Your tax money at work

Det är många medborgare i Sverige, EU och USA m.fl. vars länder skickat otaliga miljarder i ekonomiskt stöd till Ukraina som har ställt sig frågan vart alla pengar som pumpats in i landet egentligen tar vägen eftersom det inte redovisas. Nyligen framkom det oegentligheter kring huvudmannen bakom kryptovalutabörsen FTX som havererat och där finns även kopplingar till den ukrainska regimen. Det har dock varit tyst om detta i Sverige, varför jag känner mig manad att skriva några rader och nedanstående artikel sammanfattar läget bra.

______________________________

”De senaste nyheterna under första halvan av november har dominerats av bevakningen av den plötsliga kollapsen av FTX, en av världens största kryptovalutabörser. Kraschen har skakat kryptomarknaden, lett till att institutionella investerare förlorat miljarder och enskilda kunder miljoner, utmynnat i officiella undersökningar av FTX i flera länder som fått en del att ifrågasätta om Bitcoin-sfären kan krascha och brinna direkt samt kanske orsaka större problem för det finansiella systemet.

Vissa anser att FTX var ett bedrägeri hela tiden, ända sedan lanseringen i april 2019. Om så är fallet får det allvarliga konsekvenser för det amerikanska demokratiska partiet och den ukrainska regeringen, eftersom företagets korrupta verksamhet kan ha använts för både öppen och dold finansiering.

Den 14 mars lanserade FTX en ny onlineportal för donationer av kryptovaluta, ”Aid for Ukraine”, i samarbete med Ukrainas ministerium för digital transformation. Genom detta kunde kryptohandlare, både stora och små, donera bitcoin och andra kryptovalutor, som FTX skulle omvandla till kontanter för det ukrainska försvarsministeriet att spendera på vapen samt andra krigsrelaterade utgifter. Mycket snabbt påstod fonden ha samlat på sig över 60 miljoner dollar i donationer. Den 14 april rapporterades det att drygt 45,15 miljoner dollar av den summan hade spenderats på digitala kikarsikten, värmekameror, monokulor, ransoner, rustningar, hjälmar, militära kläder, taktiska ryggsäckar, bränsle, kommunikationsenheter, bärbara datorer, drönare, medicinsk förnödenheter och en ”världsomspännande mediekampanj mot kriget”.

Samma register visar att ytterligare 10 miljoner dollar spenderades under de kommande tre månaderna – vilket lämnar kvar ca 5 miljoner dollar på banken, så att säga. Ett inlägg på sociala medier från Aid for Ukraine den 15 november informerade om att denna summa fortfarande hölls i reserv och att 60 miljoner dollar återstod av det totala beloppet av donationer som mottagits via portalen hittills. Detta verkar väldigt märkligt, särskilt med tanke på att Ukraina rapporterades ha fått 100 miljoner dollar i bitcoin-donationer och sedan spenderade nästan allt, bara mellan 24 februari och 11 mars, innan Aid for Ukraines etablering.

Ska vi tro att – under loppet av sju månader, från det att siffran på 60 miljoner dollar först offentliggjordes fram till idag – att inga ytterligare medel alls har donerats genom Aid for Ukraine? Trots att hela kryptogemenskapen har kunnat göra det och aktivt uppmuntrats att göra det hela tiden?

Officiella undersökningar av FTX samt dess grundare och VD Sam Bankman-Fried har bara börjat. Det verkar dock redan klart att han i hemlighet och olagligt flyttade miljarder lagrade i FTX-börsen till sitt systerbolag Alameda Research, ett kvantitativt handelsföretag som han också driver.

Det gapande svarta hålet som Bankman-Fried skapade innebar att när kunder försökte ta ut sina pengar från börsen, hade FTX inte pengar att hänga med efterfrågan. Det verkar som om han fick hjälp i detta av en ”bakdörr” speciellt skapad för honom i företagets bokföring, vilket innebar att summor kunde flyttas in och ut från växeln från bokföringen utan att revisorer eller FTX-anställda märkte det.

Mycket av pengarna som Bankman-Fried tagit ut ur FTX har försvunnit helt. US Securities and Exchange Commission och Commodity Futures Trading Commission tittar särskilt på huruvida dessa stulna kundinsättningar användes för att stödja Alameda som enligt uppgift kämpade ekonomiskt. Det finns dock ännu inga tecken på att dessa myndigheter undersöker en uppenbar ledtråd – Bistånd till Ukraina.

Flyttades pengar från FTX till Alameda, för att sedan kanaliseras till Kiev för att spenderas på västerländska – främst amerikanska – vapen och andra aktiviteter som regeringen samt dess stödjare i Washington, London, Europa och Nordamerika skulle föredraga att behålla dolt? Omvänt, pengar som samlats in utöver den ursprungliga summan på 60 miljoner dollar kunde ha kanaliserats ut ur Aid for Ukraine av Bankman-Fried för att berika sig själv, eller i hemlighet ha spenderats för mycket olika syften – som att finansiera USA:s demokratiska partis valkampanjer.

Bankman-Fried är en mycket väl sammankopplad figur i USA:s politik. Under loppet av presidentvalscykeln 2020 bidrog han med 5,2 miljoner dollar till två super-PAC som stödde Joe Bidens kampanj och var den totalt sett näst största individuella givaren till Biden det året. Sådana extravaganta utgifter verkar triviala idag. År 2021/22 gav han tiotals miljoner till demokratiska ändamål samt kandidater och blev partiets näst största givare, efter George Soros.

Bankman-Fried har skrytit om att ha träffat politiker i Washington varannan eller var tredje vecka under det senaste året. Under 2022 har detta inkluderat flera publiker, högre regeringstjänstemän och Biden-rådgivare i Vita huset. Dessa möten eskalerade i volym runt den tid då Ukrainakonflikten började.

Den 7 mars, exakt en vecka innan Aid for Ukraine lanserades, besökte hans bror Gabe Bankman-Fried – som leder hans politiska verksamhet – Vita huset tillsammans med Jenna Narayanan, en demokratisk strateg som en gång arbetade för Democracy Alliance, som kallas för ”den mäktigaste liberala givarklubben” i USA. Bankman-Fried själv besökte sedan Vita huset vid ett flertal tillfällen i april och maj, samtidigt som han donerade $865.000 till den demokratiska nationella kommittén.

I början av juni, bara dagar efter hans sista inspelade möte i Vita huset, meddelade Bankman-Fried att han skulle investera upp till 1 miljard dollar i ytterligare medel mellan då och 2024 för att garantera att Biden – eller vem som nu kan ta hans plats – vann nästa presidentval. Dessa aktiviteter har av många tolkats som ett försök från Bankman-Fried att ställa sig in hos politiker för att främja sina kommersiella intressen. Det är definitivt sant att han tillsammans med FTX-höjdare samtidigt försökte påverka amerikanska lagstiftare inom kryptoreglering för att göra marknaden mer gynnsam för hans företag.

I det här sammanhanget verkar den utlovade 1 miljarden dollar vara en hängande morot, ett underförstått löfte om framtida finansiering om Bankman-Fried fick sin vilja igenom. I sällskap med honom på några av dessa besök var bland annat Mark Wetjen, FTX-chef för policy och regulatorisk strategi, som tidigare tjänstgjorde som kommissionär för Commodity Futures Trading Commission under president Barack Obama.

Var de andra mötena relaterade till Ukraina? Om så är fallet, kan löftet på 1 miljard dollar ha återspeglat vad Bankman-Fried trodde kunde skötas i hemlighet från Aid for Ukraine för Demokratiska partiets syften. Det är iögonfallande att han i mitten av oktober helt förnekade det enorma engagemanget och sade: ”Det var ett dumt citat. Jag tycker att mina meddelanden var slarviga och inkonsekventa i vissa fall.”

När Bankman-Fried förnekade sitt löfte om 1 miljard dollar, tillade Bankman-Fried också tyst att han skulle sluta ge några pengar alls till politiska ändamål. Det var bara några dagar senare som det tillkännagavs att FTX var föremål för utredning i Texas för att ha sålt oregistrerade värdepapper.

Hoppar vi fram till några veckor senare hade företaget ansökt om konkurs. Bankman-Fried sade tydligt något han inte borde ha sagt redan i juni – oavsett om han lät sig ryckas med av all positiv press och tillgång på hög nivå som hans politiska donationer fick och skrev en välkänd check offentligt som han inte kunde lösa in privat, eller hans kommentarer väckte oönskad uppmärksamhet på hur mycket pengar som faktiskt flödade in i bistånd till Ukraina – det vet vi inte för närvarande. Men sanningen måste fram.”

#followthemoney

https://www.foxnews.com/media/what-alleged-connection-sam-bankman-fried-ftx-democrats-ukraine.amp

FTX partnership with Ukraine is latest chapter in shady Western aid saga

https://www.rt.com/news/566626-ftx-and-ukraine/

3 reaktioner till “Your tax money at work

  1. Fantastiskt Jenny 👸🇸🇪🥇 Hur har du tid att göra allt. Tack för ett riktigt journalistiskt arbete som det ska vara. Man får mer information här än hela förljugna media Sverige.
    (Förstår ej kommenterar inskick, ibland ska du skriva namn och ibland kommer bara namnet från lösenord… märkligt)

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s