Resultatet av sanktionerna ger brutalt bakslag för Europa men storvinst för USA:s olje- och gasbolag

Enligt en rapport från Bloomberg i dag med hänvisning till data från energikonsultföretaget VaasaETT, fördubblades det genomsnittliga detaljhandelspriset för gas i EU och Storbritannien i oktober jämfört med föregående månad då det uppgick till 0,18 euro per kilowattimme. Elkostnaderna för konsumenter har enligt uppgift ökat med 67% till 0,36 euro per kilowattimme.

Ökningen sker trots att regeringarna i EU-länderna försökt att skydda hushållen mot stigande energipriser genom att ge miljarder i subventioner. EU:s ledare har under det senaste året lovat mer än 550 miljarder euro för att hjälpa företag och hushåll att hantera energikrisen.

På månadsbasis ökade den genomsnittliga enhetsskatten för el med 3,4% i oktober, medan den för gas ökade med 2,5%. De största månatliga ökningarna noterades i Dublin, Irland, där kraftnivåerna steg med 44%, medan det genomsnittliga gaspriset i Rom steg med 97%.

Enligt Philip Lewis, VD på VaasaETT, är det troligt att hushållens räkningar skulle ha varit ännu högre om det inte vore för det ekonomiska stödet och de kostnaderna kan komma att bli enorma om kriget får fortgå.

-”Om vi i princip skulle få krisen att vara i ytterligare ett helt år, eller mer än ett år, kommer kostnaden för dessa åtgärder för dessa regeringar att bli enorma. Till slut kommer kunderna att glömma att dessa priser inte är riktiga priser – de kommer att ta dem som norm och då blir det i princip omöjligt att ta bort dem.”

EU är just nu ”i bra form” när det gäller energireserver i vinter, men framåt 2023 har flera olje- och gaschefer varnat för att regionen står inför en aldrig tidigare skådad energikris efter en minskning av importen från Ryssland.

Medan de politiska beslut som fattats av EU under Ukrainakrisen får katastrofala följer, går det desto bättre för de amerikanska olje- och gasbolagen som tjänar på kriget. Financial Times skriver i dag att den sammanlagda nettovinsten för börsnoterade olje- och gasbolag verksamma i USA översteg 200 miljarder dollar för årets andra och tredje kvartal, enligt en analys av resultatrapporter och uppskattningar utförda av S&P Global Commodity Insights.

Siffran på 200 miljarder dollar, som inkluderade supermajors, medelstora integrerade grupper och mindre oberoende skifferoperatörer, markerar sektorns mest lönsamma sex månader någonsin och markerar ett aldrig tidigare skådat år. Det operativa kassaflödet kommer sannolikt att vara rekordstort – eller åtminstone mycket nära det – vid årets slut.

Men som blivit mycket märkbart vid det här laget, är det ingen i maktposition som vill att kriget ska sluta och vapenindustrin gnuggar förtjust händerna. I dag tackade Ukrainas försvarsminister USA, Norge och Spanien för de senaste tillskotten i vapenarsenalen och snart står väl Sverige på tur att uppfylla sitt löfte om mer vapen. Tragiskt att människoliv är värda så lite för eliten bara det finns pengar att tjäna och maktpositioner att flytta fram.

#followthemoney

https://www.rt.com/business/566057-eu-uk-energy-bills-crisis/

https://www.rt.com/business/565755-eu-energy-crisis-winter/

https://www.rt.com/business/566059-us-oil-producers-record-profit/

3 reaktioner till “Resultatet av sanktionerna ger brutalt bakslag för Europa men storvinst för USA:s olje- och gasbolag

  1. VD:n för BASF, världens största kemiindustri, sa nyligen:
    ”Att skära av energin från Ryssland kommer att leda Tyskland till sin mest katastrofala ekonomiska kris som går tillbaka till slutet av andra världskriget!”
    Detta kommer inte bara att leda till energi- och livsmedelsbrist i väst, utan också till en massiv nedgång i världshandeln och BNP.

    Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s