Från en form av korruption till en annan

Ukrainas förhoppningar om att komma med i EU ser ut att ha grusats efter att president Vladimir Zelensky undertecknat en ändring som minskar den finansiella tillsynen av politiker, vilket antikorruptionsaktivister i Kiev rapporterade under gårdagen. Åtgärden dödar praktiskt taget ansträngningarna att bekämpa penningtvätt enligt chefen för Anti-Corruption Action Center (AntAC).

Ukraina hade tidigare ålagt livstids finansiell övervakning av politiskt utsatta personer, inklusive regeringstjänstemän och lagstiftare, tills Zelensky undertecknade ett tillägg förra veckan som begränsar det till bara tre år. Officiellt är lagen tänkt att ”skydda Ukrainas finansiella system från Ryssland och Vitryssland”, men AntAC-chefen Vitaly Shabunin säger att den kommer att skada landets intressen istället.

-”Med den här lagen förstörde politiker systemet för ekonomisk övervakning av sina nära och kära, vilket betyder att de faktiskt blockerade förhandlingarna om Ukrainas anslutning till EU. Den ändrade lagen dödar praktiskt taget systemet för att förhindra penningtvätt av ukrainska politiker.”

AntAC:s verkställande direktör Daria Kaleniuk påpekade att lagen också bryter mot Kievs löfte till Europeiska unionen, ett av de sju åtaganden som Zelensky gjorde till Bryssel i juni.

Efter att ha undertecknat lagen i torsdags, deklarerade Zelensky för Bloomberg New Economy Forum (via videolänk) att han i princip hade stoppat korruptionen i Ukraina.

-”Ingen kommer att kunna förlåta korruption i framtidens Ukraina. Alla korrupta tjänstemän har flytt landet, medan de som finns kvar inte kommer att frestas att ingripa i affärsverksamheten eftersom alla statliga tjänster har blivit elektroniska.”

Den gamla lagen föreskrev livslång finansiell övervakning av presidenten, premiärministern, ministrarna och deras ställföreträdare, parlamentsledamöter, ledning av nationalbanken, högre säkerhetstjänstemän, nyckeldomare samt åklagare, såväl som militära befälhavare.

Ukraina går således från en form av korruption till en annan, medan västvärlden tittar bort. Nu hade det varit läge att pressa EU-topparna Josep Borrell och Ursula von der Leyen på en kommentar, men som vanligt förtigs de oegentligheter som kan skada det uppbyggda narrativet.

Noterar för övrigt att den ansvarige journalist som medverkade till att nyhetsbyrån AP förra veckan spred den falska nyheten över världen om att en rysk robot hade dödat två personer i Natolandet Polen nu fått sparken.

Tänk om alla svenska journalister som rakt av köpt den falska propagandan som ministeriet i Kiev twittrat ut som nyheter det senaste året och som sedan visat sig inte stämma hade fått sparken, då hade det inte blivit många kvar. De lär garanterat inte informera allmänheten om hur Ukraina, världens centrum för penningtvätt, nu sett till att underlätta ytterligare för korruptionen.

#followthemoney

#itsokwhenwedoit

https://www.rt.com/russia/566960-zelensky-ukraine-corruption-monitoring/

https://www.expressen.se/nyheter/uppgifter-sparkas-efter-ord–om-rysk-robot-mot-polen/

2 reaktioner till “Från en form av korruption till en annan

  1. Detta med Ukraina…. började skriva MEN det är för många trådar att följa osv Re: roboten så var det Ukraina som sist sade att den INTE var rysk eller har man sagt det på riktigt…. USA visste direkt att den var från Ukraina….. och Ryssland också…. vissa muppar inte verksamma här hos JP tror jag hävdade länge att det vara ryska saker…. svarade direkt ”Really?” Det är berikande om man i granskande av fakta inte är tendentiös…… för om man inte kan hitta ”rötägg” bland alla inblandade i en konflikt ”dream on” det är grader arter….

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s