Pruttskatt för kor kan bli verklighet nästa år

Nya Zeelands regering har föreslagit en plan för att beskatta växthusgaser som skapas av husdjur i hopp om att minska koldioxidutsläppen som en del av ett klimatförändringsinitiativ som pågått i decennier.

Premiärminister Jacinda Ardern tillkännagav förslaget på tisdagsmorgonen och sade att planen är den första i sitt slag, vilken skulle sätta Nya Zeeland på rätt spår för att nå sina mål för att minska metanutsläppen under det kommande decenniet.

-”Inget annat land i världen har ännu utvecklat ett system för att prissätta och minska utsläppen från jordbruket, så våra bönder kommer att dra nytta av att vara först på väg. Att minska utsläppen kommer att hjälpa Nya Zeelands bönder att inte bara vara bäst i världen men bäst för världen.”

Enligt förslaget skulle bönder som uppfyller tröskelvärdena för besättningsstorlek och användning av gödningsmedel vara skyldiga att betala en avgift för metan- och dikväveoxidgaser som skapas av deras nötkreatur, vilket fått den något missvisande titeln ”pruttskatt” (de flesta metan från kor frigörs i form av rapningar). Om planen får slutgiltigt godkännande i slutet av året, skulle skattebetalningarna börja 2025 och tas ut vartannat år. Exakta belopp är ännu inte fastställda.

Enligt regeringen skulle intäkter som genereras av skatterna gå till forskning och utveckling av grön teknik, såväl som ”incitamentbetalningar” för bönder som använder miljövänliga metoder. Systemet är en del av ett långsiktigt mål att nå nettonoll koldioxidutsläpp till 2050, men har redan mötts av fördömande från lokala bondegrupper och oppositionella lagstiftare.

Federated Farmers, en stor lobbygrupp, sade att skatteförslaget skulle förstöra Nya Zeeland och att träd kommer planteras där gårdarna tidigare brukade vara.

-”Federated Farmers är djupt oimponerade av regeringens syn på förslaget och är oroade över våra medlemmars framtid.”

Beef and Lamb New Zealand och DairyNZ uttryckte också oro, där den senare organisationen sade att även om tisdagens tillkännagivande var ännu ett steg mot ett nytt system, så fanns det fortfarande mycket att göra för att ”få det rätt” för jordbrukarna.

Med tanke på att nästan hälften av Nya Zeelands utsläpp av växthusgaser är kopplade till dess jordbrukssektor – som har cirka 10 miljoner nötkreatur och 26 miljoner får – har liknande förslag om ”pruttskatt” lagts fram tidigare. Ett initiativ 2003 mötte dock stort motstånd från bönder över hela landet, vilket ledde till en massiv protest där hundratals samlades på Wellingtons gator, några tog med sig sina kor och traktorer.

På senare tid har bönder i Nederländerna genomfört stora demonstrationer för att protestera mot liknande utsläppsskatter och blockerat ett antal stormarknadslager. Dessa protester har fortsatt, med flera bönder som arresterades förra månaden efter att ha parkerat sex traktorer på en gata i Haag och vägrat att lämna platsen.

Det är förvisso långt kvar till första april, men detta låter sannerligen helt galet och påminner om den märkliga tidsålder vi lever i. Det låter som om regeringen på Nya Zeeland vill krossa landets bönder och kritiken är fullt förståelig. Bara att hoppas på att regeringens planer stoppas.

#madworld

https://www.rt.com/news/564442-new-zealand-fart-tax/

5 reaktioner till “Pruttskatt för kor kan bli verklighet nästa år

  1. Jacinda Arden är ju en av WEF young global leaders så hon är helt inställd på att förstöra detta vackra land. Hon kommer ryka i valet nästa år, men då är det väl tyvärr redan för sent? 😥

    Gillad av 2 personer

  2. Nya Zeelands huvudinkomst kommer från jordbruksprodukter, så att arbeta för att reducera antalet djur kommer direkt att slå mot handeln. Detta är inget annat än en ren konfiskation av andras tillgångar. Socialistregimen behöver pengar för att köpa röster efter känt mönster. Det verkliga problemet är dels att all elektricitet i Nya Zeeland kommer från oljeeldade kraftverk, man tolererar ingen kärnkraft, och andra energikällor finns knappast. Ett annat stort problem är transporter, public transport saknas nästan helt. Man flyger eller kör bil. Elbilar existerar inte och jordbruket körs på diesel. När jag besökte omkring 2014 tänkte jag ta tåget från Auckland till Wellington, landets två största städer och huvudstad. Nya Zeeland är väldigt vackert och jag hade hoppats få se lite mer av landet. Bara för att upptäcka att det gick inga persontåg mellan de två största städerna. Det brukade finnas ett speciellt tåg för turister, men även t var nedlagt. Enda möjligheten var bil eller flyg.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s