Förslag att förbjuda kyrkan i Ukraina – ses som hot mot rikets säkerhet

Inte nog med att Ukraina tjatar om att FN måste göra som EU och terrorklassificera Ryssland, nu vill man även förbjuda kyrkan.

Ukrainas parlament, Verkhovnaya Rada, har registrerat ett lagförslag som syftar till att helt förbjuda den ryska ortodoxa kyrkans (ROC) verksamhet på Ukrainas territorium, eftersom lagstiftare insisterar på att kyrkan utgör ett hot mot Ukrainas nationella säkerhet och ordning. Lagförslaget initierades av förre presidenten Pyotr Porosjenkos parti European Solidarity.

Partiets medordförande, Irina Gerashschenko, menar att ROC inte är en kyrka, utan en ideologisk organisation som främjar den ”ryska världen”. Hon anklagade också Moskva-patriarkatet för att använda Kiev Pechersk Lavra-klostret – Ukrainas främsta ortodoxa kristna kloster – som en ”anti-ukrainsk Kremlcell”.

Den föreslagna lagstiftningen syftar till att förbjuda verksamheten för alla religiösa organisationer och institutioner som är en del av eller erkänner underordning till ROC i kanoniska, organisatoriska samt andra frågor, där befrielsen av Ukraina från den rysk-ortodoxa kyrkan ses som ytterligare ett steg mot ett fritt och oberoende Ukraina.

Ryska tjänstemän har redan kritiserat lagförslaget och senator Olga Kovitidi säger att det signalerar början på slutet för Ukraina och skulle vara ett ödesdigert misstag för president Vladimir Zelensky om det antas.

När propositionen lämnades in till Rada, inledde Ukrainas inhemska säkerhetsbyrå, SBU en räd mot Kiev Pechersk Lavra-klostret och hävdade att ryska sabotörer samt vapen kunde förvaras där. SBU rapporterade på onsdagen att de hade hittat ”pro-rysk litteratur”, miljoner i kontanter och ”misstänkta ryska medborgare” under sin razzia. Över 50 personer uppges ha genomgått djupgående kontraspionageintervjuer, inklusive med användning av en polygraf.

Jag tror personligen att det kan vara ett stort misstag att förbjuda kyrkan i landet då många är troende, men med tanke på att den ukrainska regimen redan har förbjudit tidningar, den politiska oppositionen, konstnärer, musik, böcker och språket, skulle det inte förvåna mig om man röstar igenom även detta. Snart ska de väl även förbjuda färgerna vitt, blått och rött som i Rysslands flagga.

https://www.rt.com/russia/567045-ukraine-russian-orthodox-church-ban/

2 reaktioner till “Förslag att förbjuda kyrkan i Ukraina – ses som hot mot rikets säkerhet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s