Hundratusentals i protest mot Italiens vapenstöd till Ukraina

Enligt en ny rapport från Stockholm International Peace Research Institute (Sipri) fortsätter vapenförsäljningen att öka runt om i världen trots problem i försörjningskedjan. Förra året sålde världens 100 största vapentillverkare tunga vapen och militärtjänster till ett totalt värde av 592 miljarder dollar, vilket är en ökning med 1,9% jämfört med 2020. Det är inte särskilt svårt att förstå att siffran kommer fortsätta justeras uppåt för 2022 med tanke på alla vapenleveranser till Ukraina som gjort att många europeiska länder står med sinande vapenlager.

Även om svensk media underlåter att rapportera om det, så sker stora folkliga protester mot såväl det fortsatta väpnade stödet till Ukraina som den ekonomiska krisen på flera håll i Europa – bland annat i Österrike, Tyskland och Italien, vilket jag rapporterat om tidigare i år.

I lördags var det återigen dags för hundratusentals demonstranter att intaga Roms gator under parollen ”guns down, pays up” med krav på högre löner samtidigt som de fördömde den italienska regeringen för att ha förnyat ett dekret som tillåter den att skicka vapen till Ukraina fram till 2024.

Innan protesten skrev arrangörerna att ”Meloni-regeringen drar oss längre och längre in i en krigsspiral med oförutsägbart utfall. Italien är uppenbarligen ett krigförande och aktivt land i konflikten, trots att den stora majoriteten av befolkningen är emot kriget och den därav följande kraftiga ökningen av militära utgifter.”

I Sverige syns dock inga synliga protester, varken från fredsrörelsen eller privatpersoner, trots att även Sverige är en aktiv part i kriget där skattemedel som sannerligen behövs på hemmaplan istället slösas bort på krigsstöd och mer väntas enligt löften från regeringen.

#followthemoney

https://www.aftenposten.no/norge/i/mBKed4/nyhetsstudio-siste-nytt?pinnedEntry=65616

https://www.rt.com/news/567650-italy-ukraine-weapons-protest/

2 reaktioner till “Hundratusentals i protest mot Italiens vapenstöd till Ukraina

  1. Länderna som protesterar mot vapensändningar har sluppit den hjärntvätt som underrättelsetjänsten, vapenindustrin och krigshetsande politiker har plågat detta land under decennier med den historiska ”förskräckliga fiende”. Trots vetskap att fienden är bevisligen inte så överlägsen.
    Vad kan förväntas när vi har övergivit den fria rösten för att ingå i EUs och NATOs pakter?
    Att tänka självständigt är nu synonymt med att gå fiendets ärende.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s