Fördömanden efter Turkiets attack som kan leda till nytt krig lyser med sin frånvaro

Turkiet har under det senaste året gått från att ligga på shitlist till att hamna på hitlist och har gett sig själva en huvudroll i Ukrainakonflikten som fredsmäklare både vad gäller kriget och spannmålsexporten, för att inte tala om deras inflytande på Natoprocessen för såväl Sverige som Finland där president Erdogan interagerar på alla spelplaner.

Efter terrorattacken i Istanbul förra veckan, där förbjudna Kurdistans arbetarparti (PKK) samt syriska kurdiska grupper anslutna till det pekats ut som ansvariga och nekat till detta (troligen iscensatt av andra krafter), kom gensvaret från Turkiet i går när man inledde ett luftangrepp över flera städer i norra Syrien.

Efteråt publicerade det turkiska försvarsministeriet ett foto av ett stridsflygplan med frasen: ”Räkenskapens dag har kommit” och ”de djävlarna ska stå till svars för sina förrädiska attacker”, tillsammans med ett foto av ett plan som lyfter för en nattlig operation,

Flyganfallen riktade sig mot Kobani, en strategisk stad nära den turkiska gränsen som Ankara tidigare försökt intaga i sina planer på att upprätta en ”säker zon” längs norra Syrien. SDF-talesmannen Farhad Shami tillade i en tweet att två byar som är tungt befolkade med fördrivna människor utsattes för turkiskt bombardement som resulterat i dödsfall och skador.

Syriska oppositionsmedier rapporterade att turkiska luftangrepp riktade sig mot kurdiskledda syriska demokratiska styrkor och den brittiskbaserade krigsövervakaren ”Syrian Observatory for Human Rights” rapporterade att attackerna också hade drabbat syriska armépositioner med minst 12 döda, inklusive både SDF och syriska armésoldater. Observatoriet konstaterade att omkring 25 flyganfall utfördes av turkiska stridsflyg på platser på landsbygden i Aleppo, Raqqa och Hasakah.

Den kurdiskledda myndigheten i nordöstra Syrien sade i lördags att om Turkiet attackerar så skulle milisen i området ha rätt att göra motstånd och försvara sina områden på ett sätt som kommer att ta regionen in i ett långt krig. Turkiet har inlett tre stora gränsöverskridande operationer i Syrien sedan 2016 och kontrollerar redan några territorier i norr.

Detta är dock inget som ligger landet till last, utan den globala politiska eliten frotterar sig gärna med Erdogan, vilket inte minst Sveriges gamla och nya regering är ett bevis på när de kryper för diktaturen och ändrar i sitt eget lands grundlagar genom att effektivt tysta media för att tillfredsställa det turkiska parlamentet, återupptar export av krigsmateriell till landet samt inte tvekar att deportera personer enbart baserat på Erdogans krav.

Var är alla fördömanden nu? Sanktioner från EU där landet sökt medlemskap? Nej då, Turkiet är våra vänner och då har vi inga problem att titta åt andra hållet. Skamligt.

#itsokwhenwedoit

https://www.arabnews.com/node/2202871/middle-east

4 reaktioner till “Fördömanden efter Turkiets attack som kan leda till nytt krig lyser med sin frånvaro

  1. Erdogan har spelat sina kort väl allt från massinvandringen där han fick miljarder i stöd (muta) från EU, fredsmäklare och hans sätt att framstå som Turkiets starka och ända makthavare, om Erdogan själv får bestämma. Och nu låter han Sveriges regering krypa för hans fötter, allt för att vår regering har en enda dröm och den stavas Nato, samtidigt som han stärker sina kort både internationellt men framför allt på hemmaplan. Ynkligt agerande av vår regeringen, men det var väl väntat med det styret vi har och har haft, där alla vill ha makten men ingen vågar ta ansvar över sina beslut.

    Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s