Hungerkrisen i världen fortsätter men det finns pengar till annat

Vid en tidpunkt då livsmedelspriserna var tänkta att vara under kontroll, delvis tack vare Black Sea Grain-initiativet som frigjorde blockerad ukrainsk export, fortsätter livsmedelspriserna att vara mycket höga och i takt med att värdet på den amerikanska dollarn ökat, har kostnaderna för import av mat och bränsle i fattigare länder stigit.

Mer än två månader efter att spannmålsavtalet undertecknades, fortsätter hungersnöden i de mest matosäkra regionerna i världen – särskilt Jemen och delar av Östafrika – där råvarupriserna förblir envist höga, hungerhjälpsoperationer står inför avbrott samt torkan förstör grödor och boskap.

Priserna på importerade varor och råvaror har stigit i Mellanöstern och Nordafrika sedan början av 2021, kopplat till en växande efterfrågan när ekonomierna började återhämta sig från covid-19-pandemin. Inhemska livsmedelspriser har stigit med mer än 15% i mer än 50 länder, medan inflationen är tresiffrig i Libanon, Venezuela, Sudan och Zimbabwe.

De flesta indikatorer tyder på att FN:s mål för hållbar utveckling att uppnå ”noll hunger” inte kommer uppnås i slutet av decenniet. Krisen kanske inte ens har nått sin topp och 2023 kan bli ännu värre.

Visst finns det resurser om man vill, men den styrande eliten har sina egna prioriteringar. Exempelvis sponsra ett proxykrig där otaliga civila fått sätta livet till. EU och USA har skänkt hundratals miljarder till Ukraina för att hålla igång kriget och pengaregnet tycks fortsätta trots att länderna själva är på god väg att gå under. Tänk om alla dessa miljarder istället hade använts till att motverka hungerkrisen i världen? Men det är så klart inte för en lika ”god” sak och framförallt gynnar det inte deras egna fickor.

#followthemoney

https://www.arabnews.com/node/2177206/world

En reaktion till “Hungerkrisen i världen fortsätter men det finns pengar till annat

  1. I en fungerande värld, så hade USD:s valutakurs rasat för länge sedan, pga aktiviteterna i WDC. Å andra sidan, så kan de ‘trycka upp’ hur mycket pengar som helst, utan att kursen skjunker. Något det gör för alla andra länder, så fort något händer som omvärlden inte tycker om …

    Har nämnt det tidigare. Om allt [statligt] bistånd hamnar där det skall, så skulle det sedan länge inte existera någon fattigdom, hungersnöd eller några biståndsorgnisationer alls. Det finns för många fingrar i syltburken …

    Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s