Tiotusentals demonstranter i Tjeckien krävde den pro-västliga regeringens avgång

Tidigare den här månaden skedde stora protester i Tjeckiens huvudstad Prag mot den stigande inflationen och i går var det återigen dags när tiotusentals personer gick man ur huse på den nationella helgdagen för att demonstrera mot den skenande inflationen samt den tjeckiska regeringens stöd för anti-ryska sanktioner och hjälppaket till Ukraina, där man krävde att deras pro-västliga regering skulle avgå.

Den här senaste demonstrationen följer samma mönster som två liknande protester förra månaden – inklusive en som enligt uppgift lockade uppskattningsvis 70.000 människor.

Gårdagens folkmassa på Vaclavplatsen krävde premiärminister Petr Fialas avgång och ett slut på Tjeckiens deltagande i sanktionerna mot Moskva på grund av Ukrainakrisen, som har bidragit till stigande energi- och livsmedelspriser. Demonstranter skanderade ”avgå, avgå” medan de viftade med tjeckiska nationella flaggor.

En talare vid demonstrationen uttryckte bland annat att ”Ryssland är inte vår fiende, krigshetsarna i regeringen är vår fiende”. En grupp vid namn Czech Republic First som har organiserat protesterna, motsätter sig Nato och har krävt att landet ska vara militärt neutralt.

Arrangören Ladislav Vrabel deklarerade att det här är en svårstoppad ny nationell väckelse med målet att Tjeckien ska vara självständigt.

Tjeckien har drabbats särskilt hårt av den europeiska energikrisen, åtminstone delvis på grund av dess historiska beroende av rysk naturgas. Hushållen i landet har enligt uppgift de näst högsta elpriserna i EU efter Estland och Tjeckiens inflation steg till 18% i september.

Fialas tjeckiska regering som har skrivit under EU:s sanktioner mot Ryssland och antagit en rad åtgärder, är inte roade över protesterna i landet. Man har skakat av sig demonstranterna genom att kalla dem ”pro-ryska” samt anklagat deras arrangörer för att lyssna på ryska desinformationskampanjer samtidigt som västerländsk massmedia föga förvånande stämplar demonstranterna som såväl höger- som vänsterextremister i sin rapportering.

Man undrar när svensken ska vakna till liv och börja protestera öppet, men uppenbarligen fortsätter det kuvade folket att vara nöjda med tillvaron trots att den ekonomiska krisen redan tär hårt på många hushåll och den dystra prognosen säger att det här kommer att bli långvarigt med fatala konsekvenser.

#ensvensktiger

#vibetalar

https://www.rt.com/news/565552-czech-protestors-demand-pm-resign/

https://www.reuters.com/world/europe/czech-protesters-call-new-government-direct-gas-talks-with-russia-2022-10-28/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s