Västvärlden har ingenting att erbjuda världen förutom att bevara sin dominans

Här är en sammanfattning av huvudpunkterna i Rysslands president Vladimir Putins öppningstal vid årsmötet i Valdai Discussion Club i går med många intressanta poänger som många länder utanför västvärlden säkerligen kan skriva under på.

1. Väst väcker konflikter för att bevara hegemonin

Från att hetsa till konflikter i Ukraina och provokationer runt Taiwan till att destabilisera världens mat- och energimarknader, USA och dess allierade har eskalerat spänningar runt om i världen de senaste åren och särskilt under de senaste månaderna.

”Att styra världen är vad det så kallade väst har satsat i spel, som verkligen är farligt, blodigt och – jag skulle säga – smutsigt. Den förnekar länders och folks suveränitet, deras identitet och unikhet samt bortser från andra staters intressen. I sin så kallade ”regelbaserade världsordning” har bara de som skapar ”reglerna” någon handling, medan alla andra helt enkelt måste lyda. Men västvärlden har inga konstruktiva idéer och positiv utveckling, de har helt enkelt ingenting att erbjuda världen förutom att bevara sin dominans.”

2. Regler för dig men inte för mig

”Västvärlden insisterar på att dess kultur och världsbild borde vara universell. Även om de inte säger det rakt ut, beter de sig som om dessa värderingar måste accepteras villkorslöst av alla andra. Men när vissa andra länder, särskilt Kina, började dra nytta av globaliseringen, ändrade västvärlden omedelbart eller helt avbröt många av de regler som det länge insisterade på var huggna i sten och heliga, med frihandel, ekonomisk öppenhet, rättvis konkurrens och även äganderätten som plötsligt var helt glömd på en gång. Så fort något blir lönsamt för dem själva ändrar de reglerna omedelbart, på språng, under spelets gång.”

3. ”Avbryt kultur” och avbrytande kultur

Eftersom de tror att de är ofelbara, vill västvärldens härskare förstöra – eller ”avbryta” – dem som de ogillar. Där nazisterna brände böcker, förbjuder de västerländska väktarna av liberalism och framsteg nu Dostojevskij och Tjajkovskij. Liberal demokrati har förvandlats till något oigenkännligt och förklarar alla alternativa synpunkter som propaganda eller ett hot. Den så kallade ”cancel culture” förstör allt som är levande och kreativt, vilket förhindrar all tankefrihet inom både kultur, ekonomi eller politik. Historien kommer naturligtvis att sätta allt på sin plats, självinbilskheten hos de som försöker avbryta dem är borta från listorna, men ingen kommer ens att komma ihåg deras namn om några år, medan Dostojevskij och Tjajkovskij och Pusjkin kommer att bestå.”

4. Ryssland strävar inte efter dominans

”Ryssland är en oberoende, originell civilisation och har aldrig ansett sig vara en fiende till väst. Sedan antiken har det haft band med västerlandet av traditionella kristna och muslimska värderingar, frihet, patriotism och en rik kultur. Det finns dock ett annat väst – en aggressiv, kosmopolitisk, nykolonialist, som agerar som ett verktyg för nyliberala eliter, vars diktat Ryssland aldrig kommer att acceptera. Trots det kastar Ryssland inte en handske till eliten i det västerlandet, utan försvarar helt enkelt sin rätt att existera och utvecklas fritt. Samtidigt strävar vi själva inte efter att bli någon slags ny hegemon.”

5. Västerländsk hegemoni tar slut

”Vi står vid en historisk milstolpe, inför det förmodligen farligaste, mest oförutsägbara och samtidigt viktigaste decenniet sedan andra världskrigets slut. Västvärlden kan inte på egen hand hantera mänskligheten, utan försöker desperat göra det och de flesta av världens folk vill inte längre stå ut med det. Konflikter som härrör från detta tumult hotar hela mänskligheten och att konstruktivt lösa dem är den främsta utmaningen framför oss. Ingen kan sitta ut den kommande stormen, som har fått en global karaktär. Mänskligheten har två val – antingen att fortsätta att samla på sig en börda av problem som oundvikligen kommer att krossa oss alla, eller att tillsammans försöka hitta lösningar, om än ofullkomliga, men fungerande, som kan göra vår värld säkrare och mer stabil.”

6. Hur en multipolär värld ska se ut

”I en verkligt demokratisk multipolär värld bör alla samhällen, kulturer och civilisationer ha rätt att välja sin egen väg och sitt sociopolitiska system. Om USA och Europa har den rätten, så borde alla andra också. Ryssland har det också och ingen kommer någonsin att kunna diktera för vårt folk vilken typ av samhälle vi ska bygga och på vilka principer. Det största hotet mot västvärldens politiska, ekonomiska och ideologiska monopol är att alternativa sociala modeller kan uppstå i världen och skulle vara mer effektiva samt mer attraktiva. Framför allt tror vi att den nya världsordningen bör baseras på lag och rättvisa, vara fri, äkta samt rättvis. Den framtida världsordningen formas framför våra ögon. Och i denna världsordning måste vi lyssna på alla, ta hänsyn till varje synvinkel, varje nation, samhälle, kultur, varje system av världsåskådningar, idéer och religiösa övertygelser, utan att påtvinga någon en enda sanning och bara på denna grund förstå vårt ansvar för våra folks samt planetens öde, att bygga en symfoni av mänsklig civilisation.”

https://www.rt.com/russia/565476-putin-valdai-club-takeaways/

4 reaktioner till “Västvärlden har ingenting att erbjuda världen förutom att bevara sin dominans

  1. Talet har många bra poäng, våra politiker i väst har ingen framtidstro eller visioner för sina länder eller sitt folk. Man hör aldrig någon politiker som säger eller har en vision där ”vanliga medborgare” ska få det bättre eller skapa en framtidstro för människorna utan allt handlar för en politiker om makt, begär och pengar.

    I Sverige har visionen varit sen -75 att svensken ska stå tillbaka på bekostnad av andra medborgare som staten ser som bättre behövande, även om vi har fått en ny regering så tvivlar jag på att det blir någon större ändring av politiken. Vi lever i ett sjukt land och i en sjuk tid där man ska ge bort pengar till folk som inte vill bli svenskar eller dela det svenska utan bara vill få det bättre och ser det som en rättighet att få det bättre.

    Gillad av 3 personer

  2. En mycket bra sammanställning, och vad den mycket bra beskriver är den kolonialkultur som fortfarande dominerar både Europa och USA. Krasst uttrycket. Det är en kolonialkultur av den vite mannens överlägsenhet, dominansen av den ”Ariska rasen”, och det var precis det som låg till grunden för kolonialismen. ”Arierna” ansåg att andra ”raser” var underlägsna och måste övervakas, kontrolleras och mästras. Det är precis den kulturen vi upplever idag från USA och Europa. ”Arierna” ansåg att resten av världen hade tillkommit för att tjäna deras syften och deras välfärd, att härska över världen. Det är vad vi idag kalla väst hegemonin, som lyckligtvis och uppenbart närmar sig sitt slut.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s