EU-beslut om försäljningsstopp av nya bensin- och dieseldrivna personbilar

Ett signum för EU:s beslutsfattande tycks vara att de ständigt lider brist på konsekvensanalyser, något som bland annat blivit tydligt i exempelvis migrationspolitiken, hanteringen av covidpandemin, den gröna omställningen, energikrisen, sanktionerna av Ryssland och det finansiella stödet till Ukraina.

Nu har vi ännu ett färskt exempel efter att de överbetalda ledamöterna i EU-parlamentet och ministerrådet sent i går enades om nya regler för att fasa ut användningen av fossildrivna bilar till 2035 – något som beskrivs som ett ”Historiskt EU-beslut för klimatet som bekräftar målen om 100% utsläppsfria fordon till 2035”.

Enligt överenskommelsen ska försäljningen av nya bensin- och dieseldrivna personbilar stoppas från år 2035, ett besked som innebär att man nu enats om det första förslaget i EU-kommissionens stora ”Fit for 55”-paket som presenterades förra sommaren och som syftar till att minska utsläppen år 2030 med 55% jämfört med år 1990.

I en tid när vi inte ens har tillräckligt med energi för att driva industrier och värma upp våra hem, ska vi alltså förlita oss på att det ska räcka till för att driva drygt 419 miljoner fordon med ”grön” energi? Är det någon som tänker i Bryssel eller man bara vill att saker och ting ska se bra ut på pappret och följa de orealistiska klimatmålen?

EU-parlamentet och ministerrådet måste formellt godkänna förslaget innan det kan implementeras, men det finns inget som tyder på att det sunda förnuftet kommer styra i den här frågan.

#swexit

https://www.expressen.se/nyheter/nytt-avtal-eu-ska-stoppa-bensindrivna-personbilar/?referrer=todays-news

https://www.mymoney.se/vi-tipsar/allmant-bil/statistik-bilbranschen-2022

12 reaktioner till “EU-beslut om försäljningsstopp av nya bensin- och dieseldrivna personbilar

 1. Vansinnesbeslut. Finns ingen som helst förankring i verkligheten för miljontals personer och företag hur denna omställning rent praktiskt ska kunna genomföras.
  Men kanske att det blir ett uppsving för bilverkstäder eftersom behovet av bilar som drivs med bensin och diesel kommer att öka eftersom der vare sig kommer att finnas el eller råvaror i tillräcklig mängd för att vare sig kunna köra eller bygga batterifordon och därmed ökar också behovet av att underhålla traditionella och pålitliga bilar.

  Gillad av 3 personer

  1. Håller med dig Magnus B, det många glömmer är att detta är precis lika diskriminerande, särbehandlande och tar bort den enskildes individens möjlighet till att själv få göra eller välja det han/hon vill. Hade man implementera detta förslag på någon annan grupp i samhället så hade det tagit hus i helvete, då hade de racistiska, diskriminerande och likabehandlings rösterna dundrat i vårt sjuka samhälle, men nu är det som brukar ropa och strida för denna sak tysta eftersom de inte har bil eller kör bil och inte heller drabbas av denna ändring eller så är det så enkelt att de har inte tänkt igenom situationen än. Som vanligt är det vår frihet och våra möjligheter till att välja vad vi vill som stryps och som de styrande tar bort.

   Gillad av 1 person

   1. Ska bli ”intressant” att se hur problemen med laddstationer och annan tillhörande infrastruktur ska lösas. Ska det grävas ner nya elkablar till alla tankställen som nu säljer bensin och diesel?
    Vem bekostar ut- och ombyggnad av dessa laddstationer?
    Vad har en batteribil för andrahandsvärde efter 10 år?
    Hur mycket kostar det att köpa ett nytt batteri?
    Till vilken kostnad samt med vilka metoder ska uttjänta batterier återvinnas?
    Kommer man att kunna ladda ett batteri, som nu med en riktig bil, på ca 10 minuter för att sedan kunna köra sisådär 80 mil?
    Vad händer med batteriernas prestanda i låga temperaturer?
    Hur ska man göra med alla arbetsmaskiner: grävskopor, bulldozers, skogsavverkare, traktorer, skördetröskor etc.?

    Inte ett uns av konsekvenstänkande vad följderna av detta beslut blir. Precis samma inkompetens som med omställning till ”sol och vind” och nedläggning av fullt fungerande kol-, olja- och kärnkraft -> kaos och skenande priser och en befolkning som lider.

    Gilla

 2. Dystopiskt…Romanen Farenheit 451, brandkårens uppgift här var bränna för staten oönskad litteratur.
  Framgent beslutar Bryssel kanske brandkårens uppgift bli söka upp och låta självantända petroleumdrivna fordon.
  FN-vet

  Gillad av 2 personer

 3. Med tanke på att det är många år till 2035, samt att då bara försäljningen av fossilbilar stoppas, så är det kanske inte så drastiskt? Tills dess kan man bygga flera kärnkraftverk och solceller kan ligga på varje hustak.

  Gilla

   1. @Jenny, Bristen på kompetens och konsekvenstänk är inte politikers starkaste sida.
    ”Det lär inte räcka.” som Jenny svarar, Målet, om det nu skall vara ett mål, med utsläppsfria bilar innebär enorma kostnader för ALLA EU-länder så det blir anarki inom och mellan EU-länderna.
    Koldioxidfria skall fordonen bli. Är det ingen som räknat ut hur mycket CO2 som går åt från bilen vagga till bilens grav.
    Beträffande EU så är mandatperioden alldeles för lång – 5 år. Den borde vara två år som till det amerikanska representanthuset. Ersätts alla samtidigt, det vet jag inte. men om översittande bli översittare blir det mobbing, ett inte helt ovanligt fenomen även bland vuxna.

    Gillad av 1 person

   2. messkalle,vad är det för enorma kostnader med utsläppsfria bilar? Vad är det som kostar så enormt jämfört med en fossilbil?

    Gilla

 4. Intressant metod, för här i Kina är redan omkring 40% av fordonen på vägarna elektriska, och det finns inga som helst beslut eller något tvång. Elbilar är helt enkelt så mycket billigare att köpa, köra och underhålla att folk flockas till dom. I EU måste man ta till diktatoriska tvångsmedel.

  Gilla

 5. Det är en rimlig tid för utfasning av gammalmodig teknik. Jag kan tänka mig att det lät likadant hos de teknikfientliga på den tiden när ångloken började ersätta åsnekärrorna. Framtiden för elbilar är här och nu. Elbilar är tyvärr fortfarande jämförelsevis dyra men ju fler som tillverkas desto billigare kommer de att bli. El från rena källor som tex vind eller vatten kan inte bli så mycket bättre.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s