Internationell rätt gäller bara när den passar EU:s och USA:s politiska agenda

Bryssel har sedan februari pressat Serbien att ”harmonisera sin utrikespolitik” med EU och införa sanktioner mot Ryssland på grund av konflikten i Ukraina och Serbiens president Aleksandar Vucic har upprepade gånger försvarat sin politik för oberoende samt neutralitet. Efter ett möte med Emanuele Giaufret, EU-ansvarig i Serbien, i går sade Serbiens premiärminister Ana Brnabic att EU ställer motsägelsefulla krav på Serbien när det kommer till värderingar och principer.

-”Även om Belgrad har förbundit sig att gå med i EU-blocket, är det svårt att klargöra Bryssels insisterande på Ukrainas territoriella integritet samtidigt som man förväntar sig att Serbien ska kränka sin egen. En rekommendation säger att Serbien bara kan bli medlem i EU om det går med på att sanktionera Ryssland, eftersom Ryssland kränkte en internationellt erkänd stats territoriella integritet. Men den andra rekommendationen är att vi kan fortsätta på vår europeiska väg först efter att ha gett upp vår egen territoriella integritet, det vill säga genom att erkänna den självständighet som Kosovos provisoriska regering deklarerade 2008. Om territoriell integritet är okränkbar, varför uppmanas Serbien att kränka sin egen? Att ställa sådana krav gynnar varken vår europeiska väg eller EU:s utvidgning och inte heller ökar de EU:s popularitet i Serbien.”

Brnabic rätade dock in sig i ledet i slutändan och tillade att trots vissa meningsskiljaktigheter kommer Serbien att fortsätta att gradvis harmonisera och främja europeiska värderingar. Brnabic intygade att Serbien är hängivna ett EU-medlemskap och tror att unionen är den bästa platsen för dess medborgare och ekonomin.

Detta kan säkert grunda sig i att man nyligen blivit lovade 2,4 miljarder euro i finansiering från Internationella valutafonden (IMF) – det första på decennier – som man inte vill äventyra. Det är lite som med Ungern – man trilskas lite, men i slutändan gör man ändå som EU säger eftersom man är beroende av miljarderna från Bryssel.

Vad som händer när Kosovo, med stöd av EU och USA, blivit tillräckligt starka för att attackera serber i Kosovo och senare i Serbien är inget som diskuteras.

Summa summarum är det som vanligt när EU och USA har ett finger med i spelet – internationell rätt gäller bara när den passar EU:s och USA:s politiska agenda. Om Serbien går med i EU lär man förr eller senare också tvingas att ge upp sin neutrala status och gå med i Nato – ett misstag som Sverige är på väg att göra. USA:s militärkomplex är i behov av fler länder som bidrager med nya stora investeringar och det är förmodligen därför man vill ha med Serbien i EU nu. Personligen tror jag att Serbien mår bäst av att stå utanför utsugaren EU.

https://www.rt.com/news/567201-serbia-eu-territorial-integrity-demands/

https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-11-02/serbia-asks-imf-for-2-45-billion-euros-for-budget-investment

3 reaktioner till “Internationell rätt gäller bara när den passar EU:s och USA:s politiska agenda

 1. När far super är det alltid rätt!
  Serbien, Irak, Libyen etc.
  Endast NATO och Erdogan har privilegiet att bomba och döda. Allt detta under täckmanteln av ”frihet”,
  ”sanning”, ”demokrati”,
  ”kamp mot terrorism”.
  Tro det den som vill!

  Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s