Det enda självständiga landet i EU visar återigen kurage

Samtidigt som den ekonomiska krisen bryter ned Europa på grund av de fatala politiska beslut som fattats av EU-eliten i Bryssel bland annat vad gäller sanktioner mot Ryssland, ska EU i morgon tydligen ta beslut om ett gemensamt stödpaket värt 18 miljarder euro, vilket den Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen meddelat. Enligt von der Leyen kommer finansieringen att ha formen av ”långfristiga lån med mycket förmånliga villkor” som skulle stödja Kievs väg mot ett EU-medlemskap, som ingen för övrigt ifrågasätter trots att de inte uppfyller kraven.

Hur i hela friden tänker de nu när vi inte ens kan försörja oss själva och varifrån ska vi skaka fram dessa summor när såväl industrin som privatpersoner redan har det knapert? Dessutom har EU inte ens levererat det tidigare utlovade stödpaketet på 9 miljarder euro till Ukraina fullt ut. Det tycks finnas en oändlig lånemöjlighet i Bryssel utan krav på konsekvensanalys.

EU:s enda medlemsland med intakt ryggrad, Ungern, ställer sig dock på tvären. Under en konferens i Sofia i går, lät Ungerns utrikesminister Péter Szijjarto meddela att landet inte kommer att stödja EU:s ansträngningar att gemensamt samla in biståndsmedel till Ukraina.

-”Budapest har stöttat Kiev direkt som granne och kommer fortsätta att göra det, men vi motsätter oss EU:s gemensamma ansträngningar för att samla in pengar. Vi är redo att fortsätta ge ekonomiskt stöd på bilateral basis, på grundval av ett bilateralt avtal mellan Ukraina och Ungern. Men vi kommer definitivt inte att stödja någon form av gemensam EU-upplåning på det här området. Ungern har hjälpt sin granne på olika sätt – mer än att vissa länder plötsligt agerade som Kievs ”bästa vänner”. Ungern gav också sitt stöd till det gemensamma lånet under Covid-19-pandemin och det var mer än tillräckligt.”

Ungern har fortfarande inte fått sin del av dessa medel för pandemiåtervinning. EU-kommissionen har vägrat att godkänna att Budapest använder medlen samtidigt som den utvärderar landets ansträngningar för att tillgodose flera rättsstatskrav.

Ungerns premiärminister Viktor Orban sade till Budapester Zeitung i oktober att Bryssel ”straffar oss och utpressar oss öppet med EU-pengar”.

Ungern är den enda Nato-medlemmen som också vägrat skicka vapen till Ukraina samt inte tillåtit att vapen levereras till Ukraina via ungerskt territorium. Han har också vägrat embargot på rysk energiexport samt krävt direkta samtal mellan Ryssland och USA för att få ett slut på konflikten.

#followthemoney

https://www.expressen.se/nyheter/ungerns-hot-stoppa–allt-stod-till-ukraina/

https://www.rt.com/news/566102-hungary-eu-joint-ukraine-aid/

3 reaktioner till “Det enda självständiga landet i EU visar återigen kurage

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s