Pristaket kommer destabilisera globala marknader

I dag börjar EU:s nya pristak på rysk olja att gälla – ett tak för priset på sjöburen rysk olja till 60 dollar per fat eller minst 5% under marknadspriserna – denna ”briljanta” idé utformad av eliten i Bryssel som kan komma att slå tillbaka hårt på medborgarna som ska stå för notan.

Ryssland har låtit meddela att man inte kommer att sälja olja till den prisgräns på 60 dollar som EU och G7-länderna kommit överens om, vilket vice premiärminister Alexander Novak sade i ett uttalande i går. Novak tillade också att Moskva arbetar på mekanismer för att kringgå pristaket samt att man kommer att sälja olja och oljeprodukter endast till länder som kommer arbeta med dem på marknadsvillkor, även om de skulle behöva sänka produktionen.

Novak förutspådde vidare att pristaket kommer att destabilisera globala marknader och hävdade att det strider mot reglerna från Världshandelsorganisationen.

Även om en produktionsnedskärning skulle minska Rysslands oljeintäkter, skulle dess inverkan på kort sikt sannolikt vara begränsad, med tanke på att rysk olja för närvarande handlas till 64 dollar per fat, bara 4 dollar över pristaket. Dessutom hävdar kritiker av pristaket att ett beslut av Ryssland att inte leverera till deltagande nationer skulle straffa konsumenter i dessa stater med högre priser.

USA:s tidigare finansminister Steve Mnuchin, skrädde inte orden när han förra månaden kommenterade pristaket.

-”Det är den löjligaste idé jag någonsin hört. Marknaden kommer att sätta priset. Så om du sätter sanktioner på högre priser, gör du bara situationen värre på ett sätt.”

Men vi följer lydigt vad EU-topparna beslutar över våra huvuden och öppnar den tomma plånboken ännu en gång för att bidraga till den redan svåra situationen för folket.

#vibetalar

https://www.rt.com/russia/567662-russia-wont-sell-price-cap/

5 reaktioner till “Pristaket kommer destabilisera globala marknader

 1. Sjöburen olja!???
  Det har ju just dragit färdigt en pipeline till Kina för olja, och Kina har ju jättetankers.

  Så låt mig se här nu, de säljer alltså landburen olja till Kina som sedan sjösätter den som sin egen och kan sälja till hugande spekulanter till marknadspriser?!?

  Det var ju en stor idé att sanktionera sjöburen olja när det kryphålet finns… 😀

  Gillad av 2 personer

  1. Jaa vad konstigt det blir 1/8 av världen skall styra och ställa med 7/8 av världen och speciellt skall 1/8 bestraffa Ryssland för saker 1/8 inte gillar….. nog illa att vi har EU som inte längre är 27 länder utan en kartell där Bryssel styr och ställer och fördelar medel mellan d 27…. se bara hur både miljömuppar och andra förstört vår elmarknad…. det vore underhållande att se hur EU rasar om inte jag var del av EU…. att skapa ett oljepris som skulle straffa Ryssland dvs lågt oljepris….. dream on….. och USA som har halva världens oljereserver kommer om ett tag att släppa taget av länder inom EU … vem förstörde Nordstream 1 och 2? Ett stolleprov att inte berätta vad man vet till de som är riktigt beroende av gas….. MEN beroende på vem som stökat till det kanske det skulle skada relationer då folk får veta… kan man gissa ”The usual suspect”?

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s