EU:s medlemsländer har hittills spenderat tusen miljarder dollar på energikrisen

Enligt Bloomberg visar beräkningar baserade på marknadsdata att EU:s medlemsländer har spenderat ungefär tusen miljarder dollar (940 miljarder euro) på energikrisen som är den värsta på decennier.

Stigande energipriser har fått landets ekonomier att falla i recession eftersom de flesta medlemsländer valt att sluta importera gas från Ryssland och istället får dyrare leveranser. Bloomberg betonade att de totala beräknade förlusterna bara är början på en fullskalig kris, eftersom en period med höga energipriser kan pågå i flera år samtidigt som biståndet redan blivit oöverkomligt.

Energiförsörjningstryggheten förväntas förbli ett problem även efter nästa vinter då de fyllda gaslagren i hela regionen tömts. Nationerna i EU kommer att behöva fylla på sina gasreserver för nästa kalla säsong utan leveranser från Ryssland, vilket också ökar konkurrensen om tankfartyg.

Även när fler importterminaler för flytande naturgas (LNG) kommer online, kommer krisen enligt uppgift inte att släppa sitt grepp förrän 2026 när ytterligare produktionskapacitet från USA eller Qatar blir tillgänglig. Samtidigt bör priserna förbli höga för att hålla gasen borta från andra energisugna asiatiska köpare.

Enligt den Brysselbaserade tankesmedjan Bruegel, kan ett undantagstillstånd dröja i flera år.

Martin Devenish, direktör på konsultföretaget S-RM, konstaterar att svårare tider är att vänta

-”När du lägger ihop allting – räddningsaktioner och subventioner – är det en löjligt stor summa pengar. Det kommer att bli mycket svårare för regeringar att hantera den här krisen nästa år.”

Förra månaden varnade Tysklands energitillsynsmyndighet, Federal Network Agency, för att tyska hushåll och småföretag har misslyckats med sina första gasbesparingsförsök. Tillsynsmyndigheten noterade att det krävs en minskning av förbrukningen med minst 20% för att undvika gasbrist under de kommande månaderna.

Att EU-länderna (inklusive Sverige) spenderat tusen miljarder dollar på mindre än ett år på en energikris som de själva skapat är uppseendeväckande. Konsekvenserna av det här proxykriget blir förödande för Europa och ingen av beslutsfattarna tycks vara villiga att dra i nödbromsen. Lägg därtill avindustrialisering, ekonomisk kollaps och ett potentiellt tredje världskrig som manövreras från USA. När ska svenska folket vakna?

#vibetalar

#followthemoney

En reaktion till “EU:s medlemsländer har hittills spenderat tusen miljarder dollar på energikrisen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s