EU-länderna har sedan krigsstarten förbundit sig till vapeninköp för ca 230 miljarder dollar

Vapenindustrin tjänar grova pengar på kriget i Ukraina och Yahoo News har identifierat USA:s militärindustriella komplex som den största vinnaren i den blodiga konflikten som orsakat ekonomisk förödelse, energibrist samt en hotande livsmedelskris runt om i världen.

Sedan den ryska militäroffensiven mot Kiev startade i februari har EU-länderna förbundit sig till nya vapeninköp för cirka 230 miljarder dollar, varav majoriteten av dessa ordrar hamnar hos amerikanska vapentillverkare som dominerar som leverantörer till Europa.

Yahoo citerade data från Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) för att visa exempel på USA:s dominans i europeiska arsenaler. Till exempel stod USA-tillverkade vapen för 95% av vapenköpen av Nederländerna 2017-2021.

Förhållandena var 83% amerikanska vapen för Norge, 77% för Storbritannien och 72% för Italien. Den europeiska vapenimporten ökade med 19% under femårsperioden när dåvarande president Donald Trump uppmanade sina NATO-allierade att uppfylla sina skyldigheter för försvarsutgifter.

Hetsen om att ständigt skicka mer vapen till Ukraina samtidigt som europeiska länder pressas att stärka sitt eget försvar gör det till en ond cirkel.

Ian Bond, chef för utrikespolitik vid Centre for European Reform, konstaterar att försvarsutgifterna inte varit så höga sedan slutet av kalla kriget.

-”Detta är förvisso den största ökningen av försvarsutgifter i Europa sedan slutet av det kalla kriget. Krisen i Östeuropa skingrade uppfattningen att krig på kontinenten inte längre är möjligt. De vaknar upp till det faktum att det inte bara är mycket möjligt, utan det händer och det händer inte så många mil bort från dem.”

Att folk hejar på kriget utan en tanke på att våra fortsatta vapenleveranser bara förlänger kriget och lidandet samt gynnar vår egen inhemska kriminalitet med illegala vapen är skrämmande, men ingen tycks heller tänka på vem som i slutändan ska stå för notan. Det är som med mycket annat – exempelvis klimathysterin, den övergenerösa migrationspolitiken, det missriktade bidragssystemet, EU-avgifterna inklusive alla stödpaket etc. Vem betalar i slutändan och vad händer när det tar stopp?

#vibetalar

https://www.yahoo.com/news/us-weapons-sales-in-europe-are-booming-as-russias-war-in-ukraine-continues-to-rage-215801466.html

https://www.rt.com/news/566012-us-defense-contractor-ukraine-windfall/

22 reaktioner till “EU-länderna har sedan krigsstarten förbundit sig till vapeninköp för ca 230 miljarder dollar

   1. Jan S, vet du ens vad som står i Minskavtalen?? Läs på innan du uttalar dig, det finns skyldigheter både för Ukraina och Ryssland, vilka punkter har Fyssland levt upp till menar du??

    Gillad av 1 person

   1. Till skillnad från dina övriga följare tar jag inte allt du skriver för Guds givna sanning. Ryssland har oprovocerat invaderat ett självständigt land. Det kommer man inte ifrån.

    Gillad av 1 person

   2. Putin med sina glastår kan påstå vad han vill. Ingen har hotat Rysslands territoriella integritet.

    Gilla

 1. Re: ”Till skillnad från dina övriga följare tar jag inte allt du skriver för Guds givna sanning. Ryssland har oprovocerat invaderat ett självständigt land. Det kommer man inte ifrån.” REALLY a Johnny fenomen (The problem isn´t that Johnny can´t read) Om länder skrivit under flera avtal som dessa länder nogsamt valt att inte följa…. vi börjar där läs på Mikael Andersson

  Gillad av 1 person

  1. FN-stadgan, som Ryssland ratificerade 1991, säger att ingen stat har rätt att ta till militärt våld mot en annan suverän stat. 1994 lovade Ryssland att respektera Ukrainas suveränitet. Är det något av de avtalen du menar?

   Gilla

   1. De avtal jag syftade på är de som kallas Minskavtalen skrevs 2014 mellan Ryssland och Ukraina med typ Tyskland, Frankrike et. al. som sekonder….. min gissning är att Minskavtalen refererar till de avtal du nämner….. dvs det jag nämner är avtal mellan ett par stater endast….. MEN de inblandade och berörda dock…..

    Gilla

   2. Den 22:a februari erkände Ryssland Donetsk och Luhansk som självständiga stater, vilket var ett brott mot Minskavtal II.

    Gilla

   3. FN-stadgan använder USA och Nato att torka sig där bak med! Att sedan kräva att andra som gör samma sak och i Rysslands fall dessutom av fullgoda skäl visar väl på hyckleriet. Och du ”Mikael Andersson” är en lika stor hycklare som svinen som sitter i Bryssel och Washington. Du kan ju åka ner som frivillig till Ukraina i stället för att gnälla…Hejdå! Ukraina respekterade inte sina minoriteters rättigheter och får nu ta straffet för sin naziregims härjningar sedan statskuppen 2014.

    Gillad av 1 person

   4. Jag tycker inte om din ton och du verkar helt marinerad i den ryska propagandan och desinformationen. Det sitter ingen nazistregim i Kyjiv, parlamentet avsatte Janukovytj för att han vägrade följa ett lagligt parlamentsbeslut, det har inte skett några övergrepp i den omfattningen som skulle motivera utländsk intervention och Ryssland har inte fått någon FN-sanktion för sin invasion.

    Gilla

   5. @Mikael Andersson november 7, 2022 kl. 10:21
    ”Det sitter ingen nazistregim i Kyjiv” OK – och det satt ingen nazistregim i Berlin 1933 heller.
    ”inte skett några övergrepp i den omfattningen som skulle motivera utländsk intervention” Bara 14,000 förintade i Donbass.
    ”Ryssland har inte fått någon FN-sanktion för sin invasion.” Och USA har inte fått någon FN sanktion för något av sina otaliga invasioner genom åren. Inte ens den hotfulla NATO invasionen österut, vilken var orsaken till Rysslands agerande.

    Gillad av 1 person

 2. Våra styrande vill förbinda Sverige till evig fiendskap till Ryssland. Hur kan de tro att det gynnar fredliga relationer med vår stora granne?

  Gillad av 1 person

 3. Är det bara jag som blir förbannat på att bli totalt lurad av militärer och krigshetsande politiker?
  Under decennier har vi blivit matade av ”pålitliga underrättelse information” om hur farlig, välutrustad, välbeväpnad ”den ryska björnen” var.
  Nu när björnen visar sitt tillkortakommande mot ett mindre land då är samma experter eniga om att den är den sämsta armén.
  Ingen kan övertala mig om att alla västspioner var omedvetna om hur det verkligen stod till.
  Hemska tanke: de invigda visste mycket väl hur det var men vad skulle då militärerna, vapenindustrin och politiker syssla med?
  Enklare skapa rädsla och provocera björnen.
  Förr eller senare skulle någon i Kreml göra ett felsteg och för vapenindustrin skulle det bli bingo.

  Gilla

  1. Ryssland är nog välutrustade men deras militära förmåga är mest inrättat på försvar och inte anfall som USA och Nato. Och att kalla Rysslands kampanj ett misslyckande är ju helt fel då de med ca 120 tusen man befriat ca 30% av Ukraina för sina ryska landsmän. De ukrainska förlusterna är hårresande i deras misslyckade offensiver och det visar hur effektiva Ryssland är på just att försvara områden. Sedan förfogar Ryssland över vapen som ingen har något försvar mot men de används bara mot högprioriterade mål då de är mycket dyra att tillverka.

   Gillad av 1 person

 4. Hej Benny, jag är varken krigsstrateg eller vapenexpert.
  Jag kommenterar endast det svenska agerandet.
  Vad jag är förvånat över är: hur kan det komma sig att våra spioner överdriver den ryska ANFALLSVILJAN, våra militärer kräver allt fler och kostnadskrävande vapen och våra politiker spenderar hellre miljarder i vapensystem än att satsa på samhällsnyttiga områden.
  Allt detta, påstår dessa aktörer, i syfte att försvara sig från den ”förskräckliga”armén.
  Jag tror att den heliga alliansen bestående av underrättelsetjänst, krigshetsande politiker, vapenindustrin och militärer visste, inbördes, att ryska armén var i dålig skick men utåt behövde de sprida rädslan för en fiende och fortsätta med ”business as usual”.
  Som sagt i min föregående kommentaren anser jag att vi är totalt grundlurade.

  Gilla

 5. Enkelt utryckt så har USA lurat eller om man vill blåst EU, Biden administrationen konstruerade en energi-kris vars egentliga syfte var att få igång kriget mot Ryssland, de startade kriget med hjälp av ett snyggt övertagande av Ukraina och med hjälp av Zelenskyj, sen införde de blockader mot Ryssland och Putin hette det, de enda som har förlorat på detta är EU, USA säljer både olja och gas till EU och vi får betala ett överpris, när Tyskland insåg detta så fanns det antagligen en tanke att börja köpa gas från Ryssland igen eftersom Tyskland men även EU går en kall vinter till mötes, vad hände när USA/Nato får nyss om detta? De enda som vinner på en trasig Nord stream är just USA/Nato vilka får betala? Tänka sig att EU står med Svarte Petter igen, Ryssland vinner absolut ingenting med att förstöra sin egna gasledning, när det räcker att skruva av gasen för att Ryssland ska uppnå samma effekt, på detta skänker vi bort stora summor pengar som bara försvinner, vart kan man ju undra? Vi skänker enorma stora mängder vapen som också bara försvinner och som ibland kommer tillbaka som insmugglade vapen till de kriminella.

  Detta kommer bara öppna för nya samarbeten mellan Kina, Ryssland och CICA, där de redan har börjat pressa USA med att inte höja oljan och med att hellre välja sin valuta än dollar, men detta är en annan historia.

  Mordet på Dugina, sabotagettacker inom Ryssland, NATO som förstörde Nord Stream 2 och attacken mot bron i Kerch men även attackerna med marina drönare i Sevastopol som resulterade i att Ryssland avslutade avtalet med spannmålsexporten förändrade bilden för Ryssland, det heter att Ukraina vinner mark och att ryssarna drar sig tillbaka, detta stämmer för de som drogs tillbaka var separatister och gränsvakter, men denna attack ska ska ha kostat den ukrainska armén flera tusen man. Men det verkar inte spela någon roll för Kiev. De ryktas att Ukraina har använt sex brigader vid de första attackerna runt den 14 september, Ukraina förlorade ca två brigader eller nästan 4000 soldater som skadades eller stupade. De borgmästare som ville utlösa land sorg över de stupade soldaterna miste sina jobb som borgmästare, en del blev bortförda andra blev utpekade som kollaboratörer.

  Själv tror jag att vi snart få ser en ny del av kriget, under jul/nyår blir det tjäle och bättre möjligheter för bägge sidor att avancera, om nu inte Nato blandar sig i kriget med soldater,,,själv har jag ingen trevlig bild eller framtidsutsikter av detta krig, tror det kommer att det blir krig i hela EU om nu inte USA får ett inbördeskrig innan,,,

  Skrivet dessa rader innan men skriver de igen,
  Vad alla parter i konflikten i Ukraina verkar ha glömt är att mänsklighetens framtid inte kommer att bestämmas av var internationella gränser dras – dessa har aldrig varit statiska i historien och kommer utan tvekan att fortsätta att förändras från tid till annan. Mänsklighetens framtid kommer att avgöras av om nationer lär sig att lösa sina meningsskiljaktigheter fredligt. Men dit är det långt kvar,,,

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s