Västerländska vapen på svarta marknader – ett växande problem som vi bidrager till

Ryssland har flera gånger sagt att kriget i Ukraina bara förlängs om västvärlden fortsätter skicka mer vapen samt att det finns en stor risk att vapnen hamnar i fel händer och säljs på svarta marknaden, vilket kan slå tillbaka på västländerna själva, men varningarna har ignorerats helt och som bekant fortsätta såväl pengar som vapen att strömma in i Ukraina från olika håll.

Under ett möte i dag med cheferna för säkerhets- och specialtjänster i länderna i Samväldet av oberoende stater (CIS), tog Rysslands president Vladimir Putin återigen upp problemet med att västerländska vapen har börjat ta sig in på svarta marknader och han uppmanade deltagarna i mötet att stärka samarbetet vad gäller antiterror samt noterade att de framväxande marknaderna för svarta vapen i Ukraina utgör allvarliga utmaningar.

Putin hävdade att gränsöverskridande kriminella grupper är aktivt inblandade i att smuggla vapen till andra regioner och att det inte bara rör sig om små skjutvapen, utan det finns en ihållande risk att brottslingar får tag i mer kraftfulla vapen – inklusive bärbara luftförsvarssystem samt precisionsvapen.

Förra månaden varnade Rysslands permanenta representant i FN, Vassily Nebenzia, dessutom för att korrupta ukrainska tjänstemän hade etablerat kanaler för att leverera västerländska vapen till den globala svarta marknaden.

Höga militära tjänstemän i västvärlden har även erkänt att det är nästan omöjligt att effektivt spåra var vapen som levererats till Ukraina faktiskt hamnar. Pentagons generalinspektör Sean O’Donnell sade exempelvis till Bloomberg i augusti att det nästan inte fanns någon garanti eftersom ukrainarna fortfarande använde handskrivna papperskvitton för att spåra levererade vapen. CBS News rapporterade dessutom att cirka 70% av de vapen som levereras till Ukraina aldrig når fram till frontlinjerna eftersom de måste passera genom ett nätverk av maktherrar, oligarker och politiska aktörer. Donatella Rovera, en senior krisrådgivare vid Amnesty International, har sagt att det egentligen inte finns någon information om vart vapnen är på väg överhuvudtaget.

Snart är det återigen dags för Sverige att skicka ett nytt vapenpaket – denna gång efterfrågas även mer avancerade vapensystem – något som den nya regeringen med statsminister Ulf Kristersson i spetsen redan flaggat för efter att ha gett Ukrainas president Zelensky ett löfte om att Sverige ställer upp.

Förutom att vi bidrager till att den ukrainska befolkningen blir kanonmat, riskerar vi också att göda den illegala marknaden som kan leda tillbaka till kriminella kretsar i vårt eget land, men vad gör man inte för lite godhetspoäng på kontot.

#followthemoney

https://www.rt.com/russia/565394-putin-ukraine-weapons-black-market/

10 reaktioner till “Västerländska vapen på svarta marknader – ett växande problem som vi bidrager till

 1. Rent nonsens! Visst det finns alltid vapen i krig som kommer att hamna på avvägar. Frågan är var Rysslands stora arsenal av vapen och materiel tagit vägen? De ukrainska soldaterna är väl rustade, många av de ryska soldaterna har obrukbara vapen och saknar de mest grundläggande utrustningar som en stridande bör ha. Många ryska soldater har inte ens kängor på fötterna, föråldrade och ej funktionella vapen pga av bristande underhåll. Vad är alla vapen som Ryssland utrustat sin armè med och som uppenbarligen är borta??

  Gillad av 1 person

  1. Om det nu försvinner vapen och utrustning i Ryssland så rättfärdigar det alltså enligt dig att väst fortsätter skicka vapen till ett korrupt Ukraina och att dessa vapen till stor inte kommer fram? Lysande logik!

   Gillad av 1 person

   1. Har du några fakta på att vapnen inte kommer fram? Ukrainarna spöar ju skiten ur ryssarna hela tiden, trots att de har färre soldater!

    Gilla

  2. Det är inget nonsens. Säkerhetstjänster i andra länder har tidigare i år bekräftat bilden och Interpol varnat för densamma och som du kanske minns dök det upp vapen el skott (minns inte vilket just nu) på en pantbank i Sverige tidigare i år som härrörde från Ukraina.

   Du delar inte heller några källor för ditt påstående.

   Gilla

   1. Nu låter jag som en ”Besserwisser”, igen…
    Hahaha!
    När smäller den första poolisbilen pga våra exporterade AT-4:or tex?

    Jo, J, om vi ska ta tbx numera ockuperade områden behövs mer än kebabpizza…
    Tro mig.

    Gilla

  3. En bildsekvens säger en hel del, dock inte allt.
   De väl rustade Ukrainska SoldF kapitulerar för Rysslands utrustad med rostiga vapen. (Ironisk kommentar)

   Scott Ritter länkar kapitulation, övervakad avväpning av levande Ukrainska soldater med uppsträckta armar.
   Detta filmas från hovrande drönare.

   Gillad av 1 person

  4. @Joshua Om du lyssnade mindre på USA propagandan och mer på de som är på plats skulle du förstå att ibland nästan 80% av USA och EU vapnen uppskattas ha kommit på avvägar. De Ukraina tvångs rekryterade ”soldaterna” saknar både utbildning och vapen och materiel. I bara en enda aktion förlorade man över 5,000 personer när ett stort antal ukrainare drevs rätt in i kulregnet.

   Gilla

 2. Jo, ladies(jag kan inte hitta nåt vackrare) , om vi sket & tillverka vapen???
  Hur tänkte jag nu?
  Någon blir lessen pga $ uteblir.

  The never ending $tory…
  Nanna, Nanna, na.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s