Your taxmoney at work

Intressant och högaktuell artikel skriven av den ukrainska tidigare diplomaten Olga Sukharevskaya som särskådar vart västs finansiella stöd tar vägen samt hur ukrainska oligarker, till skillnad från det egna folket, lever gott i Europa medan kriget rasar i Ukraina. Medan flera länder gör allt för att hjälpa Ukraina när de själva befinner sig i ekonomisk kris, använder ukrainska korrupta tjänstemän pengarna till att samla personliga förmögenheter och leva la dolce vita på bekostnad av skattebetalarna i väst.

_____________________________

”Sedan början av Rysslands militära offensiv i Ukraina har USA, EU och deras allierade gett Kiev bistånd till ett värde av 126 miljarder dollar, en siffra som nästan motsvarar landets hela BNP. Dessutom har miljontals ukrainare hittat en fristad i EU där de fått bostad, mat, arbetstillstånd och känslomässigt stöd. Omfattningen är enorm, även med västerländska mått mätt.

Med tanke på att blocket har finansierat Kiev samtidigt som de försöker klara av en egen ekonomisk kris och energikris, är hjälpen kanske särskilt anmärkningsvärd. Kiev baserar sina ändlösa finansieringsförfrågningar på kollapsen av dess ekonomi, på grund av kriget och dess behov av att ”motstå rysk aggression.” Men når hjälpen sin avsedda destination?

Medan Ukraina har genomgått en allmän mobilisering som påverkar alla män under 60 år, har många tidigare och nuvarande högt uppsatta tjänstemän, politiker, affärsmän och oligarker flyttat till säkerhet utomlands – främst till EU. Den ukrainska elitens massflykt började redan före den väpnade konflikten. Den 14 februari 2022 försvann plötsligt 37 deputerade från den ukrainske presidentens parlamentariska fraktion ”Folkets tjänare”. Hade inte parlamentsledamöter blivit förbjudna att lämna landet redan nästa dag, skulle andra definitivt ha anslutit sig till dem.

Samtidigt fick tidigare tjänstemän och oligarker större frihet att röra sig. Enligt den italienska tidningen La Repubblica lyfte 20 affärsjetplan från Kievs Boryspol flygplats också den 14 februari. Pamparna stod längst fram i kön. Entreprenören och parlamentsledamoten Vadim Novinsky, affärsmännen Vasily Khmelnitsky och Vadim Stolar, Vadim Nesterenko och Andrey Stavnitzer lämnade alla landet via charterflyg. Miljonärpolitikern Igor Abramovich bokade ett privatflyg till Österrike för 50 personer med släktingar, affärspartners och partimedlemmar ombord. Oligarkerna flög från Kiev till Nice, München, Wien, Cypern och andra EU-destinationer. En annan grupp affärsmän lyfte från Odessa i privatplan. Ägaren till Vostok Bank reste till Israel, medan chefen för Transship-gruppen flög till Limassol. En före detta guvernör i Odessa-regionen, Stalkanats Vladimir Nemirovsky, lämnade också landet.

Under sommaren och början av hösten 2022 förberedde ”Ukrainska Pravda” flera undersökande dokumentärer om ukrainska miljardärer och tjänstemän som sågs semestra på Côte d’Azur under kriget. En film med den ironiska titeln ”Monacobataljonen” visar ukrainska oligarker som slappar vid sina villor, herrgårdar och på yachter. I den första delen ser vi affärsmannen Konstantin Zhevago, som finns med på Interpols efterlysningslista, koppla av på sin privata yacht värd 70 miljoner dollar. Yachten pryder kustlinjen av Côte d’Azur när Zhevagos familj går i land. Kharkov-entreprenören Alexander Jaroslavsky, som lovade att sälja sin yacht och överföra pengarna till restaureringen av Kharkov, kan ses segla bredvid.

Journalister från ”Ukrainska Pravda” fick också en glimt av bröderna Surkis i Frankrike, som för närvarande hyr lägenheter värda 2 miljoner euro per år. Samtidigt sågs en Bentley på 300.000 dollar som tillhörde den ukrainske affärsmannen Vadim Ermolaev nära kasinot i Monaco, och Eduard Kohan, medgrundaren av Euroenergotrade, sågs på ett av Monte Carlos chica hotell.

En hel koloni av ukrainska oligarker har uppenbarligen tagit bostad i den franska elitkommunen Cap-Ferrat. Markutvecklaren Vadim Solar, oligarkerna Dmitry Firtash, Vitaly Khomutynnik och Sergey Lovochkin är bland dem som njuter av jet-set livet mitt i kriget. Cap-Ferrat-villan som en gång tillhörde kung Leopold II av Belgien köptes av den rikaste ukrainska oligarken Rinat Akhmetov. Hans grannar är Alexander Davtyan, ordförande för Investment Group DAD LLC, och Vladislav Gelzin, en tidigare suppleant i Donetsks regionala råd.

Som skaparna av filmen upprepade gånger betonar, lämnade deputerade och affärsmän från ”pro-ryska” parlamentariska fraktioner landet under kriget. Ändå föredrar många aktiva anhängare av den nuvarande regeringen också att försvara sitt hemland från utlandet.

”Ukrainska Pravda” lyckades intervjua Andrei Kholodov, en parlamentsledamot från Vladimir Zelenskys fraktion ”Folkets tjänare”, från hans nuvarande bostad i Wien. Den österrikiska huvudstaden valdes också av nationalisten Nikita Poturaev och Sergei Melnichuk, en tidigare chef för Aidar-bataljonen känd för krigsförbrytelser som rapporterats av Amnesty International. Den tidigare chefen för Ukrainas författningsdomstol, 59-årige Alexander Tupitsky och den 45-årige före detta generalåklagaren i Ukraina Ruslan Ryaboshapka föredrog också utländska ”skyttegravar”.

Ledamöterna i det ukrainska parlamentet har heller ingen brådska med att antaga mycket viktiga lagar för landet under krigstid. Enligt Telegram-kanalen ”Volyn News”, den 11 mars 2022, hade mer än 20 parlamentsledamöter flyttat utomlands av ospecificerade skäl. Geografin är omfattande: Storbritannien, Polen, Qatar, Spanien, Frankrike, Österrike, Rumänien, Ungern, Förenade Arabemiraten, Moldavien, Israel, etc. I mars inledde Ukrainas riksåklagare en utredning av sex parlamentariker som har stannat utomlands. Tydligen kan varken krig eller straff få ukrainska lagstiftare att arbeta. Endast 99 deputerade av 450 deltog i parlamentets session den 20 juli. Förmodligen distraherade av sommaren, Côte d’Azur, Maldiverna och yachter… När det gäller att försvara Ukraina självt – lämnas det bara till de utländska volontärerna, säger de.

Vissa västerländska välgörare har nyligen märkt att det mesta av det militära och humanitära biståndet aldrig når Ukrainas armé eller vanliga medborgare. I en originaldokumentär rapporterade CBS att cirka 70% av det militära biståndet inte hittade sin väg till de avsedda mottagarna och givarländerna är ofta oförmögna att kontrollera dess avsedda användning. Enligt skaparna av rapporten, säljs en del av vapnen på den svarta marknaden. Som US Marine Corps-veteranen Andy Milburn sade: ”Jag kan utan tvekan säga er att på frontlinjeenheterna kommer dessa saker inte fram. Drönare, Switchblades, IFAK, kroppsskydd, hjälmar, you name it.”

The Grayzone skriver att vapen och humanitärt bistånd som väst ger till den ukrainska militären stjäls längs vägen och når aldrig soldaterna. Samtidigt gav ukrainska parlamentsledamöter nyligen sig själva en lönehöjning på 70%. Författaren till artikeln hävdar att miljarder dollar från USA och EU har avledits. En ukrainsk soldat vid namn Ivan berättade för journalister om västerländska fonder som aldrig nådde fronten: ”Föreställ dig att berätta för en amerikansk soldat att vi använder våra personliga bilar i kriget och vi är också ansvariga för att betala för reparationer och bränsle. Vi köper våra egna skyddsvästar och hjälmar. Vi har inga observationsverktyg eller kameror, så soldater måste sticka ut sina huvuden för att se vad som kommer, vilket betyder att när som helst kan en raket eller stridsvagn slita av deras huvuden.”

Samantha Morris, en läkare från USA, uppmärksammade stölden av medicinska förnödenheter och den övergripande korruptionen: ”Den ledande läkaren vid militärbasen i Sumy har beställt medicinska förnödenheter från och till militären vid olika tidpunkter, han har fått 15 lastbilar med förnödenheter helt försvunna”, sade hon. Läkarna kunde inte ens ordna kurser för medicinska assistenter förrän en vän till Sumy-regionens guvernör gick i förbön. CNN pratade med en pensionerad amerikansk överste som sade att ukrainska trupper har ont om förråd. Handeldvapen, medicinsk utrustning, fältsjukhus och mycket mer är under kontroll av privata organisationer som är mer intresserade av att stjäla pengar än att rädda livet på sina landsmän.

Som Stephen Myers, en tidigare medlem av det amerikanska utrikesdepartementets rådgivande kommitté för internationell ekonomisk politik, insisterade: ”Det finns lite som hindrar en fältbefälhavare från att omdirigera en del av utrustningen till köpare – aka ryssarna, kineserna, iranierna eller vem som helst, samtidigt som man hävdar att utrustningen och vapnen förstördes…”

Tusentals ton humanitärt bistånd stjäls. I september bevisade National Anti-Corruption Bureau of Ukraine (NABU) att chefen för presidentens kansli, Andrei Yermak, hans ställföreträdare Kirill Tymosjenko, chefen för fraktionen ”The Servant of the People” David Arakhamiya samt hans vän Vemir Davityan låg bakom den storskaliga stölden av humanitärt bistånd i Zaporozhye-regionen. Zaporozhye-tjänstemän Starukh, Nekrasova, Sherbina och Kurtev utförde endast ytligt uppgiften att distribuera bistånd. På sex månader organiserade de stöld av 22 sjöcontainrar, 389 järnvägsvagnar och 220 lastbilar. Humanitärt bistånd såldes i ATB och Selpo – stormarknader som ägs av Gennady Butkevich respektive Vladimir Kostelman. Naturligtvis blev Tymosjenko, Nekrasova och Davityan alla ”flyktingar” och fick asyl i Wien.

Alla är visserligen inte på flykt. Andrei Yarmolsky, den skandalösa före detta biträdande chefen för Volyns regionala administration – anklagad för att ha stulit humanitärt bistånd, levererat defekta skottsäkra västar och olagligt förflyttat män ut ur landet – befordrades. Han arbetar nu för Nationella säkerhets- och försvarsrådet.

Sjukvårdsartiklar stjäls också. The Telegraph rapporterar att ”några av de donerade förnödenheterna senare tog sig in på sjukhusens apotekshyllor: prissatta och listade för försäljning”. Hälsopersonal ansöker om medicin, bandage samt medicinsk utrustning och säljer dem vidare till patienter för vilka de var avsedda att vara gratis, står det i artikeln.

En liknande historia berättades av den tidigare nämnda läkaren Dr Morris: ”Jag fick ett samtal från en sjuksköterska på ett militärsjukhus i Dnipro. Hon sade att sjukhuschefen hade stulit alla smärtstillande mediciner för att sälja dem vidare och att de sårade soldaterna som behandlades där inte hade någon smärtlindring. Hon bad oss att för hand leverera smärtstillande mediciner till henne. Hon sade att hon skulle gömma dem för sjukhuschefen så att de skulle nå soldaterna. Men vem kan man lita på? Stal sjukhuschefen verkligen medicinerna, eller försökte hon lura oss att ge henne smärtstillande mediciner som hon själv kunde sälja eller använda? Vem vet. Alla ljuger.

Enorma kassaflöden från västländer används kontinuerligt av korrupta ukrainska tjänstemän för personlig berikning och för att skaffa lyxvaror. I ett nyligen upplöst korruptionsprogram smugglade tullen i Odessa skjortor, ryggsäckar, sportskor, bälten och andra lyxartiklar av Givenchy, Gucci, Polo, Dolce & Gabbana, Michael Kors, Chanel, Louis Vuitton och Armani under sken av arméutrustning. Dokumenten, som förklarar lasten som ”för behoven hos de väpnade styrkorna i Ukraina”, undertecknades av den tillförordnade chefen för Odessa-tullen Vitaly Zakolodyazhny. Enligt MP Alexander Dubinsky är detta en vanlig stöldplan. ”Tullens arbete är otillfredsställande, för medan vissa kämpar vid fronten, tjänar andra pengar under sken av sina tulluniformer”, sade parlamentarikern.

För att ta ett annat exempel, i maj 2022 avskaffade västländerna tullarna för Ukraina. Inom en vecka importerades över 14.000 personbilar till landet. Som biträdande minister för infrastruktur Mustafa Nayem kommenterade: ”Med tanke på att vi är ett land i krig, var våra partners i Polen, Slovakien och Rumänien ganska förvånade över denna snabba uppgradering av vår fordonsflotta.” När de skaffar lyxiga kläder och bilar, passar tjuvarna också på att ta ut kapital från Ukraina.

Enligt Bureau of Economic Security of Ukraine saknar Ukrainas budget 4,5 miljarder UAH i skatter från agrotraders: ”I augusti-september 2022 exporterades nästan 12 miljoner ton spannmålsgrödor och olja uppskattningsvis till 137 miljarder UAH genom tullområdet av Ukraina. Av dessa exporterades nästan 4 miljoner ton av falska företag som bara fanns på papper.” Dessutom är ”de flesta av de utländska företag som spannmål exporteras till högrisk och involverade i brottsutredningar.” Är detta de ”spannmålsaffär” som det globala samfundet aktivt hejar på? Det ser ut som att ukrainska bedragare korrumperar inte bara sitt eget land, utan också främmande stater. Och detta är bara ett exempel av många.

När bröderna Surkis lämnade Ukraina tog de med sig 17 miljoner dollar. Men det är bara en bagatell jämfört med ”Euromaidans hjältar.” Enligt Oleg Tsarev, f.d. ledamot av Ukrainska Verkhovna Rada, skickade ledande ukrainska politiker både sin förmögenhet och sina familjer utomlands innan utbrottet av fientligheter. Han nämner att föräldrar och släktingar till president Vladimir Zelensky samt hans fru lämnade landet. Zelenskys föregångare, tidigare presidenten Petr Porosjenko, flyttade inte bara sina barn utan också omkring en miljard US-dollar i kontanter till Storbritannien. Detsamma gäller andra stora ukrainska tjänstemän: tidigare inrikesminister Arsen Avakov, chefen för presidentens kansli Andriy Yermak, Ukrainas andre president Leonid Kuchma, Ukrainas tidigare premiärminister Arseniy Yatsenyuk och många andra tog alla sina familjer samt förmögenheter, uppskattade till omkring en miljard dollar, ut ur landet. För att inte tala om de många politiskt anslutna oligarkerna.

Bedragare av mindre storlek finns också. Ett system för mutor tillåter nämligen män i militärför ålder att lämna landet. Enligt Izvestia är avgiften för närvarande mellan $8.000 och $10.000. De ukrainska medierna rapporterar också aktivt om människor som betalar för att korsa gränsen.

Västerlänningarnas sympati för ett land i krig är förståeligt. Men medan vissa länder gör sitt yttersta för att hjälpa Ukraina – även när de själva står inför en ekonomisk kris – använder korrupta ukrainska tjänstemän finansieringen för att samla ihop personliga förmögenheter och leva ett bekymmerslöst liv på fina resorter. Och allt på bekostnad av skattebetalarna i väst.

År 2015 förklarade Arseniy Yatsenyuk när han lämnade posten som Ukrainas premiärminister öppet att han hade blivit miljardär. Det återstår att se hur många nya ukrainska superrika pampar – uppbackade av utländskt militärt bistånd – som kommer att dyka upp i väst när konflikten är slut.”

#followthemoney

#vibetalar

https://www.rt.com/russia/566935-they-robbed-ukraine/

9 reaktioner till “Your taxmoney at work

 1. Om det öht hänt så är det rena tillfälligheter….. som att det av någon konstig anledning skulle finnas biolab i landet…. VN sade det visserligen MEN nu är de väl inte kvar?

  Gilla

 2. För europeiska politiker är det viktigast att visa solidaritet.
  Det värsta är att de betalas av oss skattebetalare, därför har de lätt att vara generösa med andras skattepengar.

  ”Det har kämpats flera krig.
  När den senaste tog slut fanns det segrare och förlorare.
  Bland förlorarna svälte de fattiga,
  bland segrarna svälte ändå de fattiga.”
  Bertholt Brecht

  Gillad av 2 personer

 3. Vanligt folk i Ukraina flyr till övervägande del till Ryssland som är den största mottagaren av folk från Ukraina. Från de västra icke så mycket drabbade delarna av det f.d landet så ”flyr” de flesta till Tyskland där bidragen är frikostiga. Många av ukrainarna som kom till Sverige var besvikna över våldet och kriminaliteten här och valde att åka tillbaka eller styrde kosan mot ett annat land.

  Gilla

 4. ”The US cannot designate Russia as a “state sponsor of terrorism” since it does not fit the relevant criteria, the US Ambassador-at-Large for Global Criminal Justice Beth Van Schaack, told a briefing on Tuesday. She was commenting on a similar initiative by European lawmakers.

  The EU parliament adopted a resolution calling Russia a “state sponsor of terrorism” on Wednesday.” 23 Nov, 2022

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s