EU:s ekonomiska trångmål kan påverka viljan att skicka mer vapen till Ukraina

Dags för veckans militära stödpaket till Ukraina, där det är dags för EU att ta över stafettpinnen från USA som var förra veckans stora givare och i dag ska man fatta beslut om ett sjätte militärt stödpaket till Ukraina. Det finns dock en hake, EU:s pengar håller på att ta slut. I de fyra första stödpaketen fick länderna som donerat vapen sina utgifter till stor del återbetalda av EU, men det är oklart hur det blir med det i de femte och sjätte paketen varför viljan att donera kan bli mindre.

Finansiella problem har dock aldrig stoppat eliten i Bryssel innan, så vi kan nog räkna med att det blir fler militära stödpaket i EU:s regi för i slutändan är det trots allt någon annan som betalar.

Ungern fortsätter samtidigt att fördöma EU:s sanktioner mot Ryssland, som de beskriver som ekonomiskt självmord och regeringen publicerade i lördags en bild på sin officiella Facebooksida som liknar de ekonomiska åtgärderna vid en bomb samt varnar för att Bryssels finansiella krigföring mot Moskva kommer att förstöra Budapest. Ungerns regering har dock, likt samtliga övriga EU-medlemmar röstat för att godkänna sanktionerna.

Det är för övrigt intressant att notera Serbiens senaste utfall mot EU, där inrikesminister Aleksandar Vulin under en intervju i lördags tog ett rejält kliv bort från ett medlemskap i unionen på grund av intensiva påtryckningar från väst att stödja sanktionsregimen mot Ryssland.

-”Frågan är inte om vi vill gå med i EU, utan om EU vill ha Serbien. Att döma av den vansinniga utpressningen de utsätter oss för så vill de inte ha oss. Ju tidigare vi accepterar att de inte vill ha oss och att vi inte hör hemma där, desto bättre kommer vi att ha det. EU:s tryck på Serbien är oacceptabelt och landets medborgare borde acceptera att blocket inte vill ha dem. Belgrad borde istället rikta sin uppmärksamhet mot mer fria länder som accepterar oss utan utpressning, som Ryssland och Kina.”

Europaparlamentet har övervägt att frysa anslutningssamtalen med Serbien på grund av deras vägran att stödja de åtta sanktionspaketen. Tyskland och Frankrike har erbjudit sig att ”påskynda” Serbiens väg till EU-medlemskap om landet erkänner provinsen Kosovos självständighet, men för Vulin och Vucic är svaret på dessa erbjudanden ett tydligt nej.

-”Hur mycket skulle våra vänner respektera oss om de såg oss försumma våra intressen inför fiendens styrka? Vem skulle slåss för oss om vi valde att inte slåss för oss själva? Relationer med Ryssland, Kina och andra fria länder som accepterar oss utan utpressning och villkor är Serbiens framtid. Jag tror att vänskap med Ryssland är av största vikt och att utan den riskerar vi att Serbien försvinner fysiskt.”

En undersökning som gjordes i mars visar att 61% av landets befolkning motsätter sig allt samarbete med den USA-ledda NATO-alliansen, till stor del på grund av blockets stöd för Kosovos självständighet och dess bombkampanj 1999 som ledde till slutet för Jugoslavien.

#followthemoney

https://sverigesradio.se/artikel/eu-pengar-till-ukrainavapen-pa-vag-att-ta-slut

https://www.rt.com/news/564792-hungary-facebook-sanctions-bomb-ukraine/

https://www.rt.com/news/564770-serbia-eu-blackmail-kosovo/

6 reaktioner till “EU:s ekonomiska trångmål kan påverka viljan att skicka mer vapen till Ukraina

 1. De länder som gör en vinst på att vara medlemmar i EU skall givetvis vara kvar…. MEN endast väldigt specifika särintressen finns för att Sverige sakal fortsätta vara med…..

  Gilla

 2. Om nu pengarna är på väg att ta slut så kan vi väl vänta oss som vanligt att Sverige ställer upp med några miljarder allt för att kunna framstå som goda, giv milda och Kristersson kan sträcka på sig och vara den som ”backar” upp EU. Mår bara illa av skiten det bästa hade varit att lämna denna sjunkande gummibåt fortare än blixten.

  Gillad av 1 person

  1. Den var bra den ” Kristersson kan sträcka på sig”. Kan du tänka dig en människolik dvärg bland människor? Fy fan vad jag skäms över att vara svensk.

   Gilla

   1. Han står inte högt i kurs den där Kristersson, skäms gör jag inte en, men är säker på att det kommer komma. Någon gång under dessa 4 år de har tänkt sig att regera så lär de komma minst ett par tillfälle för det svenska folket att skämmas, Ann Lindes klassiska intervju skäms man över, skäms man inte över detta då är man antagligen inte svensk eller så är man både blind och döv.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s