Analytiker spår att Sverige är i riskzonen för att drabbas hårdast av lågkonjunkturen i EU

Samtidigt som nya siffror visar att Rysslands budgetöverskott mer än fyrdubblades i november och att intäkterna från olja samt gas har ökat och redan överskridit helårsmålet under de första 11 månaderna, går det destro sämre för EU-länderna som plågas av hög inflation samt energikris. Ändå planerar EU-eliten nu ett nionde sanktionspaket mot Ryssland samtidigt som svulstiga miljardbidrag ska pumpas ut av pengar som inte finns och ingen vågar ifrågasätta beslutsfattarna i Bryssel, trots att galenskaperna sänker hela Europa.

I går skrev Bloomberg att den kraftiga nedgången i Sveriges fastighetssektor hotar att fördjupa den hotande ekonomiska krisen. Sveriges bostadsmarknad ses som den mest sårbara bland EU-länderna och efter nästan tjugo år av stabil tillväxt genomgår landets fastighetsmarknad nu en dramatisk förändring med bostadspriser som sjunkit med 15% från sin topp i nominella termer i år, vilket drivs av stigande inflation och lånekostnader. Ekonomer förväntar sig nu att nedgången i bostadspriserna kommer att överträffa prognosen på 20% nedgång.

Annika Winsth, chefekonom på Nordea Bank, varnar för att detaljhandeln tillsammans med utlåningen rasar och konstaterar att det inte finns några positiva signaler från den inhemska ekonomin – särskilt inte från hushållen eller bostadsmarknaden.

Hushållens skulder som andel av Sveriges bruttonationalprodukt ligger enligt Bloomberg på 90%, vilket innebär att högre lånekostnader kommer att få en allvarlig påverkan på konsumtionen.

En mer akut risk kan ligga på den kommersiella fastighetsmarknaden. Med kommersiell utlåning som står för upp till 36% av låneböckerna hos Sveriges stora finansinstitut, kan en kraftig nedgång i denna sektor sätta en betydande press på landets banker. Ekonomer varnar för att situationen på fastighetsmarknaden kan försämras ytterligare om inflationen håller i sig och enligt analytiker riskerar nu Sverige att hamna i den värsta lågkonjunkturen bland de 27 länder som ingår i EU.

Våra styrande tycks dock inte prioritera landets växande problem, utan ägnar sig hellre åt att lobba för Natomedlemskap samt finansiera västs proxykrig i Ukraina samtidigt som de uppmanar befolkningen att spara el och vaccinera sig.

#weregoingdownlikethetitanic

https://www.rt.com/business/568152-russia-budget-surplus-energy-profits/

https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-12-12/sweden-s-free-falling-property-market-triggers-worst-slump-in-eu

https://www.rt.com/business/568119-sweden-eu-economy-downturn/

5 reaktioner till “Analytiker spår att Sverige är i riskzonen för att drabbas hårdast av lågkonjunkturen i EU

 1. ”Sveriges bostadsmarknad ses som den mest sårbara bland EU-länderna och efter nästan tjugo år av stabil tillväxt”-stabil tillväxt, kallar det mer dopad, stimulerad snudd på en kriminell handling på ett sätt som vi skattebetalare kommer få betala dyrt för. Med en nollränta och en årlig tillväxt på fastigheter på ca 10-20 % per år, samtidigt som vi hade en allmän lånefest på pengar tryckta av riksbanken med hjälp av utfärdade obligationer som gjorde att den svenska kronan snart inte är värd ett skit, undrar vad som händer när marknaden kommer på att dessa obligationer inte är värda något?

  Som sagt detta är ett dyrköpt experiment genomfört av riksbanken, bankerna, politikerna där folket sitter med Svarte Petter, har sagt det innan och säger det igen, ingenting går upp utan att det inte kommer bakslag, ju högre uppgång ju djupare fall, nu är det viktigare än någonsin att se om sitt hus bland annat vad man utbildar sig till, säger bara att det är en jävla tur att man inte är utbildad till ex Kommunpoet eller Genuspedagog, svårt att se att jobben finns i denna sektorn.

  Gillad av 3 personer

 2. Skapat av en illegal masskolonisation från världens mest våldsammaste fundamentalistiska och kvinnofientliga länder.
  Tage Erlander och folkhemmets ingenjörer hade ett mål på att minst en halv miljon lägenheter skulle finnas spridda i landet för att ungdomar och barnfamiljer snabbt skulle kunna flytta dit jobben var. Det var målet med allmännyttan. Bra standard och billiga priser allt i en symbios med Sveriges stora industrier.
  Början av 2000 talet hade vi fortfarande den svenska modellen intakta med 600000 bostäder i överskott enligt folkhemmets principer för för att inte bostadspriserna ska skena och att folk ska ha svårt att flytta till jobben.
  Hela DÖ JUNTAN öppnade dammluckorna och släppte in en svensk storstad varje år från världens mest dysfunktionella kulturer.
  Över 100000 per år. Och efter 2010 så öppnade Reinfeldt med överenskommelsen med Miljöpartiet för en stormflod där pass och id handlingar bara kastas bort innan gränsen men får ändå komma in i Sverige.
  Helt emot alla regler och lagar både internationella och nationella.
  Då försvann 600000 lägenheter i överskott som vi haft sedan 1960 talet och miljonprogrammet. Fastighetspriserna började att skena för alla var i princip tvungna att köpa sina bostäder där utbudet har varit starkt begränsat i Sverige och inte som i Norge och Finland där man har väldigt lite hyresrätter.
  Allt går tillbaka till massinvandringen som de flesta problem.

  Gillad av 2 personer

  1. Helt rätt!
   Stryp bidragen till alla som åker på semester till länder de ”flytt” från. Begär id koll vid utbetalning :Så att de inte kan ta emot i annat land . Etc.
   Är såå trött på slöseriet av våra skatter.

   Gillad av 1 person

 3. Det kan nog stämma och orsaken är att Sverige har dolt de stigande problemen med propaganda och med bidrag, som betalas med ökande skatter, massövervakning och kontroll av yttrandefriheten. Det är alltså ett likt ett kedjebrev eller Ponzi skeme, som till slut kommer att kollapsa. Dessutom är utvecklingen helt onödig. Ryssland har verkligen möjligheten att leverera den energi Europa behöver, och Kinas teknologi är tillgänglig. Sveriges fastighetssektor och Sveriges bostadsmarknad har även det varit ett Ponzi äventyr. Nu kommer verkligheten ikapp.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s