Mer vapen och pengar som förlänger kriget

Västvärlden ser till att hålla igång proxykriget i Ukraina till varje pris och många EU-länder lider nu brist på egna vapen att försvara sig med om de själva skulle bli anfallna av främmande makt. Men nya vapenpaket och mer finansiellt stöd fortsätter att strömma till Zelensky varje vecka.

Nu är det återigen USA som står för fiolerna och Vita huset lät i går meddela att president Joe Biden har beställt ytterligare 725 miljoner dollar i vapenleveranser till Ukraina.

Enligt Pentagon kommer hjälppaketet att innehålla en ospecificerad mängd ytterligare ammunition för High Mobility Artillery Rocket Systems (HIMARS), tusentals 155 mm artilleriskott och mer än 200 ytterligare Humvees. Tidigare i veckan lovade USA dessutom att påskynda leveransen av två av de åtta NASAMS luftvärnssystem som man länge har lovat Ukraina.

USA har sedan starten av kriget försett landet med miljarder dollar i militärt och ekonomiskt stöd – inklusive underrättelseinformation. Washingtons leveranser till Kiev har inkluderat stora mängder tunga vapen, bland dem över 150 artilleripjäser, 20 Mi-17 helikoptrar, 200 M113 pansarvagnar, hundratals Humvees och 16 High Mobility Artillery Rocket Systems (HIMARS). Listan inkluderar mer än 1.400 Stinger luftvärnssystem, över 8 500 Javelin pansarvärnsvapen, 32.000 andra pansarvärnsplattformar samt minst 700 Switchblade självmordsdrönare och ett hemligt antal Claymore antipersonellminor. Biden har använt sin Presidential Drawdown Authority för att godkänna överföringen av ”överskott” av vapen från Pentagons aktier för 23:e gången sedan augusti 2021. Bara i år har USA lagt mer än 17,5 miljarder dollar i säkerhetshjälp till Kiev, vilket landets försvarsdepartement bekräftade den 4 oktober. Att mycket av leveranserna inte kommer fram, utan hamnar på svarta marknaden verkar inte vara ett bekymmer.

Samtidigt hade Ukrainas president Volodymyr Zelensky ett telefonsamtal med Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman i går och kort därefter lät Saudiarabien meddela att man skickar ett humanitärt biståndspaket på 400 miljoner dollar till Ukraina och enligt Zelensky var man även överens om att tillhandahålla makroekonomiskt stöd från Saudiarabien till Ukraina.

Det som förvånar mig mest är att inte fler reagerar på att just Ukraina får så ofantligt mycket pengar och vapen, medan andra länder i krig hamnat i skuggan trots stort lidande för befolkningen samt ingen skulle komma på tanken att finansiera endera parten. Jag tror faktiskt det saknar motstycke historiskt sett. Men eftersom det inte finns någon saklig diskussion, utan bara en konstant masspsykos skapad av media och västvärldens ledare så kan dårskapen fortgå och vi betalar medan det ukrainska folket får fortsätta drömma om fred i landet.

#vembetalar

#fuckpeace

#followthemoney

Bildkälla: VG

https://www.arabnews.com/node/2181241/saudi-arabia

https://www.rt.com/news/564698-biden-pentagon-ukraine-weapons/

18 reaktioner till “Mer vapen och pengar som förlänger kriget

 1. Självklart reagerar världen när ett land angriper ett annat land och båda har internationellt erkända gränser, i det här fallet är det dessutom en diktatur som angriper en demokrati! Övriga militära krig på jorden är interna konflikter, ibland har den ena eller båda parter stöd från andra länder. Skulle Ryssland lyckats med sitt orättfärdiga krig mot Ukraina så hade den enda frågan varit, vilket är nästa land de går in i?
  Frågan du borde ställa är varför diktaturer som Iran och Nordkorea ställer sig på Rysslands sida.

  Gilla

  1. Så Turkiets ockupation av norra Syrien är en intern konflikt för att ta ett exempel? På vilket sätt är Ukraina en demokrati när regimen förföljer regimkritiker, förbjuder oppositionen och media samt ägnar sig åt etnisk diskriminering och utrensning?

   Gillad av 2 personer

   1. Turkiet bedriver sitt krig mot kurderna på Syrisk mark med den syriska regimens goda minne, de har inte angripit den syriska staten. Att kriget mot kurderna är avskyvärt borde var och en förstå.
    När Putin är borta och de ryska soldaterna är tillbaks i Ryssland så kommer omvärlden att se till att alla demokratiska rättigheter återställs i Ukraina. Att demokratin inte kan efterlevas fullt ut i ett land som är utsatt för ett aggresivt angreppskrig säger ju sig självt!

    Gillad av 1 person

   2. Men det är den ukrainska regimen, ditsatt av väst som infört dessa odemokratiska lagar så hur menar du då? Dessutom har den etniska utrensningen pågått i över åtta år, dvs långt innan Ryssland gick in i Ukraina.

    Gillad av 1 person

   3. Stefan Andersson: OM det skall vara enkelt att återskapa goda förhållanden i Ukraina efter denna SMO menar du till som det var innan feb 2022 eller innan 2014 eller….. för om ett land är enligt de flesta mått ganska off 2014 eller början 2022 kanske man ska be för mer?

    Gilla

   1. NOPE…. Nyheter från Ryssland blockas för oss i EU….. kanske du har ett bra ”reasoning behind” detta? Att vi har små händer? Att vi inte har varken dator eller mobil? Eller att Ryssland är duktigare än andra länder generellt i väst på att förmedla desinformation som vi tror på? OCH BTW inte alla kan ryska heller så detta stopp på information säger mer om de som stänger kanalerna än de som sänder……..

    Gillad av 1 person

  2. @Stefan Andersson
   Gränserna var inte alls ”internationellt erkända”. Tvärtom, propagandan har gett ett falsk intryck. Ryssland assistera att befriar traditionellt ockuperade ryska områden som Krim, Lugansk, Donetsk, Zaporozhye och Cherson. vilka alla själva förklarade sig oberoende och beslutade att ansluta sig till Ryssland, vilket Ryssland stödde. Att en region förklarar sig självständigt är helt i enlighet med folkrätten, den internationella domstolen har fastslagit det, och inte att glömma, USA gjorde det själva 1776. Självständighetsförklaringen, som ratificerades av den andra kontinentala kongressen den 4 juli 1776, som upprättade Amerikas Förenta Stater. Indien 1949, och det finns otaliga historiska exempel.

   Gilla

 2. Jaa nog har USA/Väst bidragit till mycket pang… kanske en det till följd av pangandet…. sjukvård et. al. OCH BTW Ukraina har varit i en ”salig röra” under sekler Vafför? Jaa det finns tillgångar i landet som ”de goda” vill ”hjälpa till” att ”skörda” Undertecknad har pga andra saker inte följt händelserna i Europa underdecennier….. Vietnamkriget var i fokus då det begav sig men sedan Jugoslavien et. al. passerade obemärkt….. OSSÅ dyker det upp ”Russia, Russia, Russia” kring 2016 och PUTUS45 vilken röra där det mesta som kom i öppen dager inte höll måttet typ fakta/sanning…. OCH i samband med detta kom saker rörande Ukraina och USA (politikerna där) Amerikanska ”politiker” satt i energibolags styrelser osv Om vi drar ett streck vid 2014 då det första Minskavtalet under tecknades och strax efter det andra… Ryssland, Ukraina, Frankrike?, Tyskland? skrev under detta….. Många från väst har haft båda händerna i syltburken…. I början av kriget började det att talas om biolab, vissa sade att det var 30+ och det var givetvis bara påhitt osv… Så då VN utfrågades i senaten rörande biolab i Ukraina sade VN ”därtill nödd och tvungen” att USA hade biolab i Ukraina… dock det enda farliga med dessa var som VN sade att de bara var farliga om de hamnade under Rysk kontroll Så vi kan känna oss lugna…..
  https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2022/03/presstraff-med-anna-ekstrom-30-mars-2022/
  nu…..

  https://mp.uu.se/web/nyheter/-/utbildningsministern-om-situationen-i-ukraina
  https://theintercept.com/2022/09/10/ukraine-military-aid-weapons-oversight/

  Gillad av 1 person

 3. Jenny, parlamentet i Kyrkan var utsedd i fria val och regeringen vald av parlamentet. Någon etnisk utrensning har inte förekommit av den ukrainska staten. Hade man velat det så hade man återtagit områderna som övertogs av gangsters, i en fullskalig operation. Man valde att inte gör det pga att man inte ville att oskyldiga civila skulle sägas eller dödas. Det bor massvis med ryssar i Ukraina och de deltager ofta i försvaret av Ukraina, dessutom helt frivilligt!
  Jag förstår att du har problem med din egna uppfattning om dinnationalitet, men för de flesta människor är det ganska enkelt vare sig man är tysk, svensk, rysk, ser eller något annat!

  Gilla

  1. Stefan: Är du betald av Zelensky/NATO/EU/USA/Biden?

   Miljarder USD, SEK, Euros etc. försvinner i det svarta korrupta hålet Ukraina. Till vilken nytta? I Ukraina bor det kanske 40 eller 50 miljoner människor. I Europa och USA bir det hundratals miljoner. På vilket sätt blir situationen i Ukraina bättre när ”hjälpen” från väst förorsakar en ekonomisk och social katastrof i dessa ”hjälpsändanden” länder? När svenska fattigpensionärer ( bara ett exempel) får det ännu sämre hur kan det förändra situationen mellan Ryssland och Ukraina?

   Gilla

  2. @Stefan Andersson
   Inte det. Hur är det med de sådär 14,000 ryssar naziregimen i Kiev avlivat i Donbass. Naziregimen i Berlin använde gaskammare. Naziregimen i Kiev använder artilleri. Resultatet är detsamma. ”man inte ville att oskyldiga civila skulle sägas eller dödas” men att slakta 5,000 personer som tvångsrekryteras går alldeles utmärkt.

   Gilla

 4. Jenny, du skriver att ”… USA har sedan starten av kriget försett landet med miljarder dollar i militärt och ekonomiskt stöd – inklusive underrättelseinformation.” Tyvärr är det värre än så. Jag har arbetat i Ukraina till och från sedan 2015 och i polisens och militärens korridorer har det ständigt funnits amerikanska ”rådgivare” så på den punkten har Putin helt rätt, tyvärr. Givetvis rättfärdigar det inte dagens konflikt men utgör ett intressant dilemma om vi betänker att USA gick in i Korea och Vietnam med ursäkten att man bl.a. ville stoppa kommunismens framfart (dominoteorin m.m.) eftersom det fanns ryska ”rådgivare” på plats i dessa länder.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s