EU:s vapenlager ekar tomma men vi ska ändå skicka mer vapen till Ukraina

EU:s toppdiplomat Josep Borrell skrev i ett blogginlägg i går att Europeiska unionens medlemmar måste satsa mer resurser på att stärka sin militära kapacitet för att säkerställa att vapenflödet kommer att fortsätta ”tills Ukraina vinner” över Ryssland.

Borrell erkände att otillräckliga förberedelser har lett till att medlemsländernas vapenförråd har minskat rejält hos alla länder, men uppmanade ändå till fortsatt vapenstöd.

-”Vi har gett vapen till Ukraina, men genom att göra det insåg vi att våra militära lager har tömts. Vi borde kunna göra detta så länge det behövs, tills Ukraina vinner. Situationen har även varit en väckarklocka för oss alla om vår militära kapacitet, där EU saknar kritisk försvarskapacitet.”

Angående det faktum att EU:s utgifter för försvar har överstigit 2021 års nivå på 200 miljarder euro för första gången, kommenterade Borrell med att ”man inte utkämpar krig med sedlar” och erkände att ”det är långt mellan att allokera pengar samt utveckla fysiska och mänskliga operativa förmågor”.

Borrell noterade också att de okontrollerade militärutgifterna har fört EU och dess medlemsländer närmare Natos riktmärke på 2% BNP-utgifter för militär än de har varit på flera år, medan European Defense Agency har rekordartade 52 miljarder euro (54,7 miljarder USD) i försvarsinvesteringar.

Enligt statistik som samlats in av Kiel Institute för World Economy, har EU och dess medlemsländer från och med förra månaden tillsammans åtagit sig över 11 miljarder dollar i rent militärt bistånd till Ukraina 2022. Storbritannien och Kanada gav ytterligare 5,5 miljarder dollar, medan den största givaren, USA, skickade vapen till ett värde av minst 22,8 miljarder dollar.

Det något motsägelsefulla budskapet från Borrell är således att vapenlagren i Europa är tomma, men att vi ändå ska fortsätta vapenleveranserna till Ukraina.

Sveriges försvarsminister Pål Jonson (M) är redan i full gång och i går befann han sig helt plötsligt i Ukraina (mitt i brinnande krig?) där han höll en gemensam presskonferens med Ukrainas Oleksii Reznikov. Jonson hyllade den ukrainska motståndsviljan och upprepade klyschan att Ukraina inte bara slåss för sin egen, utan också för Europas frihet samt bekräftade tidigare kända uppgifter om det senaste stödpaketet på tre miljarder kronor från Sverige.

Även USA:s president Joe Biden har vid ett telefonsamtal med sin ukrainske kollega Volodymyr Zelenskyj i går bekräftat att USA prioriterar att stärka Ukrainas luftförsvar ytterligare.

Vapenindustrin gnuggar händerna, medan soldater och civila på båda sidorna blir kanonmat.

#fuckpeace

#vibetalar

https://www.rt.com/news/568074-eu-military-depleted-borrell/

https://jyllands-posten.dk/international/ECE14682623/biden-lover-zelenskyj-at-styrke-ukraines-luftforsvar/

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/VPxQ4l/pal-jonson-i-ukraina-hyllade-jas

10 reaktioner till “EU:s vapenlager ekar tomma men vi ska ändå skicka mer vapen till Ukraina

 1. Detta föranleder ett citat från GAB angående Ukrainas situation:

  ”Zelenskyjs desperation: All bebyggelse är förstörd”

  Det går dåligt för Ukraina tydligen och Zelinsky sätter sitt hopp till USA, NATO och EU.

  Well, its not going to happen.

  Inse en sak, USA, EU och NATO har lämnat er i sticket, men ni har i alla fall fyllt en funktion, biolabben är förstörda och med dem, bevisen på USA´s folkrättsbrott och brott mot det internationella ickespridningsavtalen.

  USA, EU och NATO har inga resurser kvar utom de som de behöver till att kunna försvara sig själva.

  Ukraina får vackert gå till förhandlingsbordet med Ryssland och försöka nå en kompromiss, det UTAN att USA, NATO och EU försöker blanda sig i, Ryssarna går inte på samma bluff som med Minskavtalet igen.
  https://www.expressen.se/tv/nyheter/zelenskyjs-desperation-all-bebyggelse-ar-forstord/

  Gilla

 2. Ryssarna utbildar fortfarande en stort del av de 300000 soldaterna som de mobiliserade, enligt ryssarna själva så är ca 25 % i stridande förband, 25 % i de bakre positionerna och 50 % under utbildning.

  Den polska tidningen NDP skriver att utan Natos stöd hade kriget varit över på en vecka. Samma tidning skriver att de dagliga förlusterna för Ukraina är mellan 500-800 soldater varje dag ,sjukhusen i staden Konstantinovka är överfulla, läste att de kommer lastbilar med döda och sårade, många läkare och vårdpersonal får psykiska nervbrott av allt elände de tvingas utstå, se, höra och försöka hjälpa/vårda under fruktansvärda förhållanden. Bakhmut håller på att bli krigets största och mest kostsamma strid för Ukraina. Ukrainarna har tagit enormt höga förluster, en enhet som har 50 % dödsoffer är vanligtvis inte längre kapabel att slåss och måste bytas ut. Men ukrainarna lämnar sina enheter vid frontlinjen tills nästan ingen finns kvar i dem.

  Wall Street Journal rapporterar: De västerländska artillerisystemen kan inte repareras i fält eftersom ukrainarna saknar utbildning och verktyg för att göra det, de måste föras till Litauen för reparationer, nästan 900 miles från Kherson-fronten i södra Ukraina, sade högre tyska tjänstemän.

  https://www.moonofalabama.org/2022/12/ukraine-sitrep-catastrophic-losses-failing-wonder-weapons-nato-escalation.html#more

  Gilla

 3. Det faktum att vapenlagren i väst är nästan tomma bekräftar mina misstankar att väst- spioner, militärer och politiker var medvetna om att den ”förskräckliga röda björnen” var oförmögen eller ovillig att anfalla något land i väst men i åratal har man tjatat om faran. Medveten om detta förhållande har NATO flyttat fram sina positioner och inringat Ryssland med länder som tillhörde Sovjetunionen och som hatar ryssarna.
  Syftet? Försvaga Ryssland för att i framtiden kunna lägga vantarna på de enorma tillgångarna som ligger i Arktis. Varför ville Trump köpa Grönland? För att fånga valar?

  Gillad av 1 person

 4. ”President Biden har talat med sin kollega Zelenski..” Hm Enligt många källor , t.ex. Breitbart och Prof Robert Spencer, m.fl.m.fl. är inte Biden värd att sitta i Vita Huset. Valet var så riggat, så riggat, så riggat – och det är egentligen Obama som sitter på sin tredje mandatperiod. Det faller inte väl i svensk mediajord, jag vet, jag vet, men många med huvudet i behåll menar att Guds Jord ännu hade varit grön och fridfull utan dessa fasansfulla strider i ett stort hörn av Europa, om Donald Trump blivit omvald. Kommer det nu att utbryta hatstormsdrev mot detta irrevelanta inlägg?? ? så irrevelant, att det kanske är lika bra att låta bli att publicera det. Jag skulle aldrig vilja att min beundrade J.P. får problem, aldrig.

  Gillad av 1 person

 5. 620 döda ryssar senaste dygnet. Plus angrepp på krygsförbrytarna i Wagner. Keep’em coming. Putte får mobilisera igen till våren i den här takten.

  Gilla

   1. Ryssland har, precis som Ukraina, inte varit öppna med sina förluster. Det är att vänta under en pågående konflikt. De uppgifter vi får via underrättelsetjänster (som snappar upp rysk kommunikation och mycket annat) visar att Ryssland tar enorma förluster i både manskap och materiel. Vi vet också att många mobiliserade ryssar är väldigt dåligt utrustade, detta stöds både av vittnesmål från ryssarna själva och från filmmaterial. Moralen verkar väldigt låg, vilket stöds av massor av drönarfilmer som visar hur ryssarna överger sina kamrater så fort bomberna faller.

    Huruvida det antal döda som anges är exakt går förstås att ifrågasätta, men att det dör extremt många ryssar vet vi. Även Ukraina tar förstås förluster och håller tyst om det exakta antalet, men ryssarna förefaller ägna sig åt första världskrigs-liknande anfall vilket förklarar de enorma förlusterna av manskap när de vissa dagar knappt förlorar några stridsvagnar.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s