Ännu ett desperat beslut av EU som kommer slå tillbaka på oss själva

Att hålla igång kriget i Ukraina är viktigt för vapenindustrin och de europeiska länderna turas om att leka välgörare. Nu är det återigen Norges tur att garantera fortsatta vapenleveranser och de har nu stuvat om i sin statsbudget för att köpa in vapen för 280 miljoner norska kronor som ska doneras till landet.

Samtidigt har det inkompetenta styret i Bryssel fattat beslut om ännu ett försök att pressa Ryssland med sanktioner genom att införa ett pristak på 60 dollar per fat för rysk sjöburen olja som ska börja gälla nästa vecka. The Economist rapporterade dock i går att åtgärden riskerar att resultera i prischocker på den globala marknaden.

Enligt rapporten har europeiska försäkringsbolag och rederiföretag länge haft ett hårt grepp om energimarknaderna. Hela 95% av egendoms- och skadeståndsförsäkringen för alla oljetankfartyg har hanterats av företag från Storbritannien och EU. Detta verkar ha varit en hävstång med vilken västvärlden kunde kontrollera försäljningen av rysk olja globalt. Men om rysk olja misslyckas med att ta sig ut på marknaden, kan de globala oljepriserna stiga, vilket skadar västerländska konsumenter.

”Därför har USA:s finansdepartement sedan dess utarbetat en listig plan för att urvattna det: att låta europeiska företag fortsätta att erbjuda sina tjänster, förutsatt att oljan köps till ett undertryckt pris som fastställts av väst. Allt beror på hur Moskva reagerar.”

Economist-rapporten varnar för att Kreml kan minska sin oljeexport genom att förlita sig på en mindre grupp icke-västliga tankfartyg och försäkringsbolag samt få de globala priserna att spiralera. Det är osäkert hur mycket makt väst i slutändan kommer att ha över de globala oljemarknaderna.

Rapporten noterade att länder som Kina, Indien och Indonesien vill undvika att deltaga i västerländska sanktioner och embargon. De söker enligt uppgift alternativa källor och eftersom förbudet tillkännagavs för sex månader sedan, har de haft tid att förbereda sig.

Enligt The Economist kommer den verkliga maktbalansen på oljemarknaderna att bli uppenbar efter den 5 december, med en potentiell våldsam prishöjning.

”Precis som finansiella sanktioner har stimulerat försök att undvika det västerländska banksystemet, så kommer kriget att leda till att Kina, Indien och andra länder kringgår västvärldens energiinfrastruktur. Som vapen har sanktioner och embargon sina gränser – och en ändlig hållbarhetstid.”

Låter som EU-eliten återigen spelar högt med våra pengar och missat att göra en konsekvensanalys. Planen att krossa Europa fortgår med hjälp inifrån.

#vibetalar

https://www.vl.no/nyheter/2022/12/02/sender-rakettvapen-for-280-millionar-til-ukraina/

https://www.rt.com/business/567571-eu-oil-cap-russia-price-spike/

2 reaktioner till “Ännu ett desperat beslut av EU som kommer slå tillbaka på oss själva

  1. De nyttiga idioterna i Bryssel vet i stort vad som händer, men troligen missat att de själva i slutänden är bondeoffer. Så länge minionerna i WDC tillåts kontrollera händelserna, så kommer inget att förändras. Dum gjorde vad idiot sade …

    Gillad av 1 person

  2. Det enda som skulle få de direkt eller indirekt inblandade i detta krig att vilja sluta fred, skulle vara att alla välbetalda människor i hela Europa inklusive Ryssland inte skulle ha mycket pengar att röra sig med och få känna på umbäranden.
    Lätt att vara tuffa och principfasta när fattiga betalar priset medan vapenindustrin, beslutsfattare och ”smarta svartabörshajarna” berikar dig.
    Tyvärr, endast ett önsketänkande.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s