EU ska betala för Ukrainas vapenleasing

Intressant artikel om hur alla vapen som ”leasats” till Ukraina nu ska betalas av det europeiska folket.

________________________________

”I USA har det nyligen höjts röster som uppmanar européerna att göra större ekonomiska åtaganden gentemot Ukraina. Bakgrunden till detta är en triangulär affär, gömd för allmänheten, som genererar miljardvinster som strömmar in i den amerikanska vapenindustrins kassa.

I grund och botten handlar det om att Ukraina tar emot massor av vapen från väst, men inte gratis, utan på leasingvillkor och européerna betalar för leasingkostnaderna, främst till den amerikanska försvarsindustrin.

Redan i september hölls flera möten i utkanten av FN:s generalförsamling, där USA:s representanter och Ukrainas premiärminister Denys Shmyhal utövade press på Europeiska rådets ordförande Charles Michel att se till att Bryssel överförde 3,5 miljarder euro till Kiev varje månad. Den ukrainska sidan gjorde ingen hemlighet av att detta skulle göras för att den ukrainska regeringen skulle kunna betala för amerikanska vapen. Enligt Schmyhal måste detta göras ”så snabbt som möjligt”. Bidrag och lån är också välkomna.

Av de nio miljarder euro som EU hade utfäst till Ukraina har tydligen bara en miljard betalats ut hittills och ytterligare fem miljarder måste fortfarande överföras innan året är slut.

Den ukrainska budgeten hotas just nu av förlust av transitavgifter för misslyckade gasleveranser, som det ryska statsägda företaget Gazprom vägrar att betala på grund av stöld och sabotage. Ukrainas ekonomiska situation har försämrats eftersom Ukrainas statliga gasleverantör, Naftogaz, har blivit juridiskt ifrågasatt av Gazprom. På grund av detta har ett ärende hänskjutits till en skiljedomstol och USA vill inte oroa sig för sina pengar, så EU har fått order om att garantera Ukrainas likviditet.

Vapenleveranser från USA sker på grundval av en arrende- och lånelag, som har utformats efter ett avtal liknande det som slöts mellan USA, Storbritannien och Sovjetunionen 1941. Rent konkret innebär detta att de levererade varorna officiellt endast lånas eller leasas och skulle behöva återlämnas efter krigsslutet. Men eftersom de mestadels är förstörda eller skadade är de inte längre av något värde, varför USA nu insisterar på att de ska betalas vid leverans.

På grund av den gigantiska korruptionen i Ukraina finns det dock verkliga farhågor inom EU för att pengarna helt enkelt ska försvinna i fickorna på ledarklicken. Amerikanska kongressledamöter har också efterlyst strängare kontroller av vapenleveranser.

Observatörer tvivlar inte på att EU så småningom kommer att ge efter för påtryckningar från Kiev och Washington. Detta för att säkerställa att kriget i Ukraina drar ut på tiden så länge som möjligt och att USA samlar in pengar så länge som möjligt. En amerikansk tjänsteman som ville förbli icke namngiven, sade till Financial Times: ”Vi upprepar vår uppmaning till alla partners i Ukraina att agera snabbare och att ge utlovad hjälp till Ukraina, öka sina åtaganden samt ge hjälp i form av [ej återbetalningsbart] företräde framför lån.”

På grund av sabotagen av Nord Stream 1 och 2 har Ukraina nu en central roll i att förse Europa med rysk naturgas. Förstörelsen av de två naturgasledningarna stärker Ukrainas förhandlingsposition i den rättsliga tvisten. Enligt rapporten krävde amerikanska tjänstemän att EU förser Ukraina med icke-återbetalningsbara bidrag värda 42 miljarder euro per år – i en tid då Europa står inför en djup recession. Dessutom föreslog de amerikanska företrädarna att EU skulle inrätta en slags stående order, genom vilken dessa enorma summor automatiskt överförs till Kiev. Ukrainarna utpressar faktiskt redan Tyskland för att omedelbart förse Ukraina med ny ammunition för IRIS-T SLM luftvärnssystem, sade premiärminister Shmyhal i en intervju med Frankfurter Allgemeine Zeitung nyligen. Annars, sade Shmyhal, kommer en ”migrationstsunami” att drabba Europa.

Ur den amerikanska rustningsindustrins synvinkel och de sektorer som samarbetar med den, är kriget i Ukraina en guldgruva på de europeiska medborgarnas bekostnad. USA drar nytta av rustningsverksamheten såväl som av de dyra leveranserna av LNG som snart kommer efter sabotage av Nord Stream 1 och 2. Euron faller medan den amerikanska dollarn skjuter i höjden.”

#vibetalar

https://freewestmedia.com/2022/10/27/us-urging-eu-to-transfer-more-money-to-kiev-for-us-weapons/

6 reaktioner till “EU ska betala för Ukrainas vapenleasing

 1. Just nu går kriget precis som USA/Nato vill, Ukraina spelar USA rätt i händerna i allt från vapen, pengar och misär som drabbar Ukraina och deras folk, USA/Nato spelar på känslorna och på propaganda, allt för att vi alla i väst ska få sympati för kriget i Ukraina och genom denna väg vilja pumpa ut pengar från EU med medborgarnas tillstånd, USA/Nato för ett krig där ingen soldat från dem kommer komma hem i en liksäck,(inte än) utan i detta krig är det andra människor som får sätta livet till och dessa människor bryr sig inte USA/Nato om ett dugg.

  Nato/USA men även media går deras roll och ljuger om uppgifter/händelser om vad som händer i Ukraina. Allt för att smutskasta Ryssland men i krig finns ingen vinnare, bägge stridande parter är förlorare på ett eller annat sätt. Vad alla parter i konflikten i Ukraina verkar ha glömt är att mänsklighetens framtid inte kommer att bestämmas av var internationella gränser dras – dessa har aldrig varit statiska i historien och kommer utan tvekan att fortsätta att förändras från tid till annan. Mänsklighetens framtid kommer att avgöras av om nationer lär sig att lösa sina meningsskiljaktigheter fredligt.

  Det hela känns lite som ”Narcissisternas bön”:

  ”Det hände inte.
  Och om det gjorde det så var det inte så illa.
  Och om det var det, är det ingen stor sak.
  Och om det är så är det inte mitt fel.
  Och om det var så menade jag inte det.
  Och om jag gjorde det, så förtjänade du det.”

  Gillad av 1 person

 2. USA krigar i Ukraina med våra pengar och andras soldater. Det är verkligen att lura hela Europa och så sitter de(USA) bara på läktaren och tittar på.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s