EU-kommissionen raderade obekväm tweet som raserade narrativet

I onsdags uppgav EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i en video publicerad på Twitter att mer än 100.000 ukrainska militärer har dödats under de nio månader sedan Ryssland skickade in trupper i landet och tillade att omkring 20.000 civila också har mist livet på grund av stridande. Uttalandet fick Kiev att gå i taket och en tjänstemän insisterade på att dödssiffran var hemlig information och föremål för publiceringsrestriktioner.

Videon plockades bort och kort därefter laddades videon med presidentens tal upp igen i en redigerad version där ukrainska förluster utelämnades. Talespersonen Dana Spinant twittrade också en rättelse och uppgav att siffran var felaktig samt medgav att uppskattningen som erhölls från icke namngivna externa källor var avsedd att representera totala offer, det vill säga både dödade och skadade, vilket var avsedd att visa Rysslands brutalitet.

Under gårdagens presskonferens vägrade Spinant upprepade gånger att avslöja källan till dödssiffran och vägrade förklara hur denna information hamnade i von der Leyens tal.

Rysslands tidigare president, Dmitrij Medvedev, menar att raderingen av tweeten återigen visade att EU inte är något annat än en marionett till USA.

I slutet av september uppgav Rysslands försvarsminister Sergey Shoigu att ukrainska förluster då hade uppgått till mer än 61.000 soldater, vilket var tio gånger större än Rysslands.

För att släta över det hela går i dag den ukrainska presidenten Volodymyr Zelenskyjs rådgivare Mykhailo Podolyak ut med uppgiften att mellan 10.000–13.000 ukrainska soldater dödats i kriget. Den förra siffran från augusti gjorde gällande att 9.000 soldater dödats och då var det försvarschefen Valerii Zaluzhnyi som uttalade sig.

Med tanke på att Ukraina bara redovisar sina egna landsmäns dödsfall och majoriteten av den ukrainska armén består av legoknektar, finns det nog fog för de uppgifter som von der Leyen råkade yppa. Oavsett hur många hundratusentals som fått sätta livet till är det tragiskt och onödigt, där västländerna använder Ukraina som slagträ i sitt menlösa proxykrig.

De dåraktiga europeiska ledarna fortsätter dessutom att uppmuntra till fortsatt krigande med sitt evinnerliga vapenstöd. Sverige, övriga nordiska länder, Baltstaterna samt USA har kommit med löften senaste veckan och i går lämnade Frankrikes president Macron tillsammans med sin amerikanska motsvarighet Joe Biden löften om att stödja Ukraina så länge det behövs vid sitt besök i Washington samtidigt som Italiens nya statsminister Meloni garanterade fortsatta vapenleveranser till Ukraina under hela 2023.

En trevlig julklapp till det ukrainska folket!

#fuckpeace

https://www.rt.com/news/567504-eu-ukraine-casualties-apology/

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/direktrapport-forsamrat-sakerhetslage

https://www.aftenposten.no/verden/i/eEv3AK/direktestudio-krigen-i-ukraina?pinnedEntry=65465

2 reaktioner till “EU-kommissionen raderade obekväm tweet som raserade narrativet

  1. Antalet döda ukrainska soldater ligger säkert på runt 100 tusen! Hur många utländska legionärer som stupat vet väl ingen men det rör sig säkert om tiotusentals döda. I Polen har man svårt att hitta gravplatser på vanliga kyrkogårdar för alla döda legosoldater som exempel. Polackerna får väl börja anordna krigskyrkogårdar igen? Nu har även Polen gjort vissa antydningar om att upplöses Ukraina vill de ha tillbaka sina gamla landområden i väster och det är väl därför som polackerna är så angelägna om att ryssarna ska fortsätta bomba sönder Ukraina.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s