Israeler inte välkomna i Qatar

Den prisbelönta journalisten Steven Sahiounie har skrivit en intressant artikel om hur israeler är minst sagt ovälkomna i Qatar, vilket flera fotbollssupportrar och journalister vittnat om.

______________________________

”Israeliska journalister har rapporterat om många interaktioner med fotbollsfans och lokalbefolkningen i Qatar som låter dem veta att de inte är välkomna eftersom de är från Israel. Moav Vardi, israelisk kanal KAN 11, fick höra av ett fotbollsfan på direktsänd TV från Doha, ”Det är Palestina, det finns inget Israel. Gå, snälla. Du är inte välkommen hit. Det här är Qatar, det här är vårt land – du är inte välkommen hit. Det finns bara Palestina. Det finns inget Israel.”

Eli Ohana, också han från KAN, fick en åktur i en golfbil med en qatarisk polis. Under samtalet avslöjade Ohana att han var från Israel. Qataren blev chockad och trodde att han måste skoja. Ohana nekade snabbt sitt medborgarskap och utgav sig istället för att vara portugis. Polismannen svarade: ”Om du verkligen varit från Israel skulle jag ha släppt av dig här och vänt tillbaka.”

Raz Shechnik, en Yedioth Ahronoth-reporter, berättar om utsattheten; ”Vi känner oss hatade. Vi känner fientligheten och vi känner oss ovälkomna. En till synes vänlig qatarier sade till mig: ”Jag skulle vilja hälsa dig välkommen, men du är verkligen inte välsignad. Flyg härifrån så fort som möjligt.”

En egyptisk supporter gjorde till och med Shechnik illa efter att ha erkänt honom som israel efter att först felaktigt ha påstått att han var från Ecuador. Oavsett tre decenniers fredsavtal mellan de två länderna, fortsatte egyptiern att insistera på att ”Befria Palestina”.

Ohad Hamo, israelisk kanal 12, genomförde liveintervjuer av fans i Doha men nekades av alla arabiska fans. Efter att ha varit frustrerad sa han: ”Jag vet inte varför?”

Om en israel inte vet varför arabiska fans skulle vara fientliga och ovälkomna mot en israel i Qatar, då visar det brist på förståelse och ansvar för det faktum att fem miljoner människor hålls i ett friluftsfängelse.

President Trump främjade framgångsrikt Abraham-avtalet 2020 som innebar normaliseringsavtal mellan Israel, Förenade Arabemiraten, Bahrain, Sudan och Marocko. Eli Ohana sade nyligen i Doha, ”Israel har undertecknat normaliseringsavtal med fyra arabländer under de senaste åren, men det visade sig att majoriteten av arabfolken inte gillar det faktum att vi är här.”

Egypten och Jordanien undertecknade ett fredsavtal med Israel för tre decennier sedan, och det har varit ett framgångsrikt samt bestående exempel på fred mellan araber och muslimer samt med den judiska staten Israel. Fredsavtal och normaliseringsavtal utförs av regeringar och inte medborgarna. Egyptiska och jordanska medborgare har vant sig vid de gemensamma ambassaderna, affärsförbindelserna och turismen. De flesta medborgare har dock åsikten att Israel är en brutal ockupant i Palestina och att palestinierna lever under en apartheidregim utan grundläggande mänskliga rättigheter.

Palestinska flaggor vajar över hela Doha och fans håller också i flaggorna. Detta var säkerligen en överraskning för israeliska journalister eftersom flaggan är förbjuden att visas offentligt var som helst i Israel eller den ockuperade Västbanken. Journalisterna rapporterade också om ovälkomnande kommentarer från restauranger och taxichaufförer.

Israeler borde inte bli förvånade över att finna negativa kommentarer riktade mot dem när de befinner sig i ett arabiskt land, även i Jordanien och Egypten. Arabvärlden består av 22 nationer som alla talar arabiska och har en viss delad kultur. Araberna i allmänhet är mycket informerade om sin historia och orättvisorna kring grundandet av Israel. Det palestinska folkets desperata situation är en del av deras kultur och medvetenhet.

Officiellt har Qatar inget normaliseringsavtal med Israel och är en mycket stark anhängare av palestinska rättigheter samt behovet av en palestinsk stat, vilket inte finns på agendan med den nuvarande israeliska regeringen. Det senaste valen har lett till att Benjamin Netanyahu återvände till makten med hjälp av ett allierat extremistparti som är emot att ge några mänskliga rättigheter till palestinier.

Shireen Abu Akleh, en palestinsk-amerikansk journalist vid Al Jazeera, mördades i maj av en prickskytt från den israeliska armén i Jenin på den ockuperade Västbanken. Den israeliska regeringen medger att hon dödades av en israelisk soldat, men hävdar att det var en oavsiktlig skjutning. En oberoende utredning avslöjade att hon inte befann sig i korselden av någon strid, utan istället var enbart måltavla och mördad fast det tydligt framgick att hon var journalist med märket ”PRESS”.

FBI ville inleda en utredning om mordet, men den israeliska regeringen avslog begäran, även om de är beroende av USA för att överleva ekonomiskt. Israel har från de amerikanska skattebetalarna, i maj 2021 fått 146 miljarder dollar, mer än något annat land.

Den 17 november sände Al Jazeera ett avsnitt på sin ”The Stream”-sändning, där filmskaparen Dena Takruri, en palestinsk-amerikansk journalist hos Al Jazeera, hennes kameraman och en israelisk representant för den israeliska icke-statliga organisationen ”Breaking the Silence” – en grupp israeliska veteraner som har tjänstgjort i det ockuperade territoriet och försöker informera den israeliska allmänheten om den verkliga situationen där – intervjuades. En talesperson för Breaking the Silence förklarade att israeliska medborgare har blivit indoktrinerade hela sina liv att aldrig ifrågasätta varför det inte finns något slut på ockupationen. Vidare sade han att det inte finns något incitament för Israel att avsluta ockupationen, därför kan den pågå för evigt.

Takruri har gjort en ny film som heter ”How Israeli Apartheid Destroyed my Hometown” som dokumenterar hur 30.000 palestinier bor där under omständigheter som kan liknas vid koncentrationsläger. De är omgivna av illegala israeliska bosättare som kastar stenar, skräp och till och med urin mot palestinierna, de förbjuds att gå ut genom sin ytterdörr på huvudgatan och måste istället gå ut från en hemlig bakutgång.

VM 2022 i Qatar har varit det första i sitt slag och kan bli ett genombrott för att peka ut Israel och dess apartheidregim. De israeliska journalisterna och fansen i Doha kommer att känna sig obekväma efter det ovälkomna mottagandet där, men det kommer också att vara en tankeställare och en chans för den israeliska allmänheten att äntligen fråga, ”Varför?”

Israelis not welcome in Qatar during the 2022 World Cup

En reaktion till “Israeler inte välkomna i Qatar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s