Orimligt att skattebetalarna ska stå för tolkkostnader när människor bott i landet i över 20 år

I den nya regeringens Tidöavtal ingår även punkten att rätten till offentligt finansierade tolkar ska begränsas för personer med uppehållstillstånd som har svenskt medborgarskap, där utgångspunkten ska vara att den enskilde i första hand ska betala själv.

Förslaget har fått många att gå i taket och kritik har inkommit från vården i form av Sveriges läkarförbund respektive Vårdförbundet som menar att individer då inte får tillgång till den vård man har rätt till och nu opponerar sig även företrädare inom rättsväsendet som slår fast att förslaget att begränsa rätten till tolk i polisiära sammanhang är ”fullständigt orimligt” eftersom det kan leda till mycket negativa konsekvenser för människors rätt att få berättigad hjälp.

Jag tycker människor måste sansa sig och inse hur gigantiska belopp detta kostar oss skattebetalare årligen – cirka två miljarder kronor är ingen småpotatis, varav kostnaden i kommuner och regioner är minst en miljard.

Vi invänder gärna mot neddragningar i vården och rättsväsendet, men har samtidigt inga problem med att bekosta tolkar för människor som inte orkar lära sig språket – logiskt?!

Jag kan förstå oron från såväl vården som rättsväsendet till viss del, men tanken är inte att man ska klippa rätt av och inte låta någon få tolk, utan det måste införas något sorts tak för att begränsa tillgången för ”gratis” tolk. Det är inte rimligt att svenska skattebetalare ska bekosta tolkar till människor som bott i landet länge. Jag som jobbar i vården har själv sett hur personer som bott i över 20 år i Sverige fortfarande behöver tolk och får det kostnadsfritt eftersom vi inte kan neka någon den möjligheten. Här måste något göras och en mer nyanserad debatt hade behövts i ämnet.

#gratisärgott

#vibetalar

https://sverigesradio.se/artikel/regeringen-vill-begransa-ratten-till-tolk-orimligt-i-polisiara-sammanhang

4 reaktioner till “Orimligt att skattebetalarna ska stå för tolkkostnader när människor bott i landet i över 20 år

 1. I Kina har man nu utvecklat appar på 5G för mobilen som tolkar. Den ena personen kan tala engelska in i appen, och appen i realtid översätter till kinesiska i text och ljud. Den andra personen talar kinesiska och appen översätter live till engelska. Det fungerar förvånansvärt bra. Tyvärr kommer något sådant aldrig till Sverige eftersom den svenska regimen på order av USA har bannlyst nästan all kinesisk teknologi. På samma sätt kan man rikta mobilens kamera mot engelsk eller kinetisk text, och den översätter live. Servicen är gratis.

  Gillad av 2 personer

  1. Den funktionen finns redan i de flesta Android mobiler, skulle tro att den finns även i iPhone. Du har inte så mycket koll på vad som händer i omvärlden gissar jag!

   Gilla

   1. @Clara Jag har använt Android sedan det kom 2007. Jag har rätt bra kunskap om vad som finns och utvecklingen. Det är sant att övertidsersättningsfunktioner har funnits länge, men speciellt när det gäller kinesiska har dom varit långsamma och inte speciellt riktiga eller noggranna. 5G har möjliggjort helt nya funktioner, speciellt intressant är att dom nu arbetar i realtid, alltså inga fördröjningar eller up-loads. Funktioner har länge funnits att du kan lada upp en text, eller en bild av en text, och få tillbaka en översättning. Detta är en väsentlig utveckling av de funktionerna. 5G är helt utvecklat i Kina, medan Sverige ligger långt efter.
    —”Vi är långt efter många andra länder”https://www.di.se/nyheter/vi-ar-langt-efter-manga-andra-lander/
    Detta nya system finns förmodligen inte ens tillgängligt i Sverige, så hur kan du ens veta eller jämföra.

    Gilla

 2. Inget annat land i världen har ett system där tolkar betalas av andra än de som använder dem.

  Skulle du som svensk behöva översätta ett viktigt dokument till andra språk. Ställer inte staten upp för dig .
  Då gäller inte gratis tolkar.
  Men människor som bott här 30-40 år får det. Plus att det finns många som får tolk hjälp
  Fastän de kan svenska.

  De får själva bestämma om de vill ha det. Bara slöseri med skattepengar.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s