Väst stoppade Zelensky från att sluta fred i mars

Den pensionerade amerikanska arméöversten Douglas MacGregor sade i en intervju nyligen att Ukrainas president Vladimir Zelensky var redo att gå med på några av Rysslands villkor för fred redan i mars, men att Storbritanniens förre premiärminister Boris Johnson förhindrade en uppgörelse.

När de ukrainska och ryska delegationerna sammanstrålade i Istanbul i mars dök det upp nyheter om ett potentiellt avtal som skulle ha fått Kiev att avstå från sin ambition att gå med i Nato och istället gå med på neutralitet i utbyte mot Rysslands tillbakadragande. Några dagar senare sade Zelensky att han hade upptäckt bevis på krigsförbrytelser i territorium som evakuerats av ryska styrkor och förhandlingarna avbröts.

I intervjun med militärhistorikern Michael Vlahos, som publicerades i lördags, hävdar MacGregor att Storbritannien var ansvarigt för det abrupta slutet på fredssamtalen.

-”Vi har bevis för att herr Zelensky i slutet av mars sade ”ja, vi kan leva med neutralitet” och när det ställningstagandet nådde Washington samt London blev folk upprörda. Boris Johnson representerade Washingtons intressen och sade ”absolut inte, vi kommer att stödja dig till det bittra slutet – ni måste stå på er och kämpa för varje tum av Ukraina.”

MacGregor är inte den första amerikanska tjänstemannen som antyder att Zelensky var redo för fred i mars, även Fiona Hill – en erfaren amerikansk diplomat som tjänstgjorde som USA:s nationella säkerhetsråds seniordirektör för Europa och Ryssland i Trump-administrationen – skrev i september att man kommit överens om en interimistisk uppgörelse i Istanbul.

I maj kopplade ukrainska medier sammanbrottet av dessa samtal till påtryckningar som Johnson utövade på Kiev. Den brittiske premiärministern besökte Kiev den 9 april, enligt uppgift helt utan förvarning och enligt tidningen Ukrainskaya Pravda sade han till tjänstemän att ”även om Ukraina är redo att underteckna avtal med Putin som innehåller garantier, så är de [väst] inte det.”

Nu, nästan tio månader in i konflikten, har Zelenskij förbjudit förhandlingar med Rysslands president Vladimir Putin och har lovat att återtaga alla regioner – Donetsk, Lugansk, Cherson och Zaporozhye – som röstade för att gå med i den Ryska federationen i september.

Den ukrainske ledaren har också lovat att erövra Krim, som har varit en del av Ryssland sedan en folkomröstning 2014. Kremls presssekreterare Dmitrij Peskov har sagt att Ryssland fortfarande är öppet för samtal, men varnade i oktober för att även västmakterna måste involveras eftersom ett enskilt avtal med Ukraina omedelbart kan avbrytas på order från väst.

Det kan inte bli mycket tydligare att Ukrainakonflikten är ett proxykrig dirigerat från väst, men ändå fortsätter de flesta att okritiskt lapa i sig den falska bild som media så länge levererat och de tycks inte heller ha några invändningar mot det väpnade stödet som kontinuerligt utlovas från främst EU-länderna, Storbritannien och USA.

Men det är klart att maktsfären i väst satte sig på tvären och även fortsättningsvis agerar bromskloss, för det finns INGA pengar i fred.

#fuckpeace

#followthemoney

https://www.rt.com/russia/568057-zelensky-peace-talks-neutrality/

3 reaktioner till “Väst stoppade Zelensky från att sluta fred i mars

 1. Utmärkt slutklämm!
  ”Det finns inga pengar i freden.”
  Vapenindustrin gnuggar händerna och ökar vinsterna.
  Och som sagt: de fattiga betalar alltid oavsett på vilken sida man är.

  Gillad av 2 personer

 2. ”Om saker går fel, kan de gå fruktansvärt fel”, sa Stoltenberg i en intervju som släpptes på fredagen med den norska journalisten Anne Lindmo.

  ”Jag förstår alla som är trötta på att stödja Ukraina. Jag förstår alla som tycker att matpriserna och elräkningarna är alldeles för höga”, sa han. ”Men vi måste betala ett mycket högre pris om vår frihet och fred hotas genom att Putin vinner i Ukraina.” Där han tillade att det ”utan tvekan” kan råda att ett fullständigt krig mot Nato och detta kan bli en ”verklig möjlighet.”

  Stoltenberg har under de senaste dagarna varit ute i diverse olika medier och sagt samma sak där han varnar för att Rysslands krig i Ukraina kan expandera till ett bredare krig mot Väst, frågan är hur långt Nato är beredda att gå? Många gånger får jag känslan att detta krig är skapat av Nato, utfört av Nato och betalt av Nato/väst.

  Att politikerna/byråkraterna och militärerna kör EU och väst i botten är det ingen av dem som bryr sig om. Nu handlar allt om att visa sin handlingskraft och detta får kosta precis hur mycket som helst, äntligen får de visa upp sin beslutsamhet. Vilket drabbar alla medborgarna i EU på ett fruktansvärt negativt sätt. Har som sagt en dålig magkänsla när det gäller vad Nato är villiga att göra, de lär inte gynna oss på något vis.

  Gillad av 3 personer

 3. Hela den propaganda som väst driver är som hämtad ur Freud´s modus operandi….. Irak WMD fanns inte… för att ta reda på det gjorde man en öken av landet och 1 miljon dog…. färre dog i Libyen men öken och elände skapades även där…. kommer man(väst) att lyckas även med detta projekt? Min gissning är att det kommer att vara EU som tappar mest på detta… (vanligt folk i väst alltså) Ganska bra timing att stänga kärnkraft, spränga gasledningar, förbjuda fossilt….. och EU skickar fortfarande en massa vapen….. ta exemplet Irak….. där fanns inte så mycket motstånd…. Ryssland är trots att Ukraina byggt ett starkt försvar inget land på dekis precis….. och dessa sanktioner….. No 9 på G eller i drift….. gissar att det inte är bara snabba cash som driver detta utan även att en nation har ganska stora skulder…. kanske dags att Greta börjar gilla fossilt…. för USA´s skull… vi är rökta och vi har inte ens elförsörjningen under kontroll i landet längre…. vänta bara då man säljer Vattenfall för att finansiera ni vet vad…….

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s