Är det billigare att återkommande lägga miljonbelopp på att bygga upp än att satsa på kameraövervakning?

Malmös populära temalekplatser har under en längre tid utsatts för attacker och sedan sommaren 2020 har minst 20 lekplatser i Malmö eldhärjats. Natten till lördagen var det dags igen och denna gången var det trädgårdslekplatsen i Gyllins trädgård som utsatts för omfattande vandalisering, där en lång rad träredskap har slagits eller sparkats sönder.

Det är bedrövligt att vissa individer finner nöje i att förstöra för andra – särskilt för barn och det kostar dessutom skattebetalarna rejäla summor i mångmiljonklassen att återställa lekplatserna. Varför sätter man inte upp kameror på stadens alla temalekplatser så att ligisterna kan klämmas åt? Ett lämpligt straff vore bland annat att låta dem bygga upp lekplatserna för hand i sitt ursprungliga skick samt på egen bekostnad.

Men det är tydligen för dyrt enligt Malmöpolisen som redan 2020 sade nej till kameraövervakning efter att en småbarnsmamma ordnat en namninsamling med uppmaning till Malmö stad att kameraövervaka kommunens olika lekplatser. Med tanke på att det hittills kostat åtskilliga miljoner att återställa lekplatserna, hade nog en investering i kameraövervakning inte varit så fördyrande – särskilt inte om man kunnat fånga in kriminella drägg på köpet.

Överlag borde kommuner överväga att sätta upp övervakningskameror på lekplatser runt om i Sverige eftersom det på en del sker både skottlossningar och drogförsäljning samt en och annan våldtäkt. Förvisso maskerar sig säkert gärningspersonerna, men det kan åtminstone fungera som avskräckande för en del ljusskygga personer i det långa loppet. Det handlar om prioriteringar och vad man vill lägga pengar på från politiskt håll, så varför tumma på säkerheten?!

https://www.sydsvenskan.se/2022-10-22/nytt-vandaldad-mot-popular-temalekplats-i-malmo

#vibyggeruppochnågonriverner

2 reaktioner till “Är det billigare att återkommande lägga miljonbelopp på att bygga upp än att satsa på kameraövervakning?

 1. Kameraövervakning kan vara en väg att gå eller ett komplement till att försvåra för brottslingar, men det som behövs först är avskräckande straff och inte som idag att många ser en fängelsevistelse som en liten semestertripp. Ta bort allt positivt, myter och glorifiering av brottslingar det ska vara bokstavligt sagt ett helvete att vara brottsling och att inte vilja följa samhällets riktlinjer. De ska jagas med alla lagliga medel, de ska aldrig känna sig säkra eller lugna tänk er en jakt där det går ut på att utrota det man jagar. Outsourca fängelseplatserna på de riktigt grova brottslingarna skicka tillbaka dem till stenålder och sluta upp och dalta med kriminella, de har gjort ett val och då ska de bli konsekvenser av att bli brottsling och inte som idag där myndigheter, socialtjänst och batikhäxor tycker mer synd om brottslingarna än om offren.

  Gilla

 2. 60 övergår i 70-tal längs tunnelbanelinjen, Bandhagen, Högdalen, Rågsved, inbrott i hyreshusens källarkontor samt stölder av elledningar i jakt på koppar att finansiera sina missbruk, det gäller våra svenska unga missbrukare.
  Åtgärd ärelektriskt låsta portar nattetid, plåtdörrar i trapphusens källaringång.
  Stölderna fortsätter och upphör successivt när ungdomarna går ur tiden.
  Grannar och Socialkontor vet hela tiden vilka missbrukarna är.
  Svensk låtgåpolitik, den gäller fortfarande.
  Integritet ???

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s