Slipper fängelse efter att ha kört ihjäl mor och son

Ännu en förkastlig dom från det svenska rättsväsendet med ”förmildrande omständigheter” har sett dagens ljus.

Hovrätten sänker alltså straffet för den 57-årige man som tidigare dömdes till 2,5 års fängelse för att ha orsakat olyckan vid Färjestaden på Öland 2020, då en mamma och hennes son omkom – mannen får nu villkorlig dom och böter istället för fängelse.

I Kalmar tingsrätt dömdes mannen för bland annat grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada efter att i hög hastighet kört på en familj som cyklade invid en smal väg med hastighetsgräns på 30 i närheten av en campingplats vid Färjestaden. Mamman och en av sönerna i familjen omkom.

Utredningen har visat att olyckan berodde på att 57-åringen hastigt insjuknat och tillfälligt förlorat medvetandet, vilket tydligen inte var första gången.

I pressmeddelandet skriver hovrätten:

”Enligt hovrätten borde han mot denna bakgrund ha konsulterat läkare för att säkerställa att tillståndet inte påverkande hans förutsättningar att köra bil på ett betryggande sätt. Hans agerande har varit i så hög grad oaktsamt att han inte kan undgå ansvar för vållande till annans död, vållande till kroppsskada och vårdslöshet i trafik. Olyckan fick oerhört tragiska konsekvenser. Men det är, som rättsläget och praxis ser ut, i första hand inte effekterna av oaktsamheten som är avgörande för brottets rubricering, utan främst graden av oaktsamhet. Eftersom det varit fråga om ett hastigt sjukdomsförlopp och det inte är bevisat att mannen under färden var medveten om att han höll på att insjukna, anser hovrätten till skillnad från tingsrätten att brotten inte ska bedömas som grova. Det innebär att påföljden mildras och bestäms till villkorlig dom och böter.”

Tragiskt för familjen och svårförståeligt med denna rättspraxis där olika instanser inte gör samma bedömning.

4 reaktioner till “Slipper fängelse efter att ha kört ihjäl mor och son

  1. Vilken rättvisa i detta landet.Gubb jävel dödar 2 personer, och hovrätten sänker straffet.
    Rättvis dom för mördare är minst 10 år ,och återkalla körkortet.

    Gilla

  2. Jag vet, är nämndeman i förvaltningsrätten har varit i tingsrätten, även i tingsrätten lämnas rabatt till att börja med om sedan hovrätten skänker ytterligare få är det helt galet, och inte bara det den mannen skulle ha indraget körkort då han har problem med hälsan.
    Förresten så är jag blockerad på FB och Messenger och fattar inte vad det var det algoritmen hängde upp sig på. Försöker ändå att hela tänka vad jag skriver.

    Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s