Vindkraft kan bara överleva med subventioner och Europas motor hackar rejält

Likt Sverige har Tyskland fokuserat på förnybar energi och främjar vindkraftverk i hela landet. Operatörerna avslöjar dock inte hur högt utnyttjandet av deras turbiner faktiskt är. Nu har det dock räknats ut och resultatet är nedslående.

Cirka 28.000 större vindkraftverk är i drift i Tyskland och ingen vet hur många av dessa som är lönsamma. Enligt den schweiziska tidningen NZZ döljer Tysklands vindkraftsoperatörer uppgifterna som en statshemlighet och därför beslutade man sig för att undersöka och beräkna utnyttjandet med hjälp av en simulering för 18.000 av dessa anläggningar. För att genomföra detta utvärderade man väderdata per timme under en period av tio år och resultatet är i vissa fall chockerande.

Utan ett visst kapacitetsutnyttjande är en turbin inte ekonomiskt lönsam. Enligt chefen för Stuttgarts vindenergi, Po Wen Cheng, kräver detta en utnyttjandegrad på cirka 30%. Enligt forskning från NZZ har bara 15% av turbinerna en utnyttjandegrad på mer än 30%. Tar man även med i beräkningen att vindkraftverk ofta stängs av på grund av buller- och miljöskyddsföreskrifter är andelen sannolikt ännu lägre.

I knappt en fjärdedel av de studerade vindkraftverken är kapaciteten mindre än 20%. I Tyskland är kapacitetsutnyttjandet av vindkraftverk i genomsnitt bara 24%. Situationen blir ännu mer alarmerande när man tänker på hur vindkraftverken är fördelade geografiskt. Det behövs mest el där tysk industri finns, men problemet är att vinden inte är orienterad mot industrins lägen. Det blåser främst i norr, varför majoriteten, 83% av de välutnyttjade vindkraftverken, finns där. Men industrin finns dock främst i Ruhrområdet och i de sydligaste delstaterna Bayern samt Baden-Württemberg. Elgapet är också störst i dessa regioner.

Enligt NZZ byggs det nu enorma kraftledningar för att transportera elen dit den faktiskt behövs, men investerare är inte intresserade och detta bådar inte gott varken för framtiden eller Tysklands energipolitik.

Trots de enorma skillnaderna ska alla federala stater i landet i slutet av 2023 reservera 2% av sin mark för vindkraft, men i söder, där el behövs som mest akut, är det föga förvånande knappast någon som vill investera.

En enda aktuell siffra gör det tydligt hur Europas ekonomiska motor redan hackar och en enda amerikansk stat (av totalt 50) har redan gått om Tyskland vad gäller BNP. Enligt portalen Pleitticker.de har Kalifornien nu en större BNP än hela Tyskland.

Med hänsyn till de senaste tillväxtsiffrorna har Kalifornien för närvarande redan ett försprång över Tyskland på 72 miljarder dollar. Siffrorna för 2022 publiceras dock inte förrän nästa år. År 2021 rapporterades Tysklands BNP-försprång (4,22 miljarder dollar, jämfört med Kaliforniens på 3,357 miljarder dollar) ha varit den minsta i historien och även den marginella skillnaden har sedan reducerats, om man ska tro nuvarande siffror.

Enligt portalen skulle Kalifornien, om de var var en suverän stat, gå om Tyskland som den fjärde största ekonomin i världen. Med cirka 39 miljoner invånare har Kalifornien mindre än hälften av Tysklands befolkning.

Men i Sverige pratar vi varken om de olönsamma vindkraftverken som vi lägger enorma summor på eller hur Europas motor Tyskland är på väg att kapsejsa fullständigt.

#sakerviintepratarom

https://freewestmedia.com/2022/11/14/how-inefficient-germany-is-wind-power/

16 reaktioner till “Vindkraft kan bara överleva med subventioner och Europas motor hackar rejält

 1. Hur länge ska det dröja innan dumjävla-Frittz fattar att deras regering är deras fiende?
  Hur otroligt det än låter så verkar de vara ännu dummare än svenskar.

  Gillad av 1 person

 2. Elproduktion förstår du dig uppenbarligen inte på, Jenny! Granskar du lite siffror från verkligheten så kommer snart att förstå varför kapitalstarka investerare hellre satsar pengar på vindkraft än kärnkraft och det beror inte på bidrag utan helt och hållet att man får tillbaka investerat kapital med en vinst inom en rimlig tid.

  Gilla

  1. Tyvärr är inte vindkraft i sig lönsam utan lönsamheten inträffar med subventioner….. under de år vi har haft vindkraft har vi haft dels avtal på olika typer av subventioner på orten dels generellt elcertifikat sedan nu PPA-avtal….. OCH det lustiga är att den ökade kostnaden landar på de som använder elen…. den som inte förstår detta …. kan jag bara beklaga…… Dock så är det flera av vindkraftägarna som går i KK också…… MEN som konsument så ska man aldrig acceptera något dyrt och dåligt…….

   Gillad av 2 personer

  2. @Josgua, kom görna med fakta. Exempelvis: ”Region Gävleborg säljer sina vindkraftverk i Kalmar med jätteförlust.” På Petterssons blogg som visserligen varken är expert elker politisk aktivist.
   Vinster finns i tillverkningskedjan och klimataktivism.
   – Allt går att sälja med mördande reklam. MEN, på nordvästra Jyland 100 plus kor destrueras på grund av mikroplaster från ”förlustsnurrorna” till havs. En vinst för veganern men el behöver vi och varför inte vara kritisk när det också mördas fåglar?

   Gilla

 3. Jenny, japp!! 20-25% av elproduktionen kommer från vindkraften och genererar vinster som på ganska kort tid återger investerat kapital till ägarna och även en hel del i skatt och avgifter till svenska folket. Hur energipolitiken ser ut i Tyskland vet jag inte.

  Gilla

  1. De är inte olönsamma för ägarna, men svenska folket som ska bekosta subventioner, elbonusar och annat trams får inget klirr i kassan – tvärtom. Som någon skrev i Folkbladet nyligen: ”Det spelar för Sveriges elförsörjning ingen roll om det byggs några nya vindkraftverk. När det inte blåser, eller blåser för hårt, levererar de ändå ingen el. Redan idag – när det blåser lagom – finns ett elöverskott. Nya vindkraftverk kommer inte att tillföra någon samhällsnytta.”

   Även den tidigare bankmannen Alexander Pohl som arbetat med att finansiera gröna projekt i över 20 år är kritisk och menar att svenska folket blir bedragna.
   https://www.epochtimes.se/Tidigare-%E2%80%9Cinsider-kritisk-mot-svensk-vindkraftsutbyggnad

   Gillad av 1 person

   1. Då andra länder i vår närhet har för lite elproduktion så exporteras överskottet, och ägarna får in pengar och staten, dvs Sveriges befolkning får intäkter. Tror du på allvar att någon skulle investera i vindkraft om de inte kalkylerade med en vinst. Påstår du att vindkraften subventioneras för att bli lönsam så visa siffror på det!

    Gilla

   2. Minns att Ygeman som energiminister alltid svarade, som JP skriver, (även när det inte blåste) på frågor om effektbrist.
    ”Redan idag – när det blåser lagom – finns ett elöverskott”

    Gilla

   3. Läs länken
    ”Jag anser att vindkraften inte är något annat än en industrivarg utklädd i gröna fårakläder.
    – Alexander Pohl, civilingenjör”

    Gilla

 4. Fulspelet…
  Hört tidigare att staten kommenderar ”utdelning” av sina bolag, från dess rörelsekapital vikt för drift och framtida nyinvesteringar.
  Staten har därmed drivit bolagen sätta sig i skuld på den internationella lånemarknaden.
  Eller regering på HSBs tid ”lånar” ur våra pensionsfonder till att fylla svarta hål med löfte återbetala, inte!

  Gillad av 1 person

  1. Det är sant att svenska staten som enda ägare beslutar om utdelning, men eftersom Vattenfall gjorde en vinst på 48 miljarder i år så behövde de inte låna pengar för att täcka något underskott och har samtidigt 25 miljarder kvar för investeringar.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s