokus i 80% av nyhetsbevakningen, mer än fyra gånger högre än siffran för oppositionspartier.

I mediadiskussioner om åtgärder som sannolikt kommer att avsluta kriget var ekonomiska sanktioner mot Ryssland överlägset vanligast och godkändes i 66% av fallen. Diplomatiska åtgärder nämndes mycket mer sällan, medan humanitära åtgärder förekom ännu mindre regelbundet.

Tidningen Der Spiegel var den enda media som granskades som framhöll diplomatiska förhandlingar som mer positivt än leveransen av tunga vapen.

Det här visar hur journalister är bland de mest aggressiva och effektiva lobbyisterna för krig. Hade någon liknande studie gjorts av svensk medier hade nog många höjt på ögonbrynen. Medias makt är fruktansvärt vidrig, men också mycket effektiv då den stora massan frivilligt låter sig styras utan att tänka själva.

Något som ni för övrigt inte kommer att få läsa i massmedia är att de ukrainska flyktingarna som flytt från sitt hemland 2022 främst har bosatt sig i Ryssland framför något annat land. Enligt en rapport från Statista som publicerades förra veckan, har ca 2.852.395 ukrainare lämnat sitt konfliktdrabbade hemland och istället valt att slå sig ned i Ryssland.

Efter Ryssland är Polen det mest populära alternativet, som står värd för 1.529.355 ukrainska flyktingar per december. Ytterligare 1.021.667 har flytt till Tyskland i november, medan Tjeckien är hem för 467.862, enligt siffror från tidigare denna månad.

Medan Ryssland och Polen gränsar till Ukraina och därmed presenterar närmare destinationer för dess invånare, har Tyskland attraherat många med sina stora ekonomiska stödbetalningar, som uppgick till 449€ (475 USD) per månad i juni. Polen, som jämförelse, erbjöd drygt 15€ (16 USD).

Fascinerande att så många väljer Ryssland som de sägs såväl hata som frukta. Men ukrainare och ryssar har varit bröder/systrar i århundraden och Ukraina har alltid varit kopplat till Ryssland, så hatet bland ukrainare mot ryssar är nog snarare omsorgsfullt utformat samt planterat. Men sådant pratar vi inte om eftersom det skulle kunna skada massmedias narrativ.

https://www.rt.com/news/568759-ukrainian-refugees-settle-russia-europe/

https://www.rt.com/news/568595-how-to-sell-war/

5 reaktioner till “Ny studie visar massmedias snedvridna nyhetsbevakning av kriget i Ukraina

 1. Under åren efter Sovjets upplösning har ca 5 miljoner från Ukraina flyttat till Ryssland. De 2.5 miljonerna som räknas upp här är alltså bara den senaste tiden och i verkligheten är det nog ännu fler som lämnat Ukraina för att flytta till Ryssland. Folk röstar med fötterna…

  Gillad av 4 personer

 2. Det gå inte längre att tala om ”massmedias snedvridna nyhetsbevakning”, vad det är fråga om är inte längre någon nyhetsbevakning utan vad ni utsätts för amerikansk hybridkrigföring. Allt som kan kallas nyhetsförmedling har upphört.

  CIAs massiva internet troll armé pumpar ut falska nyheter och rykten på sociala media och i medias tips mejl, det är inte nyheter, utan en massiv krigisk eldgivning i falska nyheter och ryktesspridning.

  Det senaste krigsangreppet från USA nu är att USA vill att Kina skulle börja köpa USAs dödliga falska så kallade vacciner. En miljon döda och profit på 1,000 dollar i sekunden räcker inte åt jänkarna. Förhoppningsvis är ingen dum nog i Kina att begå självmord genom att ta USA gifterna. För all del. Covid skulle säkert minska med USA gifterna för döda smittade räknas ju inte.

  Källa SwebbTV. ”Förra veckan, vecka 50, registrerades 12.801 nya covidfall i Sverige, varav 1.097 var ovaccinerade och 11.704 var vaccinerade. Drygt 91 procent av de smittade var alltså vaccinerade.” I Kina hade vi två fall registrerade – på 1.4 miljarder, låt vara att mätmetoden är annorlunda och mer realistiska i Kina. I Kina märker vi inget av den förmenta Covid spridning media talar om, även om just Peking har fått ett par utbrott. Jag har dock hittat en (enda) person som fick feber. Det behandlade han som vilken virusinfektion som helst och då gick det över.

  Välkänt bryter USA ”vaccinen” ner kroppens immunitet och självförsvar, och det är väl det jänkarna avser. Sedan skall vi betala för deras ”vaccin” för att ersätta det.

  Gilla

 3. Hade media gjort sitt jobb med att vara kritiska, ifrågasättande, analyserade och vågat granskat makthavare då hade politikerna inte haft möjlighet att ljuga om ex Estoniakatastrofen. Hade media belyst kriget från grunden och inte bara haft envägskommunikation så hade människorna varit mer upplysta än vad de är idag. Men som läget är idag så styrs media av eliten/makthavande eller av politiker som själva väljer agendan som media ska belysa.

  Gillad av 1 person

 4. Jag ringde en kompis i Ukraina och frågade hur läget var. Han sa att NATO och Ryssland krigar i Ukraina. Oj sa jag, hur går det? Tja Ryssland har förlorat 3000 tanks, 100 000 man samt 600 missiler. Det var som tusan sa jag. Men hur går det för NATO då? Nej de har inte kommit ännu. Där ser man.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s