Organisationer som ägnar sig åt våldsbejakande extremism kan fortsätta plocka ut bidrag

År 2015 hade riksdagspartierna kommit överens om skärpta regler i bidragslagen genom att revidera demokratiparagrafen för civilsamhälle samt trossamfund – ett lagförslag som gick ut på att tillse så att inga offentliga medel gick till antidemokratiska krafter eller våldsbejakande extremism – men trots att två utredningar tillsatts och lagt fram förslag (2018 samt 2019) finns det ännu ingen lagstiftning på plats.

De tänkta reglerna skulle bland annat göra det möjligt att stoppa statliga bidrag till organisationer om enskilda företrädare exempelvis sagt något invandringskritiskt, antisemitiskt eller homofientligt, men sedan det kommit fram att även frikyrkorörelsen kunde drabbas av de hårdare reglerna har KD börjat ställa sig på tvären.

Enligt Säkerhetspolisen får ett ganska stort antal organisationer med ”bristande värdegrund” ändå bidrag, men det skärpta regelverket kommer således inte att implementeras utan regeringen lägger det nu på is.

Att begrava viktiga frågor i långa utredningar istället för att agera direkt har blivit något av ett signum för svenska regeringar. En aktuell fråga med liknande scenario är kriminalisering av deltagande i terroristorganisationer, där Sverige har lovat Turkiet att skärpa terrorlagarna som en del i arbetet med att blidka Erdogan tillräckligt för att få grönt ljus för ett Natomedlemskap.

Men att kriminalisera deltagande i en terroristorganisation är något som så mycket annat i det här landet som hade behövts för länge sedan, har en förmåga att dra ut på tiden.

Redan efter terrordådet på Drottninggatan 2017 tillsattes en utredning för att utreda en kriminalisering av deltagande i terroristorganisation och ännu finns ingen proposition på riksdagens bord, vilket bland annat beror på att ett tidigare lagförslag 2019 fick hård kritik av lagrådet som menade att grundlagen måste ändras.

I veckan väntas riksdagen besluta om en sådan grundlagsändring som är tänkt att träda i kraft den 1 januari nästa år, men Justitiedepartementet som bereder lagförslaget kan inte ge besked om när en lagproposition kan vara klar.

Norge kriminaliserade deltagande i terroristorganisation redan 2013 och Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan, är kritisk till Sveriges sena agerande.

-”Så länge jag har ägnat mig åt terrorforskning, i tre decennier, har Sverige varit en fristad för terrorister.
Det har varit lukrativt för dem, de har kunnat generera pengar och har relativt ostört kunnat bedriva verksamhet här.”

Således fortsatt fritt fram för bidragstagande våldsbejakande extremistorganisationer som vi skattebetalare indirekt sponsrar och terrorister kan fortsätta leva under radarn i Sverige. Fantastiskt.

#dubetalar

https://www.friatider.se/regeringen-drar-tillbaka-bidragskrav-pa-politisk-korrekthet

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/RGzvlA/ny-terrorlag-drojer-terrorister-kan-agera-ostort

4 reaktioner till “Organisationer som ägnar sig åt våldsbejakande extremism kan fortsätta plocka ut bidrag

 1. Som vanligt vill politikerna bestämma och berätta vad folket ska göra men som vanligt finns det ingen politiker som vill ta ansvar över sin politik, bara de får behålla makten. Genom att starta en utredning så slipper politikerna att ta sitt ansvar över sin politik, men lyckas ändå sitta kvar.

  Gillad av 1 person

 2. Myndighetsanställda ser sig som viktiga och vill inte bli av med jobben.
  vill Ha massa att dela ut bidrag till , låtsas kontroller på,pappret.
  Vilken idiot skulle erkänna att man driver en illegal verksamhet
  och lurar skattebetalarna På hundratals miljoner?

  Politikerna har drivit på en massinvandring i 50 år
  som kostat oss tusentals miljarder,
  Ändå påstår dem att de gynnat Sverige.

  Om vi stänger ner myndigheter som delar ut bidrag , så blir varenda svensk rik
  Och vi behöver inte ens jobba till 60.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s