En möjlig lösning på effektproblemen i södra Sverige som ignorerades

Snart ska hela rasket rivas – en helt ofantlig kapitalförstöring, är ingressen i en låst artikel i Sydsvenskan om Öresundsverket, vars turer jag inte alls varit insatt i. Efter att ha tagit reda på mer är jag helt förbluffad över att vi trots rekordhöga elpriser samt risk för akut elbrist låter två av landets modernaste och största kraftverk – byggda för över 5 miljarder kronor – stå nedsläckta och overksamma.

Öresundsverket i Malmö är stängt och ska skeppas till Asien, medan Ryaverket i Göteborg är olönsamt på grund av höga gaspriser och görs redo för att kortvarigt kunna köras på olja vid hotande energibrist.

Så varför har då ett kraftverk som kan försörja hela Malmöområdet med el stått stilla sedan 2017 trots elkrisen? Ägaren Uniper har försökt att behålla verket på plats, väl medvetna om de möjligheter anläggningen har att möta de regionala utmaningarna med elförsörjningen.

Att verket legat i malpåse de senaste åren beror på låga elpriser, som bland annat berott på den kraftiga utbyggnaden av vindkraften och alternativ värmeproduktion i Malmöområdet. Med den utbyggda oplanerbara vindkraften har dock effektproblemen vuxit sig allt större. Dessa uppstår numera inte bara vintertid då kalla temperaturer kan öka elförbrukningen, utan även under sommaren då kärnkraften genomför sina årliga revisioner med mycket höga elpriser och behov av att importera fossil el i södra Sverige som följd.

Sommaren 2021 tvingades Svenska kraftnät göra en upphandling av tillgänglighet i Ryaverket på västkusten för att förstärka spänningsstabiliteteten i södra Sverige. Ryaverket har normalt revision på sommaren, så det är ingen lätt sak att med ett par veckors varsel göra verket tillgängligt. För Öresundverket i malpåse skulle det behövas cirka sex månader.

Uniper har upprepade gånger under 2016 och 2017 på olika sätt försökt att få till en fungerande lösning där Öresundsverket skulle kunna hållas i beredskap för att stötta elsystemet vid akut uppkomna behov som dessa, men Svenska kraftnät, som även är elberedskapsmyndighet, har inte nappat.

Till slut ansökte man om att få sälja och fick tillstånd av Svenska kraftnät 2018. Ett allra sista försök att behålla anläggningen gjordes dock under 2019, då försäljningen redan var påbörjad. Man avbröt då försäljningen av Öresundsverket för att än en gång lämna ett kompletterande anbud till Svenska kraftnät om att vara med och bidra i effektreserven, men den upphandlingen avbröts i ett pressmeddelande av Svenska kraftnät som tyckte priset var för högt, med motiveringen att endast en leverantör lämnat anbud och att det därför rådde bristande konkurrens som gjorde det svårt att bedöma rimligheten i priserna. Samtidigt konstaterade Svenska kraftnät att behovet av effektreserv kvarstod.

Efter många år i malpåse och upprepade försök att få använda Öresundsverket i Malmö som effektreserv gav ägaren Uniper således upp. Det toppmoderna verket är nu sålt till Asien och monteras ned. Därmed försvinner en befintlig lösning på effektproblemen i södra Sverige.

Helt galet och ännu en påminnelse om att den orimliga energipolitiken, som delvis orkestreras från EU och ligger till grund för den nuvarande krisen, går långt tillbaka i tiden.

#kapitalförstöring

https://www.energi.se/artiklar/2021/september-2021/darfor-gar-oresundsverket-pa-export-trots-effektutmaningen/

Varför står turbinerna stilla trots elkrisen?

https://www.sydsvenskan.se/2022-12-18/det-blir-en-helt-ofantlig-kapitalforstoring-att-riva-allt-detta

6 reaktioner till “En möjlig lösning på effektproblemen i södra Sverige som ignorerades

 1. Visst vansinnet sprider sig nu med rasande fart.
  Det brådskar inför 2030, inledningsvis gick det långsamt.
  Verkar för flertalet vara olyckliga omständigheter, något våra folkvalda snart inser och därmed ställer tillrätta, tror vi!
  Det blir tvärt om.

  I botten ligger agendor bygga en ny värld med ett globalt styre över alla länder, denna ”vackra” blomdoftsdédrivs inte av breda folkflertalet, det är våra trollade folkvalda i hägn genom fora med fagra ord om rättvisa, build back better, Green deal o.s.v

  Med målet genom World Economic Forum vilka är megalomaniskt onda, man säger sig öppet vilja minska världens befolkning, det är därför klart att att vi inte kan tro på det.

  https://nyheter.swebbtv.se/europa-forlorar-1-biljon-dollar-efter-sina-egna-sanktioner-bara-borjan/

  Gilla

 2. Nu är det ju så att majoriteten av Sveriges befolkning röstat för detta. Antingen på MP eller S. Så blir det när folk röstar på oansvariga politiker. Vad händer nu? Tja, det måste väl till nån blackout i januari-februari för att folk ska vakna på riktigt. Eller så gillar folk höga priser på el samt kallt hemma. Vad vet jag?

  Gilla

  1. uppstigersolen december 19, 2022 kl. 12:59
   Mer intressant är varför dom röstade så. Kanske samma anledning som tyskarna en gång röstade på nazisterna 1933, eller att österrikarna röstade för ”Anschluss” 1938. Effektiv propaganda via reguljära media, precis som i dagens Sverige.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s