Billström spelar högt med Sveriges säkerhet som insats men tycks tala förbi sin turkiska motsvarighet

Efter att det blev känt att Sveriges högsta domstol blockerar utlämningen av journalisten Bülent Kenes till Turkiet, blev det panik hos regeringen och utrikesminister Tobias Billström bokade snabbt en resa till Ankara för att blidka den smått irriterade diktatorn Erdogan som sitter på nyckeln till ett svenskt Natomedlemskap.

I ett uttalande i dag vid en presskonferens tillsammans med den turkiska utrikesministern Mevlüt Cavusoglu, deklarerade Billström att det inte finns någon anledning att spekulera i att beslutet från Sveriges högsta domstol skulle påverka Sveriges NATO-anslutning, medan Cavusoglu återigen påpekade att Sverige inte gör tillräckligt.

Enligt Turkiet är det sista ordet om utlämningen av Keneş upp till den svenska regeringen, som förbehåller sig rätten att ta fallet till Internationella skiljedomstolen (ICC).

Turkiet har upprepade gånger även uttryckt att de förväntar sig konkreta handlingar framför vänliga ord från Sverige och Finland när det gäller att ta itu med sina säkerhetsproblem.

Enligt en genomgång som Ekot har gjort har Turkiet pekat ut 42 personer med namn som de vill ha utlämnade från Sverige. Bland de personer som hittills listats, påstås 16 personer ha kopplingar till PKK, 12 personer till Gülenrörelsen, 7 personer till olika turkiska vänstergrupper och 7 personer för att ha begått kriminella handlingar.

Billström har dock inte kommenterat varken om den svenska regeringen kommer vända sig till ICC i ärendet som rör Kenes utlämning eller huruvida dessa 42 personer kommer deporteras till Turkiet och det låter som om de två utrikesministrarna hela tiden talar förbi varandra. Återstår att se vilka mutor Billström har med sig till Ankara den här gången. Om inte annat ska vår försvarsminister Pål Jonson åka till Ankara i januari och med tanke på hans bakgrund lär han säkert ha en del köttben att erbjuda.

Att det ”demokratiska” Turkiet häromdagen skakades av protester när tusentals människor demonstrerade efter att president Recep Tayyip Erdogans största politiska rival, Ekrem Imamoglu, dömdes till två och ett halvt års fängelse samt ålades förbud mot att deltaga i politiska sammanhang, har för övrigt inte fått någon större uppmärksamhet i svensk media.

Domen baseras på att Imamoglu ska ha ”förolämpat” offentliga tjänstemän då han 2019 kallade medlemmar av Turkiets högsta valråd för ”dårar” eftersom de ogiltigförklarade hans första seger i det årets val till borgmästare i Istanbul efter att Erdogans styrande parti AKP vägrat erkänna hans vinst. Internationella ledare och människorättsgrupper har fördömt domen mot Imamoglu som en uppenbar politisk handling av Erdogan och hans parti.

Det känns bra att den svenska regeringen ingått förbund med en nation som är kända för att spela renhårigt och respektera såväl demokrati som åsiktsfrihet. Tvi vale!

https://www.dailysabah.com/politics/diplomacy/sweden-blocking-fugitives-return-to-turkiye-unlikely-to-affect-nato-bid-billstrom

https://sverigesradio.se/artikel/turkiet-har-pekat-ut-42-personer-som-de-vill-ha-utlamnade

https://samnytt.se/tusentals-demonstrerar-nar-erdogans-stora-rival-doms-till-fangelse/

7 reaktioner till “Billström spelar högt med Sveriges säkerhet som insats men tycks tala förbi sin turkiska motsvarighet

 1. Tills den ”demokratiske” sultanen sätter käppar i hjulen för det svenska inträdet i NATO är jag bara tacksam.
  Att Sverige är beredd att ställa sig på alla fyra och skita i mänskliga rättigheter det får tillskrivas den höger som alltid pläderat för beväpning och konfrontation.
  200 år av lidande är äntligen över för krigshetsarna.
  Inte för inte ärver vi med modersmjölken både rysshatet och russofobin.

  Gilla

 2. Hade socialdemokraterna styrt idag så är jag ganska säker på att det hade gått iväg x antal hemliga plan till Turkiet, allt för att behaga Erdogan. Detta har socialdemokraterna gjort innan och hade säkert gjort igen allt för att gå med i Nato, men även för att visa att Sverige kan med ett socialdemokratisk styre. https://www.svt.se/nyheter/granskning/ug/20111004133239_spandes_fast_i_planet_med_huvor_over_huvudet (Just denna gång blev de tagna på bargärning)
  Den gången vad det egyptiska män, men har svårt att inbilla mig att det skulle spela någon större roll för socialdemokraterna, detta har med stor säkerhet hänt både innan och efter denna händelse, allt för att vara med det ”stora pojkarna” och leka.

  Det som är skönt att höra är att Sverige inte har gjort några större ”framsteg” – men för oss som inte vill att vi ska gå med i Nato så är detta stora ”framsteg”.

  Gillad av 1 person

  1. Du har så rätt mfl…
   A’int life grand!?

   They say I kill ppl for money but U’re my friend so I kill U for nothing.

   Gul Jod & Grått Nytt hår!

   Gilla

 3. ”blidka den smått irriterade diktatorn Erdogan” Erdogan är faktiskt en direkt folkvald ledare, till skillnad i Sverige där ”ledarna” utses av partier och det inte finns något folkinflytande, vilket är effektivt blockerat. Om denna aktivist Bülent Kenes är skyldig till något vet jag inte, men om han är oskyldig, varför gömmer han sig i Sverige. Sverige är ju ökänt för att vara ett gömställe för kriminella, terrorister, och brottslingar p flykt undan rättvisan i andra länder. Det är inte bara Turkiet som är trött på teaterföreställningen.

  Gilla

   1. De skattefinansierade, J(inte alla sjuksyrrer mfl våldsmonopolet ägs av ”orten”).

    Hit them where it hurts.

    $katten syster, skatten, som du/ni aldrig skrivit under…. aldrig.

    Galen?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s