Stort intresse för BRICS – flera länder vill bli nya medlemmar

Intresset ökar bland andra länder att ansluta sig till det internationella socioekonomiska och politiska forumet BRICS, som omfattar Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika. De står för över 40% av världens befolkning och nästan en fjärdedel av världens BNP.

Rysslands utrikesminister Sergey Lavrov deklarerade tidigare i dag vid ett möte med sin indiske motsvarighet Subrahmanyam Jaishankar, att flera länder har uttryckt intresse för att gå med i BRICS-gruppen i takt med att blocket får mer global status.

-”Intresset för denna globala förening är väldigt, väldigt stort och fortsätter att växa. Mer än ett dussin länder är ivriga att ansluta sig – däribland Algeriet, Argentina och Iran. Men innan BRICS accepterar några nya medlemmar, avser BRICS att nå en överenskommelse om kriterier och principer för ytterligare potentiell expansion. Med tanke på att ansökningar redan skickas in officiellt, förväntar vi oss naturligtvis att harmoniseringen av kriterierna och principerna för utbyggnaden av BRICS inte kommer att ta för lång tid.”

Algeriets bud kom efter att Rysslands president Vladimir Putin krävt starkare band med länder i Mellanöstern och Nordafrika samt hävdat att de spelar en allt viktigare roll i bildandet av det multipolära systemet för internationella förbindelser. Blocket kommer också överväga att inkludera Saudiarabien, Turkiet, Egypten och Afghanistan som alla visat intresse.

Intressant utveckling och de får nog snart byta namn. Medan väst blir allt fattigare är de dessutom på väg att bli rejält akterseglade. Väst är dessutom beroende av andra länder för råvaror, billig arbetskraft, marknader och tillgångar parkerade i västerländska banker. Om BRICS expanderar och konsolideras till ett mäktigt block kan det diktera sina egna regler.

#vibetalar

https://www.rt.com/news/566152-russia-brics-expansion-lavrov/

5 reaktioner till “Stort intresse för BRICS – flera länder vill bli nya medlemmar

  1. BRICS är ungefär som G5 och tar man emot fler länder så blir det som G20 där för övrigt flera BRICS länder deltager i. BRICS är huvudsakligen ett form av organiserat samarbete, varken mer eller mindre. Om det stämmer att de funderar på att plocka in Afghanistan som i princip saknar utrikesexoort och import som i princip består av bistånd, så lär de dessutom knappast få någon praktisk betydelse överhuvudtaget.

    Gilla

    1. Nja, BRICS är till för att bryta bort petrodollarn från världshandeln till nytta för oss alla utanför USA som är en enorm parasit på resten av världen. Du kan läsa mer på The Sakers blogg där Michael Hudson förklarar varför USA måste hålla på med krig, sanktioner och hot för att petrodollarn inte ska haverera. Ja, det kostar alla i resten av världen stora summor att låta USA sprätta runt sin valuta som numera backas upp av kärnvapnen då ju USA visat sig vara helt usla på att föra och vinna krig man startar. Afghanistan har inom sina gränser enorma rikedomar i form av sällsynta metaller förutom det strategiska läget.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s